StoryEditor

Zrób domowy krem z orzechów laskowych a już nigdy nie kupisz go w sklepie! Jaki jest przepis?

Popularny krem z orzechów laskowych i kakao to jeden z ulubionych dziecięcych przysmaków. Niestety, zawiera ogromne ilości tłuszczu i cukru, przez co nie jest najlepszym wyborem dla zdrowia. Nie musimy jednak wykluczać go całkowicie - wystarczy zastąpić przetworzony, sklepowy produkt domową alternatywą! Jak zrobić taki krem samemu?

Czy krem orzechowo-czekoladowy jest zdrowy? 

Popularny krem orzechowo-czekoladowy pozornie zawiera składniki, które w niewielkiej ilości wpływają na zdrowie korzystnie: orzechy, mleko i kakao. Producenci obiecują nam zatem dawkę zdrowych tłuszczów, żelaza i wapnia. Jednak gdy wczytujemy się w etykiety, okazuje się, że rzeczywistość nie jest tak kolorowa. Tego typu smarowidła zawierają znaczne ilości cukru: stanowi on blisko 2/3 całego składu produktu! W składzie najpopularniejszego kremu znajdziemy także olej palmowy, który może przyczyniać się do różnych problemów zdrowotnych, w tym chorób serca. Nie jest to więc produkt, który chcielibyśmy widzieć w codziennym jadłospisie, zwłaszcza w diecie dzieci. One jednak często wręcz za nim przepadają! Alternatywą jest domowy krem: wówczas na stół trafi produkt, o którym wiemy wszystko i możemy być pewni jego składu. 

Przepis na domowy krem czekoladowy z orzechów laskowych 

Składniki

  • 250 g orzechów laskowych 
  • 3 łyżki kakao 
  • 2 łyżeczki bezzapachowego oleju kokosowego 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 szklanka mleka 

Przygotowanie

Obrane ze skorupek orzechy wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Podprażaj je przez 15 minut. Możesz to także zrobić na suchej patelni. Gdy nieco ostygną, wsyp je do bawełnianej ściereczki kuchennej i pocieraj o siebie, by usunąć brązowe łupinki - dzięki temu zniwelujesz posmak goryczy. Gdy orzechy będą oczyszczone wsyp je do blendera i zmiksuj. Dodaj miód, olej kokosowy i kakao (możesz je wcześniej rozpuścić w ciepłym mleku). Połącz wszystko za pomocą blendera, by powstała gładka masa. 

Uwaga: dodatek oleju kokosowego nie jest konieczny – orzechy same w sobie są oleiste. Dzięki niemu masa jest błyszcząca i ma bardziej kremową konsystencję. Proporcje w przepisie można modyfikować w zależności od tego, na jakim smaku nam zależy: bardziej orzechowym czy kakaowym. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 14:15