Czy krem orzechowo-czekoladowy jest zdrowy?
Popularny krem orzechowo-czekoladowy pozornie zawiera składniki, które w niewielkiej ilości wpływają na zdrowie korzystnie: orzechy, mleko i kakao. Producenci obiecują nam zatem dawkę zdrowych tłuszczów, żelaza i wapnia. Jednak gdy wczytujemy się w etykiety, okazuje się, że rzeczywistość nie jest tak kolorowa. Tego typu smarowidła zawierają znaczne ilości cukru: stanowi on blisko 2/3 całego składu produktu! W składzie najpopularniejszego kremu znajdziemy także olej palmowy, który może przyczyniać się do różnych problemów zdrowotnych, w tym chorób serca. Nie jest to więc produkt, który chcielibyśmy widzieć w codziennym jadłospisie, zwłaszcza w diecie dzieci. One jednak często wręcz za nim przepadają! Alternatywą jest domowy krem: wówczas na stół trafi produkt, o którym wiemy wszystko i możemy być pewni jego składu.
Przepis na domowy krem czekoladowy z orzechów laskowych
Składniki:
- 250 g orzechów laskowych
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki bezzapachowego oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
Obrane ze skorupek orzechy wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Podprażaj je przez 15 minut. Możesz to także zrobić na suchej patelni. Gdy nieco ostygną, wsyp je do bawełnianej ściereczki kuchennej i pocieraj o siebie, by usunąć brązowe łupinki - dzięki temu zniwelujesz posmak goryczy. Gdy orzechy będą oczyszczone wsyp je do blendera i zmiksuj. Dodaj miód, olej kokosowy i kakao (możesz je wcześniej rozpuścić w ciepłym mleku). Połącz wszystko za pomocą blendera, by powstała gładka masa.
Uwaga: dodatek oleju kokosowego nie jest konieczny – orzechy same w sobie są oleiste. Dzięki niemu masa jest błyszcząca i ma bardziej kremową konsystencję. Proporcje w przepisie można modyfikować w zależności od tego, na jakim smaku nam zależy: bardziej orzechowym czy kakaowym.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements