Skąd pochodzi kebab i jaka jest jego historia?
Tradycyjnie kebab kojarzy nam się z bliskim Wschodem. Nie jest to mylne skojarzenie, jednak historia tego dania sięga o wiele dalej, niż mogłoby się wydawać! Wbrew utartemu myśleniu, kebab nie pochodzi z Turcji, ale najprawdopodobniej z Iraku, a dokładnie - ze starożytnej Persji. Jednak dokładne ustalenie jego korzeni jest niemal niemożliwe. Wiadomo, że pierwsza wzmianka o tym daniu pochodzi z X wieku.
Nazwa “kebab” odnosi się do wielu dań. Łączy je to, że ich bazą jest mięso, przyprawione i przyrządzone w odpowiedni sposób. Większość kebabów podaje się z surówkami. Mogą one być owinięte chlebkiem pita, podane w bułce, tortilli lub na talerzu w towarzystwie frytek.
Domowe przygotowanie kebabu jest proste – kluczowe są odpowiednie przyprawy, które odpowiadają za niepowtarzalny smak mięsa.
Przepis na domowy kebab z kurczaka w tortilli
Składniki:
- 800 g filetu z kurczaka
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 główki białej kapusty
- 1 marchew
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 2 placki tortilli
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania mieszanki przypraw. W naczyniu połącz sól, pieprz, czosnek i słodką paprykę. W tak przygotowanej marynacie umieść filety z kurczaka i dokładnie obtocz je w ziołach. Następnie zalej mięso jogurtem naturalnym.
Przygotuj ruszt do pieczenia mięsa. Umyj ziemniaka, przetnij go na pół i wbij kilka patyczków do szaszłyków w taki sposób, by ziemniak stał stabilnie. Na tak przygotowanej podstawie umieść mięso, nakładając filety jeden na drugi. Na końcu patyczków wbij cebulę. Owiń całość folią aluminiową i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na blaszce ustaw pionowo ruszt z mięsem i wstaw go do piekarnika na około 1,5 godziny.
W czasie pieczenia mięsa przygotuj surówkę. Białą kapustę posiekaj i posyp solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj startą na tarce marchew i posiekaną cebulę. Przygotuj sos: wymieszaj w naczyniu sok z cytryny, olej, cukier i zioła prowansalskie. Polej surówkę sosem i dokładnie wymieszaj.
Następnie przygotuj sos do kebabu. Połącz jogurt naturalny, majonez, sól i przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Wymieszaj.
Gdy mięso będzie dochodziło, podgrzej tortille na patelni. Ułóż na plackach surówkę. Wyjęte z piekarnika mięso potnij na podłużne kawałki i połóż na surówce. Polej sosem i zawiń tortillę w rulon. Domowy kebab gotowy!
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements