StoryEditorDomowy fast food

Zrób samemu domowy kebab z kurczaka – lepszy niż z ulubionej budki!

Budki z kebabem pojawiają się na wsiach coraz częściej. Nie ma się co dziwić - ten smaczny fast food podbija serca od pierwszego kęsa! Jednak jeżeli od ulubionej budki z tym przysmakiem dzieli nas spory dystans, możemy zrobić go samodzielnie w domu. Kluczowa jest kombinacja przypraw! Jak przygotować kebab?

Skąd pochodzi kebab i jaka jest jego historia? 

Tradycyjnie kebab kojarzy nam się z bliskim Wschodem. Nie jest to mylne skojarzenie, jednak historia tego dania sięga o wiele dalej, niż mogłoby się wydawać! Wbrew utartemu myśleniu, kebab nie pochodzi z Turcji, ale najprawdopodobniej z Iraku, a dokładnie - ze starożytnej Persji. Jednak dokładne ustalenie jego korzeni jest niemal niemożliwe. Wiadomo, że pierwsza wzmianka o tym daniu pochodzi z X wieku. 

Nazwa “kebab” odnosi się do wielu dań. Łączy je to, że ich bazą jest mięso, przyprawione i przyrządzone w odpowiedni sposób. Większość kebabów podaje się z surówkami. Mogą one być owinięte chlebkiem pita, podane w bułce, tortilli lub na talerzu w towarzystwie frytek. 

Domowe przygotowanie kebabu jest proste – kluczowe są odpowiednie przyprawy, które odpowiadają za niepowtarzalny smak mięsa. 

Przepis na domowy kebab z kurczaka w tortilli 

Składniki

  • 800 g filetu z kurczaka 
  • 1 łyżka słodkiej papryki 
  • 1 łyżka czosnku granulowanego 
  • 300 ml jogurtu naturalnego 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1/4 główki białej kapusty 
  • 1 marchew 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • szczypta cukru 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 2 placki tortilli 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania mieszanki przypraw. W naczyniu połącz sól, pieprz, czosnek i słodką paprykę. W tak przygotowanej marynacie umieść filety z kurczaka i dokładnie obtocz je w ziołach. Następnie zalej mięso jogurtem naturalnym. 

Przygotuj ruszt do pieczenia mięsa. Umyj ziemniaka, przetnij go na pół i wbij kilka patyczków do szaszłyków w taki sposób, by ziemniak stał stabilnie. Na tak przygotowanej podstawie umieść mięso, nakładając filety jeden na drugi. Na końcu patyczków wbij cebulę. Owiń całość folią aluminiową i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na blaszce ustaw pionowo ruszt z mięsem i wstaw go do piekarnika na około 1,5 godziny. 

W czasie pieczenia mięsa przygotuj surówkę. Białą kapustę posiekaj i posyp solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj startą na tarce marchew i posiekaną cebulę. Przygotuj sos: wymieszaj w naczyniu sok z cytryny, olej, cukier i zioła prowansalskie. Polej surówkę sosem i dokładnie wymieszaj. 

Następnie przygotuj sos do kebabu. Połącz jogurt naturalny, majonez, sól i przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Wymieszaj. 

Gdy mięso będzie dochodziło, podgrzej tortille na patelni. Ułóż na plackach surówkę. Wyjęte z piekarnika mięso potnij na podłużne kawałki i połóż na surówce. Polej sosem i zawiń tortillę w rulon. Domowy kebab gotowy!

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. maj 2024 05:18