StoryEditorWyjątkowy deser

Zrób samemu kopiec kreta od zera! Przepis jest prostszy niż myślisz

Kopiec kreta to lubiane ciasto, które nie tylko wygląda wspaniale, ale do tego kryje w sobie ogrom smaku. Można przygotowywać je sezonowo i zamykać w środku ulubione owoce. Jego upieczenie samodzielnie od zera jest prostsze, niż mogłoby się wydawać! Co jest potrzebne, by zrobić kopiec kreta?

Czy kopiec kreta można zrobić wcześniej? 

Dzięki temu, że kopiec kreta prezentuje się zjawiskowo, często wybieramy to ciasto na specjalne okazje - święta czy rodzinne spotkania. Ze względu na to, że zwykle jest wówczas mało czasu na dopięcie wszystkich potraw na ostatni guzik, bazę do kopca kreta można upiec nawet dzień wcześniej. Wykończenia ciasta lepiej także nie zostawiać na ostatnią chwilę, gdyż przed podaniem powinno ono spędzić co najmniej 3-4 godziny w lodówce. Jeżeli deser nie zniknie w całości tuż po podaniu, należy przechowywać go także w lodówce, najlepiej pod przykryciem. 

Jakie owoce dodać do kopca kreta? 

Popularną wersją kopca kreta jest podawanie go z bananami – te owoce są dostępne przez cały rok. Jednak można upiec to ciasto również w wersji sezonowej. Banany mogą być zastąpione np. przez truskawki, maliny, wiśnie czy jagody. Wybór owoców jest bardzo duży więc warto poeksperymentować ze smakami i znaleźć swój ulubiony. 

Przepis na domowy kopiec kreta 

Składniki: 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 300 g cukru 
  • 5 jajek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki kakao 
  • 290 g oleju rzepakowego 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 125 ml wody 

na krem śmietankowy: 

  • 50 g cukru pudru 
  • 50 g gorzkiej czekolady 
  • 750 ml śmietanki 36 proc. 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • owoce, np. banany, truskawki, maliny 

Przygotowanie: 

W garnku podgrzej olej rzepakowy razem z wodą. Dodaj kakao i 150 g cukru. Podgrzewaj całość, mieszając delikatnie, aż cukier się rozpuści. Odstaw do wystudzenia. 

W osobnym naczyniu ubij jajka wraz z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj do niej masę kakaową i delikatnie wymieszaj. Następnie wsyp mąkę i sodę, wymieszaj całość i przelej do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza. Następnie odłóż ciasto, by wystygło. 

Gdy będzie już chłodne, zetnij jego górną część. Za pomocą łyżeczki zrób centymetrowe wgłębienie w cieście, zostawiając po bokach ok. 2 cm. W tak przygotowanym wgłębieniu ułóż wybrane przez siebie owoce i skrop je sokiem z cytryny. 

Następnie przygotuj śmietankowy krem, ubijając w misce śmietankę z cukrem pudrem. Gdy całość zgęstnieje, zetrzyj czekoladę na tarce i dodaj do masy. Wymieszaj całość, by składniki się połączyły. Wyłóż krem śmietankowy na owoce, formując kopiec. Górną część ciasta, odciętą wcześniej, pokrusz w dłoniach i posyp całość okruchami. Wstaw do lodówki na około 3 godziny.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 16:53