StoryEditorCiasto na Wielkanoc

3 pomysły na popisowy sernik na Wielkanoc

Uroczyste wielkanocne śniadanie wygląda często niczym obiad i również kończy się słodkim deserem. Doskonałym sposobem na zwieńczenie świątecznego śniadania jest popisowy sernik. Jaki wybrać? Proponujemy aż 3!

Puszysty sernik z nutką pomarańczy 

Składniki:

  • 1,5 kg twarogu półtłustego, 
  • 8 jajek, 
  • 250 g margaryny, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 65 g mąki ziemniaczanej, 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego, 
  • skórka z 1 pomarańczy, 
  • cukier puder, 
  • owoce do dekoracji 

Przygotowanie

Zmiel ser w maszynce dwu- lub trzykrotnie. Dodawaj do mielonego sera plastry margaryny. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i cukier waniliowy, utrzyj na puszystą, jasną masę. Do ubitych żółtek dodawaj stopniowo ser, miksując na gładko. Na koniec wsyp mąkę i dodaj skórkę z pomarańczy. W osobnej misce ubij białka na sztywno. Dodawaj pianę do masy serowej i mieszaj delikatnie. Przełóż do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę. Po wystudzeniu posyp sernik cukrem pudrem i udekoruj owocami.

image
FOTO: Pixabay

Tradycyjny wielkanocny sernik królewski 

Składniki

masa serowa: 

  • 1 kg sera twarogowego półtłustego, 
  • 200 g masła, 
  • 6 jajek, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego, 

kakaowe ciasto: 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej, 
  • 200 g masła, 
  • 5 żółtek, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • pół szklanki cukru, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Przygotowanie: 

Mąkę pszenną przesiej na stolnicę, dodaj 200 g zimnego masła i posiekaj razem. Następnie dodaj 5 żółtek, 2 łyżki kakao, pół szklanki cukru oraz proszek do pieczenia. Zagnieć składniki na jednolitą masę. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na dwie nierówne części, owiń folią i odłóż do zamrażarki na 30-40 minut. 

W tym czasie przygotuj masę serową. Ser wraz z masłem zmiel w maszynce dwa lub trzy razy. Następnie rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wsyp mąkę i dodawaj po trochu masę serową, miksując na niewielkich obrotach. Gdy masa będzie gotowa, w osobnym naczyniu ubij białka na sztywno. Dodaj pianę do pozostałych składników i delikatnie wymieszaj. 

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód zetrzyj większą część zamrożonego kakaowego ciasta. Następnie wlej masę serową. Przykryj ją drugą częścią ciasta, startą na tarce o dużych oczkach. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 80 minut. 

image
FOTO: Pixabay

Elegancki sernik z brzoskwiniami 

Składniki

  • 150 g mąki 
  • 200 g masła 
  • 40 g cukru drobnego 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 1 kg twarogu sernikowego 
  • 180 g cukru pudru 
  • 6 jajek 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 
  • 200 g brzoskwiń z puszki 

Przygotowanie

Masło podziel na dwie części. 100 g wyjmij wcześniej, by nabrało temperatury pokojowej. Drugą połowę posiekaj wraz z mąką, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Gdy uzyskasz konsystencję kruszonki, dodaj żółtko i zagnieć ciasto. Schłodź je przez 30 minut w lodówce, a następnie odrywaj po kawałku i wyklej ciastem spód oraz boki blachy do pieczenia. Podpiecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, by ciasto się zarumieniło. 

Twaróg sernikowy zmiel w maszynce, najlepiej dwa lub trzy razy. Rozbij jajka, oddzielając żółtka i białka. Ogrzane masło utrzyj z cukrem, dodawaj po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta, dodaj ser, a na koniec wsyp skrobię ziemniaczaną i 1 łyżkę mąki pszennej. Białka ubij na sztywno. Połącz masę serową z pianą i delikatnie wymieszaj. 

Brzoskwinie pokrój w grubszą kostkę lub plastry. Na podpieczony spód wylej połowę masy serowej, ułóż owoce i zalej drugą częścią masy. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut, następnie obniż temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 30 minut. Przed podaniem udekoruj brzoskwiniami.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. pixabay, envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. listopad 2024 17:04