Puszysty sernik z nutką pomarańczy
Składniki:
- 1,5 kg twarogu półtłustego,
- 8 jajek,
- 250 g margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- 65 g mąki ziemniaczanej,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- skórka z 1 pomarańczy,
- cukier puder,
- owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Zmiel ser w maszynce dwu- lub trzykrotnie. Dodawaj do mielonego sera plastry margaryny. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i cukier waniliowy, utrzyj na puszystą, jasną masę. Do ubitych żółtek dodawaj stopniowo ser, miksując na gładko. Na koniec wsyp mąkę i dodaj skórkę z pomarańczy. W osobnej misce ubij białka na sztywno. Dodawaj pianę do masy serowej i mieszaj delikatnie. Przełóż do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę. Po wystudzeniu posyp sernik cukrem pudrem i udekoruj owocami.
Tradycyjny wielkanocny sernik królewski
Składniki:
masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego półtłustego,
- 200 g masła,
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
kakaowe ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 5 żółtek,
- 2 łyżki kakao,
- pół szklanki cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę pszenną przesiej na stolnicę, dodaj 200 g zimnego masła i posiekaj razem. Następnie dodaj 5 żółtek, 2 łyżki kakao, pół szklanki cukru oraz proszek do pieczenia. Zagnieć składniki na jednolitą masę. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na dwie nierówne części, owiń folią i odłóż do zamrażarki na 30-40 minut.
W tym czasie przygotuj masę serową. Ser wraz z masłem zmiel w maszynce dwa lub trzy razy. Następnie rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wsyp mąkę i dodawaj po trochu masę serową, miksując na niewielkich obrotach. Gdy masa będzie gotowa, w osobnym naczyniu ubij białka na sztywno. Dodaj pianę do pozostałych składników i delikatnie wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód zetrzyj większą część zamrożonego kakaowego ciasta. Następnie wlej masę serową. Przykryj ją drugą częścią ciasta, startą na tarce o dużych oczkach. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 80 minut.
Elegancki sernik z brzoskwiniami
Składniki:
- 150 g mąki
- 200 g masła
- 40 g cukru drobnego
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kg twarogu sernikowego
- 180 g cukru pudru
- 6 jajek
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 200 g brzoskwiń z puszki
Przygotowanie:
Masło podziel na dwie części. 100 g wyjmij wcześniej, by nabrało temperatury pokojowej. Drugą połowę posiekaj wraz z mąką, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Gdy uzyskasz konsystencję kruszonki, dodaj żółtko i zagnieć ciasto. Schłodź je przez 30 minut w lodówce, a następnie odrywaj po kawałku i wyklej ciastem spód oraz boki blachy do pieczenia. Podpiecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, by ciasto się zarumieniło.
Twaróg sernikowy zmiel w maszynce, najlepiej dwa lub trzy razy. Rozbij jajka, oddzielając żółtka i białka. Ogrzane masło utrzyj z cukrem, dodawaj po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta, dodaj ser, a na koniec wsyp skrobię ziemniaczaną i 1 łyżkę mąki pszennej. Białka ubij na sztywno. Połącz masę serową z pianą i delikatnie wymieszaj.
Brzoskwinie pokrój w grubszą kostkę lub plastry. Na podpieczony spód wylej połowę masy serowej, ułóż owoce i zalej drugą częścią masy. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut, następnie obniż temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 30 minut. Przed podaniem udekoruj brzoskwiniami.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. pixabay, envato elements