Włoska zupa wielkanocna z klopsikami
Składniki na zupę:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 1 seler naciowy,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- 2 l bulionu,
- 1 szklanka kaszy kuskus,
- 100 g młodego szpinaku,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Składniki na klopsiki:
- 300 g mielonej wołowiny,
- 200 g włoskiej kiełbasy,
- 1/2 szklanki startego parmezanu,
- pęczek pietruszki,
- 1 jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki bułki tartej panko,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Piekarnik nagrzej do 180°C. W misce wymieszaj składniki na klopsiki: wołowinę, pokrojoną kiełbasę, parmezan, posiekaną pietruszkę, jajko, czosnek, panko, sól i pieprz, aż składniki się połączą. Uformuj niewielkie kulki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz klopsiki około 10 minut, a następnie podwyższ temperaturę do 200°C i piecz jeszcze 15 minut. Rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, cebulę i seler naciowy. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i duś, aż warzywa zmiękną. Zalej bulionem i gotuj około 10 minut. Dodaj kuskus i duś na małym ogniu około 10 minut, aż kasza będzie miękka. Dodaj klopsiki, razem gotuj 5 minut, dopraw do smaku, dodaj liście szpinaku. Na koniec dodaj sok z cytryny. Zupę podawaj z parmezanem, natką pietruszki i czarnym pieprzem.
Angielskie bułeczki z przyprawami na Wielkanoc
Składniki:
- 2 szklanki ciepłego mleka,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 1/2 szklanki cukru,
- 50 g drożdży,
- 4 i 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- szczypta soli.
- 1/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- po szczypcie: kardamonu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego,
- 1/2 szklanki rodzynek.
- 1 jajko,
- 2 łyżki mleka.
- 1 białko,
- cukier puder.
Przygotowanie:
Mleko wymieszaj z drożdżami, dodaj po łyżce cukru i mąki, odstaw zaczyn na 15 minut. Do przesianej mąki dodaj zaczyn, sól, cukier i zagnieć ciasto. Na koniec wyrabiania dodaj olej i zagnieć jeszcze raz. Odstaw na godzinę. Po godzinie dodaj proszek do pieczenia i sodę, zagnieć. Jedną czwartą szklanki cukru połącz z cynamonem i przyprawami, wymieszaj. Ciasto spłaszcz np. wałkiem. Posyp mieszanką cukru z przyprawami, rodzynkami i złóż na pół. Czynność powtórz. Następnie odrywaj po kawałku ciasta i okrężnymi ruchami formuj jednakowe bułeczki. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odłóż na godzinę pod przykryciem. Przed pieczeniem posmaruj je jajkiem wymieszanym z mlekiem. Można bardzo delikatnie naciąć krzyżyk na każdej bułeczce. Piecz 20–25 minut w temperaturze 180°C. Ostudź bułeczki. Białko wymieszaj z taką ilością cukru pudru, aby lukier był gęsty. Gdy bułki ostygną, lukier przelej do plastikowej torebki, zrób małe nacięcie i narysuj krzyżyk na każdej bułeczce. Odstaw do zastygnięcia.
Litewskie ciasteczka z makiem
Składniki:
- 200 g masy makowej,
- 3 jajka,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli,
- 1 i 1/2 szklanki mąki
Przygotowanie:
W misce wymieszaj masę makową i jajka. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Wycinaj koła i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na złotobrązowy kolor około 25 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu przechowuj w zamkniętym pojemniku.
Więcej przepisów znajdziesz na portalu Tygodnik Poradnik Rolniczy.
źródło: Tygodnik Poradnik Rolniczy
fot. TPR/Mariusz Kosmala