StoryEditorDania na Wielkanoc

3 przepisy wielkanocne z całego świata

Wielkanoc to najważniejsze święto dla chrześcijan, obchodzone jest więc pod każdą szerokością geograficzną. Ta okazja obrosła w tradycje i zwyczaje, również te kulinarne. Przedstawiamy 3 przepisy na dania na Wielkanoc z całego świata!

 Włoska zupa wielkanocna z klopsikami 

Składniki na zupę: 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 cebula, 
  • 1 seler naciowy, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz, 
  • 2 l bulionu, 
  • 1 szklanka kaszy kuskus, 
  • 100 g młodego szpinaku, 
  • 2 łyżki soku z cytryny. 

Składniki na klopsiki: 

  • 300 g mielonej wołowiny, 
  • 200 g włoskiej kiełbasy, 
  • 1/2 szklanki startego parmezanu, 
  • pęczek pietruszki, 
  • 1 jajko, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1/2 szklanki bułki tartej panko, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu. 

Piekarnik nagrzej do 180°C. W misce wymieszaj składniki na klopsiki: wołowinę, pokrojoną kiełbasę, parmezan, posiekaną pietruszkę, jajko, czosnek, panko, sól i pieprz, aż składniki się połączą. Uformuj niewielkie kulki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz klopsiki około 10 minut, a następnie podwyższ temperaturę do 200°C i piecz jeszcze 15 minut. Rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, cebulę i seler naciowy. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i duś, aż warzywa zmiękną. Zalej bulionem i gotuj około 10 minut. Dodaj kuskus i duś na małym ogniu około 10 minut, aż kasza będzie miękka. Dodaj klopsiki, razem gotuj 5 minut, dopraw do smaku, dodaj liście szpinaku. Na koniec dodaj sok z cytryny. Zupę podawaj z parmezanem, natką pietruszki i czarnym pieprzem. 

image
włoska zupa wielkanocna
FOTO: Mariusz Kosmala

Angielskie bułeczki z przyprawami na Wielkanoc 

Składniki

  • 2 szklanki ciepłego mleka, 
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 50 g drożdży, 
  • 4 i 1/2 szklanki mąki, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki sody, 
  • szczypta soli.  
  • 1/4 szklanki cukru, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • po szczypcie: kardamonu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, 
  • 1/2 szklanki rodzynek. 
  •  1 jajko, 
  • 2 łyżki mleka. 
  • 1 białko, 
  • cukier puder. 

Przygotowanie

Mleko wymieszaj z drożdżami, dodaj po łyżce cukru i mąki, odstaw zaczyn na 15 minut. Do przesianej mąki dodaj zaczyn, sól, cukier i zagnieć ciasto. Na koniec wyrabiania dodaj olej i zagnieć jeszcze raz. Odstaw na godzinę. Po godzinie dodaj proszek do pieczenia i sodę, zagnieć. Jedną czwartą szklanki cukru połącz z cynamonem i przyprawami, wymieszaj. Ciasto spłaszcz np. wałkiem. Posyp mieszanką cukru z przyprawami, rodzynkami i złóż na pół. Czynność powtórz. Następnie odrywaj po kawałku ciasta i okrężnymi ruchami formuj jednakowe bułeczki. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odłóż na godzinę pod przykryciem. Przed pieczeniem posmaruj je jajkiem wymieszanym z mlekiem. Można bardzo delikatnie naciąć krzyżyk na każdej bułeczce. Piecz 20–25 minut w temperaturze 180°C. Ostudź bułeczki. Białko wymieszaj z taką ilością cukru pudru, aby lukier był gęsty. Gdy bułki ostyg­ną, lukier przelej do plastikowej torebki, zrób małe nacięcie i narysuj krzyżyk na każdej bułeczce. Odstaw do zastygnięcia. 

image
Angielskie bułeczki wielkanocne
FOTO: Mariusz Kosmala

Litewskie ciasteczka z makiem 

Składniki

  • 200 g masy makowej, 
  • 3 jajka, 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, 
  • 2 łyżki roztopionego masła, 
  • 1/2 łyżeczki sody, 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego, 
  • szczypta soli, 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki 

Przygotowanie:  

W misce wymieszaj masę makową i jajka. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Wycinaj koła i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na złotobrązowy kolor około 25 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu przechowuj w zamkniętym pojemniku.

 

Więcej przepisów znajdziesz na portalu Tygodnik Poradnik Rolniczy.

image
Litewskie ciasteczka makowe
FOTO: Mariusz Kosmala

źródło: Tygodnik Poradnik Rolniczy

fot. TPR/Mariusz Kosmala

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. kwiecień 2024 16:42