StoryEditorPrzepis na Wielkanoc

Baranek wielkanocny z ciasta, masła i cukru: podpowiadamy, jak zrobić go w domu!

W koszyczku wielkanocnym nie może zabraknąć baranka. Niektórzy kupują gotową figurkę z czekolady, inni robią ją samodzielnie. Najpopularniejsze są baranki, które można zjeść - z masła, cukru lub ciasta. Jak zrobić samemu baranka do koszyczka?

Przepis na baranka z cukru 

Składniki

  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny 
  • 70 ml zimnej wody 
  • 50 g glukozy spożywczej w proszku 
  • 3 łyżeczki margaryny 
  • 80 g cukru pudru 
  • olejek migdałowy lub pomarańczowy 

Przygotowanie

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw, by napęczniała. Następnie ogrzej ją nad parą wodną i mieszaj aż zgęstnieje. Dodaj glukozę spożywczą oraz margarynę, wymieszaj i rozpuść. Tak przygotowaną masę połącz z cukrem pudrem, możesz dodać kilka kropel olejku do smaku. Mieszaj, aż masa cukrowa stanie się plastyczna. Następnie przełóż ją do formy w kształcie baranka i odłóż na 24 godziny w chłodne miejsce. 

Jak zrobić baranka z masła? 

Składniki

  • 1 kostka ulubionego masła 
  • 2 ziarenka pieprzu 
  • rzeżucha 

Przygotowanie

Masło wyjmij z lodówki nieco wcześniej, by było chłodne, lecz plastyczne. Foremkę w kształcie baranka wyłóż folią spożywczą. Następnie napełnij ją masłem i złóż obie części razem. Schowaj do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie rozłóż formę i wyjmij baranka. W miejsce oczu włóż pieprz i ustaw figurkę na podstawce wyłożonej rzeżuchą. 

Przepis na baranka z ciasta 

Składniki

  • 3 jajka 
  • 1 żółtko 
  • 125 g cukru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 75g masła 
  • 25g mąki ziemniaczanej 
  • 125g mąki pszennej 
  • cukier puder do posypania 

Przygotowanie

Do miski wbij jajka, dodaj żółtko i cukier oraz cukier waniliowy. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. W osobnym naczyniu połącz mąkę pszenną i ziemniaczaną, a potem stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Masło rozpuść i wystudź. Wlewaj wąskim strumykiem do masy na ciasto i wymieszaj. Formę w kształcie baranka wysmaruj tłuszczem. Wlej ciasto, ale nie wypełniaj foremki – masa urośnie podczas pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30-35 minut. Ostudź i posyp cukrem pudrem. Jeżeli baranek jest niestabilny, odetnij nieco ciasta, by móc go postawić.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements, pixabay

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 03:10