Przepis na baranka z cukru
Składniki:
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
- 70 ml zimnej wody
- 50 g glukozy spożywczej w proszku
- 3 łyżeczki margaryny
- 80 g cukru pudru
- olejek migdałowy lub pomarańczowy
Przygotowanie:
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw, by napęczniała. Następnie ogrzej ją nad parą wodną i mieszaj aż zgęstnieje. Dodaj glukozę spożywczą oraz margarynę, wymieszaj i rozpuść. Tak przygotowaną masę połącz z cukrem pudrem, możesz dodać kilka kropel olejku do smaku. Mieszaj, aż masa cukrowa stanie się plastyczna. Następnie przełóż ją do formy w kształcie baranka i odłóż na 24 godziny w chłodne miejsce.
Jak zrobić baranka z masła?
Składniki:
- 1 kostka ulubionego masła
- 2 ziarenka pieprzu
- rzeżucha
Przygotowanie:
Masło wyjmij z lodówki nieco wcześniej, by było chłodne, lecz plastyczne. Foremkę w kształcie baranka wyłóż folią spożywczą. Następnie napełnij ją masłem i złóż obie części razem. Schowaj do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie rozłóż formę i wyjmij baranka. W miejsce oczu włóż pieprz i ustaw figurkę na podstawce wyłożonej rzeżuchą.
Przepis na baranka z ciasta
Składniki:
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 125 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 75g masła
- 25g mąki ziemniaczanej
- 125g mąki pszennej
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do miski wbij jajka, dodaj żółtko i cukier oraz cukier waniliowy. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. W osobnym naczyniu połącz mąkę pszenną i ziemniaczaną, a potem stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Masło rozpuść i wystudź. Wlewaj wąskim strumykiem do masy na ciasto i wymieszaj. Formę w kształcie baranka wysmaruj tłuszczem. Wlej ciasto, ale nie wypełniaj foremki – masa urośnie podczas pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30-35 minut. Ostudź i posyp cukrem pudrem. Jeżeli baranek jest niestabilny, odetnij nieco ciasta, by móc go postawić.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements, pixabay