StoryEditorNie marnuj jedzenia!

Jak przygotować śniadanie świąteczne less waste?

Świętowanie Bożego Narodzenia kojarzy się nam głównie z uroczystą kolacją w wigilijny wieczór. Jednak nie mniej ważne jest śniadanie, które wraz z bliskimi zjemy 25 grudnia! Warto przygotować je z resztek tego, co zostało nam po szykowaniu wigilijnej wieczerzy. Poznajcie nasze pomysły!

Drożdżowy wieniec z pasztetem 

Składniki: 

  • 200 g wody w temperaturze pokojowej 
  • 400 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki suchych drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżka soli 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 200 g pasztetu 
  • 2 czubate łyżki serka twarogowego śmietankowego 
  • 3 łyżki suszonej żurawiny 
  • 1 garść orzechów włoskich 
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czerwonego 
  • dżem z pomarańczy i żurawiny do podania 

Przygotowanie: 

Do miski wsyp suche składniki: mąkę, drożdże, sól oraz cukier. Następnie wlej wodę i oliwę. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. 

Pasztet rozdrobnij widelcem. Dodaj serek, orzechy, żurawinę i dopraw pieprzem. Połącz wszystkie składniki w jednolitą masę. 

Gdy ciasto drożdżowej wyrośnie, przełóż je na stolnicę i krótko wyrabiaj. Następnie rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Posmaruj farszem z pasztetu i zwiń wieniec w dowolny sposób, np. w rulon, który następnie pokrój w plastry i ułóż je obok siebie w natłuszczonej tortownicy. Odstaw na kolejne 30 minut. Piecz w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut. Podawaj z dżemem z pomarańczy i żurawiny. 

image
FOTO: Envato Elements

Placki z kiszonej kapusty 

Składniki: 

  • 3 jajka 
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego 
  • 2/3 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 1 łyżeczka mielonych płatków chili 
  • 1 szczypta proszku do pieczenia 
  • 1 szczypta soli 
  • 200 g boczku 
  • 1 szklanka odciśniętej kiszonej kapusty 
  • olej do smażenia 

Przygotowanie: 

Do miski wbij jajka, dodaj serek, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Zmiksuj, by powstało jednolite ciasto. Cebulę obierz i posiekaj, boczek pokrój w paski. Dodaj do ciasta wraz z kiszoną kapustą. Smaż placki z obu stron na złoto, odkładaj na papierowy ręcznik, by odsączyć je z tłuszczu. 

image
FOTO: Envato Elements

Pasta kanapkowa ze śledzi w oleju 

Składniki: 

  • 200 g śledzi w oleju 
  • 2 ogórki konserwowe 
  • 2 cebule 
  • 4 jajka  
  • 3 łyżki majonezu 
  • pieprz, sól 

Przygotowanie: 

Śledzie wyjmij z olejowej zalewy i rozetrzyj w misce, by powstała gładka masa. Jajka ugotuj na twardo i odstaw do wystygnięcia. Ogórki i cebulę pokrój w kostkę, dodaj do śledzi. Ostudzone jajka pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce i dodaj do pasty. Dopraw majonezem oraz solą i pieprzem. 

image
FOTO: Envato Elements

Carpaccio z buraków z barszczu 

Składniki: 

2 średnie buraki z barszczu 

100 g sera koziego lub feta 

garść orzechów włoskich 

garść rukoli 

4 łyżki oliwy 

sok z połówki cytryny 

pieprz, sól 

Przygotowanie: 

Ugotowane buraki pokrój w cieniutkie plastry i ułóż na talerzu. Orzechy włoskie posiekaj i podpraż przez chwilę na patelni. Rukolę umyj i osusz. Wyłóż na buraki, dodaj orzechy, pokruszony lub pokrojony w kostkę ser. Całość polej oliwą i sokiem z cytryny lub sosem vinegret oraz dopraw pieprzem i solą do smaku. 

image
FOTO: Envato Elements

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 17:21