Drożdżowy wieniec z pasztetem
Składniki:
- 200 g wody w temperaturze pokojowej
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 g pasztetu
- 2 czubate łyżki serka twarogowego śmietankowego
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czerwonego
- dżem z pomarańczy i żurawiny do podania
Przygotowanie:
Do miski wsyp suche składniki: mąkę, drożdże, sól oraz cukier. Następnie wlej wodę i oliwę. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Pasztet rozdrobnij widelcem. Dodaj serek, orzechy, żurawinę i dopraw pieprzem. Połącz wszystkie składniki w jednolitą masę.
Gdy ciasto drożdżowej wyrośnie, przełóż je na stolnicę i krótko wyrabiaj. Następnie rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Posmaruj farszem z pasztetu i zwiń wieniec w dowolny sposób, np. w rulon, który następnie pokrój w plastry i ułóż je obok siebie w natłuszczonej tortownicy. Odstaw na kolejne 30 minut. Piecz w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut. Podawaj z dżemem z pomarańczy i żurawiny.
Placki z kiszonej kapusty
Składniki:
- 3 jajka
- 150 g serka homogenizowanego naturalnego
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonych płatków chili
- 1 szczypta proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 200 g boczku
- 1 szklanka odciśniętej kiszonej kapusty
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wbij jajka, dodaj serek, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Zmiksuj, by powstało jednolite ciasto. Cebulę obierz i posiekaj, boczek pokrój w paski. Dodaj do ciasta wraz z kiszoną kapustą. Smaż placki z obu stron na złoto, odkładaj na papierowy ręcznik, by odsączyć je z tłuszczu.
Pasta kanapkowa ze śledzi w oleju
Składniki:
- 200 g śledzi w oleju
- 2 ogórki konserwowe
- 2 cebule
- 4 jajka
- 3 łyżki majonezu
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Śledzie wyjmij z olejowej zalewy i rozetrzyj w misce, by powstała gładka masa. Jajka ugotuj na twardo i odstaw do wystygnięcia. Ogórki i cebulę pokrój w kostkę, dodaj do śledzi. Ostudzone jajka pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce i dodaj do pasty. Dopraw majonezem oraz solą i pieprzem.
Carpaccio z buraków z barszczu
Składniki:
2 średnie buraki z barszczu
100 g sera koziego lub feta
garść orzechów włoskich
garść rukoli
4 łyżki oliwy
sok z połówki cytryny
pieprz, sól
Przygotowanie:
Ugotowane buraki pokrój w cieniutkie plastry i ułóż na talerzu. Orzechy włoskie posiekaj i podpraż przez chwilę na patelni. Rukolę umyj i osusz. Wyłóż na buraki, dodaj orzechy, pokruszony lub pokrojony w kostkę ser. Całość polej oliwą i sokiem z cytryny lub sosem vinegret oraz dopraw pieprzem i solą do smaku.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements