Do czego użyć kandyzowanej skórki pomarańczy?
Kandyzowana skórka pomarańczowa pasuje do wielu deserów, nie tylko tych świątecznych. Miłośnicy tego przysmaku dodadzą go niemal do wszystkiego. Kandyzowaną pomarańczę można wrzucić do ciasta na babeczki lub udekorować gotowy wypiek. Wykończy ona i doda szlachetności nawet prostym deserom, takim jak budyń czekoladowy. W święta znajdziemy ją w bogatym makowcu czy keksie. Z kolei w okresie karnawału kandyzowana skórka pomarańczy świetnie sprawdzi się jako dodatek do pączków!
Jak czyścić skórkę pomarańczy?
Skórki cytrusów są zdrowe, ale bez odpowiedniego przygotowania nie nadają się do jedzenia. Wszystko za sprawą pestycydów i konserwantów, które osadzają się na owocach. Nie przenikają do miąższu, jednak jeżeli chcemy zużyć owoc w całości, trzeba go odpowiednio przygotować. Warto zacząć od szorowania pomarańczy szczoteczką w gorącej wodzie – temperatura powinna wynosić nawet 50-60 stopni Celsjusza. Do wody można dodać płyn do mycia naczyń. Na tym jednak czyszczenie skórki pomarańczy się nie kończy. Gdy owoc będzie wyszorowany, należy przygotować dwa naczynia z wodą. Do jednego dodać trochę octu lub kwasku cytrynowego, do drugiego - łyżkę sody oczyszczonej. Następnie płuczemy pomarańcze najpierw w zakwaszonej wodzie, potem w tej o odczynie zasadowym. Wszystko po to, by za pomocą reakcji chemicznych pozbyć się resztek substancji, które nie rozpuszczają się w wodzie. Dopiero tak umyta skórka pomarańczy jest gotowa do kandyzowania.
Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa krok po kroku
Składniki:
- 1 kg pomarańczy
- 1,5 szklanki cukru
- 10 łyżek wody
Przygotowanie:
Wyszorowane pomarańcze obierz ze skórki za pomocą nożyka, krojąc je w paski. Możesz najpierw podzielić owoc na ćwiartki i ostrożnie zdjąć skórki. Usuń ze spodu białą część skórki. Następnie pokrój skórkę pomarańczową w drobne paseczki lub w niewielką kostkę. W garnku umieść wodę i cukier, dodaj pokrojoną skórkę pomarańczową. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, cały czas mieszając, by nic nie przywarło do dna. Jeżeli pomarańcza zacznie się przypalać, dolewaj po łyżce wody. Tak przygotowane skórki wystudź i przełóż do słoika. Przechowuj w lodówce.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements