StoryEditorNowoczesne dania na święta

Nie tylko jarzynowa! Pomysły na ciekawe sałatki na święta

Choć na bożonarodzeniowym stole bez wątpienia królować będzie sałatka jarzynowa oraz sałatka śledziowa, warto podać domownikom również ciekawe alternatywy tak, by każdy znalazł coś dla siebie. Jakie sałatki można zrobić na święta?

Sałatka z łososiem i jajkami na twardo 

Składniki

  • 250 g wędzonego łososia, 
  • 3 jajka, 
  • 1 duży pomidor, 
  • 1 ogórek gruntowy, 
  • 3 rzodkiewki, 
  • 6 liści sałaty masłowej, 
  • 1/2 cebuli cukrowej, 
  • sok z 1 cytryny, 
  • 1 łyżka musztardy, 
  • 4 łyżki oleju rzepakowego, 
  • 2 łyżki posiekanego koperku, 
  • sól, pieprz. 

Przygotowanie

Wędzonego łososia pokrój lub porwij na mniejsze kawałki. Umieść w misce wraz z pokrojonymi warzywami: sałatą, rzodkiewką, pomidorem, cebulą i ogórkiem. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i podziel na ósemki. Dodaj do sałatki. W osobnym naczyniu przygotuj sos: połącz musztardę, sok z cytryny, olej i koperek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej sałatkę sosem i wymieszaj. 

image
FOTO: Envato Elements

Sałatka ziemniaczana z granatem 

Składniki

  • 4 ziemniaki, 
  • 1 mała sałata lodowa, 
  • 1 owoc granatu, 
  • pół małej dyni, 
  • 3/4 zielonego ogórka, 
  • garść pestek dyni, 
  • oliwa, 
  • 3 łyżki oleju, 
  • 1 łyżka octu balsamicznego, 
  • 1 łyżka musztardy, 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w grubą kostkę. Zagotuj wodę w garnku, wrzuć do niej ziemniaki i gotuj około 3 minuty. Następnie odcedź je, wyłóż na blachę do pieczenia, polej oliwą, posyp ulubionymi ziołami. Dynię umyj, w razie potrzeby oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blasze wraz z ziemniakami, doprawiając oliwą i przyprawami. Wstaw warzywa do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. 

Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki. Ułóż na talerzu. Pestki dyni podpraż 5 minut na suchej patelni. Obierz owoc granatu. Zielonego ogórka pokrój w plastry i dodaj do sałaty. Następnie dorzuć upieczone warzywa (w razie potrzeby usuń skórkę z dyni, jeśli nie nadaje się do jedzenia). Posyp ziarnami dyni i granatu. W naczyniu połącz olej, ocet, musztardę, sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę. 

image
FOTO: Envato Elements

Sałatka z burakami i mandarynką 

Składniki

  • 3 mandarynki, 
  • 1 duży burak, 
  • 100 g sera feta, 
  • 200 g miksu sałat, 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • garść orzechów pekan lub włoskich 

Przygotowanie

Buraka owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około godzinę. Po tym czasie wyjmij i wystudź, obierz buraka ze skóry i pokrój go w plastry. Dwie mandarynki obierz ze skórek i pokrój w poprzeczne plasterki. Na talerzu ułóż opłukaną sałatę, buraka, mandarynki. Posyp pokruszonym serem feta oraz orzechami. Z ostatniej mandarynki wyciśnij sok, połącz go z oliwą i polej całą sałatkę. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 09:23