
Sałatka z łososiem i jajkami na twardo
Składniki:
- 250 g wędzonego łososia,
- 3 jajka,
- 1 duży pomidor,
- 1 ogórek gruntowy,
- 3 rzodkiewki,
- 6 liści sałaty masłowej,
- 1/2 cebuli cukrowej,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżka musztardy,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Wędzonego łososia pokrój lub porwij na mniejsze kawałki. Umieść w misce wraz z pokrojonymi warzywami: sałatą, rzodkiewką, pomidorem, cebulą i ogórkiem. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i podziel na ósemki. Dodaj do sałatki. W osobnym naczyniu przygotuj sos: połącz musztardę, sok z cytryny, olej i koperek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej sałatkę sosem i wymieszaj.
Sałatka ziemniaczana z granatem
Składniki:
- 4 ziemniaki,
- 1 mała sałata lodowa,
- 1 owoc granatu,
- pół małej dyni,
- 3/4 zielonego ogórka,
- garść pestek dyni,
- oliwa,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżka musztardy,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w grubą kostkę. Zagotuj wodę w garnku, wrzuć do niej ziemniaki i gotuj około 3 minuty. Następnie odcedź je, wyłóż na blachę do pieczenia, polej oliwą, posyp ulubionymi ziołami. Dynię umyj, w razie potrzeby oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blasze wraz z ziemniakami, doprawiając oliwą i przyprawami. Wstaw warzywa do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki. Ułóż na talerzu. Pestki dyni podpraż 5 minut na suchej patelni. Obierz owoc granatu. Zielonego ogórka pokrój w plastry i dodaj do sałaty. Następnie dorzuć upieczone warzywa (w razie potrzeby usuń skórkę z dyni, jeśli nie nadaje się do jedzenia). Posyp ziarnami dyni i granatu. W naczyniu połącz olej, ocet, musztardę, sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę.
Sałatka z burakami i mandarynką
Składniki:
- 3 mandarynki,
- 1 duży burak,
- 100 g sera feta,
- 200 g miksu sałat,
- 2 łyżki oliwy,
- garść orzechów pekan lub włoskich
Przygotowanie:
Buraka owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około godzinę. Po tym czasie wyjmij i wystudź, obierz buraka ze skóry i pokrój go w plastry. Dwie mandarynki obierz ze skórek i pokrój w poprzeczne plasterki. Na talerzu ułóż opłukaną sałatę, buraka, mandarynki. Posyp pokruszonym serem feta oraz orzechami. Z ostatniej mandarynki wyciśnij sok, połącz go z oliwą i polej całą sałatkę.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements