Śląska zupa z piernika – jak zrobić moczkę?
Składniki:
- 200 g piernika,
- 250 ml ciemnego piwa,
- 2l kompotu ze śliwek,
- 1 laska cynamonu,
- 50 g orzechów włoskich,
- 50 g orzechów laskowych,
- 100 g migdałów,
- 50 g suszonych śliwek,
- 100 g suszonych moreli,
- 100 g rodzynek,
- 50 g suszonych wiśni,
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
- sok z cytryny,
- szczypta soli,
- 50 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
Piernik pokrusz do miski i zalej piwem. W rondelku zagotuj kompot ze śliwek z cynamonem. Orzechy i migdały posiekaj. Suszone śliwki i morele pokrój w kostkę. Dodaj do kompotu wszystkie posiekane bakalie oraz rodzynki i wiśnie. Gotuj przez 10 minut. Po tym czasie dodaj piernik z piwem, cukier waniliowy, sok z cytryny, sól i czekoladę. Gotuj przez ok. 15 minut na małym ogniu, mieszając do jakiś czas. Podawaj moczkę udekorowaną bakaliami.
Wielkopolski sposób na karpia w szarym sosie
Składniki:
- 8 dzwonków karpia,
- kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Na sos:
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 1,5 łyżki miodu,
- sok z 1 małej cytryny,
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika,
- 3 łyżki płatków migdałowych,
- 3 łyżki rodzynek,
- sól do smaku
Przygotowanie:
Karpia skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie panieruj w mące i bułce tartej i smaż na oleju lub klarowanym maśle.
Na suchej patelni zarumień mąkę, a gdy nabierze odpowiedniego koloru dodaj masło. Wino oraz bulion wymieszaj ze sobą i po trochu dolewaj do mąki, intensywnie mieszając. Podgrzewaj wszystko na małym ogniu aż zgęstnieje. Wtedy dodaj miód, przyprawę do piernika, płatki migdałowe, rodzynki, sok cytrynowy i sól. Gotuj, aż sos zrobi się gęsty. Podawaj rybę z sosem, udekorowaną migdałowymi płatkami.
Deser ze wschodu: pierznikowy torcik z Krasnegostawu
Składniki:
- 400 g przesianej mąki pszennej,
- 300 g cukru
- 20 g przyprawy piernikowej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka kakao,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 150 ml mleka,
- 3 łyżki miodu,
- 250 ml oleju,
- 300 ml maślanki,
- 3 jajka,
- nalewka lub syrop gruszkowy do nasączenia blatów,
- dowolna kwaskowa konfitura.
na krem twarożkowy:
- 500 g mielonego twarogu,
- 500 ml zimnej śmietanki 36%,
- 100 g cukru pudru.
Przygotowanie:
Suche składniki wymieszaj w dużej misce. Mleko z miodem podgrzej w rondelku i odstaw do wystudzenia. W osobnym naczyniu połącz olej, maślankę i jajka i zmiksuj je. Następnie połącz ze sobą wszystkie składniki i zmiksuj, by uzyskać jednolitą masę. Podziel ciasto na 3 części, uformuj z nich blaty i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut. Odłóż do wystygnięcia.
Mielony twaróg połącz ze śmietanką i cukrem pudrem. Zmiksuj, by uzyskać jednolity krem.
Ostudzone blaty piernikowe nasącz nalewką lub syropem gruszkowym. Przekładaj je kremem twarożkowym i smaruj konfiturą (możesz ją lekko podgrzać, by było wygodniej). Boki posmaruj pozostałym kremem lub oblej polewą czekoladową. Udekoruj według uznania.
przepisy, zdjęcia: Katarzyna Sierszeńska
zdjęcie główne: envato elements