StoryEditorKuchnia regionalna

Nie tylko śledź po kaszubsku: poznaj 3 przepisy na regionalne potrawy wigilijne!

Niektóre świąteczne potrawy regionalne są znane i chętnie przyrządzane w całym kraju - wśród nich np. śledź po kaszubsku czy kutia. Jednak lokalnych przepisów na wigilijne dania jest o wiele więcej! Poznajcie trzy nietypowe propozycje na tegoroczne Boże Narodzenie.

Śląska zupa z piernika – jak zrobić moczkę? 

Składniki

  • 200 g piernika, 
  • 250 ml ciemnego piwa, 
  • 2l kompotu ze śliwek,  
  • 1 laska cynamonu,  
  • 50 g orzechów włoskich, 
  • 50 g orzechów laskowych,  
  • 100 g migdałów, 
  • 50 g suszonych śliwek, 
  • 100 g suszonych moreli, 
  • 100 g rodzynek,  
  • 50 g suszonych wiśni, 
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,  
  • sok z cytryny,  
  • szczypta soli,  
  • 50 g gorzkiej czekolady. 

Przygotowanie

Piernik pokrusz do miski i zalej piwem. W rondelku zagotuj kompot ze śliwek z cynamonem. Orzechy i migdały posiekaj. Suszone śliwki i morele pokrój w kostkę. Dodaj do kompotu wszystkie posiekane bakalie oraz rodzynki i wiśnie. Gotuj przez 10 minut. Po tym czasie dodaj piernik z piwem, cukier waniliowy, sok z cytryny, sól i czekoladę. Gotuj przez ok. 15 minut na małym ogniu, mieszając do jakiś czas. Podawaj moczkę udekorowaną bakaliami. 

image
FOTO: Katarzyna Sierszenska

Wielkopolski sposób na karpia w szarym sosie 

Składniki: 

  • 8 dzwonków karpia, 
  • kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania, 
  • sok z cytryny, 
  • sól i pieprz, 
  • olej lub masło klarowane do smażenia. 

Na sos: 

  • 2 łyżki mąki, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 1 szklanka bulionu warzywnego, 
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, 
  • 1,5 łyżki miodu, 
  • sok z 1 małej cytryny, 
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika, 
  • 3 łyżki płatków migdałowych, 
  • 3 łyżki rodzynek, 
  • sól do smaku 

Przygotowanie:

Karpia skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie panieruj w mące i bułce tartej i smaż na oleju lub klarowanym maśle. 

Na suchej patelni zarumień mąkę, a gdy nabierze odpowiedniego koloru dodaj masło. Wino oraz bulion wymieszaj ze sobą i po trochu dolewaj do mąki, intensywnie mieszając. Podgrzewaj wszystko na małym ogniu aż zgęstnieje. Wtedy dodaj miód, przyprawę do piernika, płatki migdałowe, rodzynki, sok cytrynowy i sól. Gotuj, aż sos zrobi się gęsty. Podawaj rybę z sosem, udekorowaną migdałowymi płatkami. 

image
FOTO: Katarzyna Sierszenska

Deser ze wschodu: pierznikowy torcik z Krasnegostawu 

Składniki

  • 400 g przesianej mąki pszennej, 
  • 300 g cukru 
  • 20 g przyprawy piernikowej, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 1 łyżeczka kakao, 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 150 ml mleka, 
  • 3 łyżki miodu, 
  • 250 ml oleju, 
  • 300 ml maślanki, 
  • 3 jajka, 
  • nalewka lub syrop gruszkowy do nasączenia blatów, 
  • dowolna kwaskowa konfitura. 

na krem twarożkowy: 

  • 500 g mielonego twarogu, 
  • 500 ml zimnej śmietanki 36%, 
  • 100 g cukru pudru. 

Przygotowanie: 

Suche składniki wymieszaj w dużej misce. Mleko z miodem podgrzej w rondelku i odstaw do wystudzenia. W osobnym naczyniu połącz olej, maślankę i jajka i zmiksuj je. Następnie połącz ze sobą wszystkie składniki i zmiksuj, by uzyskać jednolitą masę. Podziel ciasto na 3 części, uformuj z nich blaty i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut. Odłóż do wystygnięcia. 

Mielony twaróg połącz ze śmietanką i cukrem pudrem. Zmiksuj, by uzyskać jednolity krem. 

Ostudzone blaty piernikowe nasącz nalewką lub syropem gruszkowym. Przekładaj je kremem twarożkowym i smaruj konfiturą (możesz ją lekko podgrzać, by było wygodniej). Boki posmaruj pozostałym kremem lub oblej polewą czekoladową. Udekoruj według uznania. 

image
FOTO: Katarzyna Sierszenska

 

przepisy, zdjęcia: Katarzyna Sierszeńska

zdjęcie główne: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 17:28