StoryEditorWielkanocne przekąski

Pomysły na faszerowane jajka – 3 przepisy, którym nikt nie oprze się w Wielkanoc!

Faszerowane jajka można przyrządzić na wiele sposobów i każdy z nich będzie równie pyszny! Te smaczne a przy tym proste przekąski z pewnością zachwycą domowników i gości przy wielkanocnym stole. Jak je przyrządzić? Poznaj nasze propozycje!

Przepis na diabelskie jajka faszerowane 

Składniki: 

  • 6 jajek 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku 
  • szczypta pieprzu cayenne 
  • szczypta ostrej papryki w proszku 

Przygotowanie

Jajka ugotuj na twardo. Gdy ostygną obierz je ze skorupek i przetnij każde jajko na pół. Wyjmij żółtka, umieszczając je w misce. Następnie do żółtek dodaj majonez, musztardę, szczypiorek i pieprz. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Za pomocą małej łyżeczki lub rękawa cukierniczego wypełnij masą wgłębienia po żółtkach. Tak przygotowane jajka posyp po wierzchu ostrą papryką w proszku. 

image
FOTO: Envato Elements

Jajka faszerowane z pieczarkami 

Składniki

  • 6 jajek 
  • 5 pieczarek 
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • masło do smażenia 

Przygotowanie

Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupek i przekrój na pół. Za pomocą łyżeczki wyjmij żółtka. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, pieczarki pokrój na niewielkie kawałki. Podsmaż cebulę i grzyby na maśle. Gdy ostygną, połącz je w naczyniu z żółtkami. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Masą wypełnij wgłębienia w jajkach. Podawaj posypane szczypiorkiem.

image
FOTO: Envato Elements

Jajka faszerowane łososiem 

Składniki

  • 6 jajek 
  • 75 g wędzonego łososia 
  • 1 łyżeczka chrzanu 
  • 1 łyżka serka śmietankowego lub chrzanowego 
  • 1-2 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka posiekanego koperku 
  • szczypta soli i pieprzu 

Przygotowanie

Jajka ugotuj na twardo. Obierz i przekrój na połówki. Za pomocą łyżeczki usuń żółtka i umieść je w miseczce. Z wędzonego łososia odkrój plaster i odłóż do dekoracji, resztę posiekaj drobno i połącz z żółtkami. Dodaj serek, chrzan, majonez oraz sól i pieprz. Wymieszaj wszystko i tak powstałą masą napełnij wgłębienia w jajkach. Przed podaniem udekoruj koperkiem i odłożonymi kawałkami łososia. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 08:25