Przepis na diabelskie jajka faszerowane
Składniki:
- 6 jajek
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta ostrej papryki w proszku
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo. Gdy ostygną obierz je ze skorupek i przetnij każde jajko na pół. Wyjmij żółtka, umieszczając je w misce. Następnie do żółtek dodaj majonez, musztardę, szczypiorek i pieprz. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Za pomocą małej łyżeczki lub rękawa cukierniczego wypełnij masą wgłębienia po żółtkach. Tak przygotowane jajka posyp po wierzchu ostrą papryką w proszku.
Jajka faszerowane z pieczarkami
Składniki:
- 6 jajek
- 5 pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- szczypta soli i pieprzu
- masło do smażenia
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupek i przekrój na pół. Za pomocą łyżeczki wyjmij żółtka. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, pieczarki pokrój na niewielkie kawałki. Podsmaż cebulę i grzyby na maśle. Gdy ostygną, połącz je w naczyniu z żółtkami. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Masą wypełnij wgłębienia w jajkach. Podawaj posypane szczypiorkiem.
Jajka faszerowane łososiem
Składniki:
- 6 jajek
- 75 g wędzonego łososia
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżka serka śmietankowego lub chrzanowego
- 1-2 łyżki majonezu
- 1 łyżka posiekanego koperku
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo. Obierz i przekrój na połówki. Za pomocą łyżeczki usuń żółtka i umieść je w miseczce. Z wędzonego łososia odkrój plaster i odłóż do dekoracji, resztę posiekaj drobno i połącz z żółtkami. Dodaj serek, chrzan, majonez oraz sól i pieprz. Wymieszaj wszystko i tak powstałą masą napełnij wgłębienia w jajkach. Przed podaniem udekoruj koperkiem i odłożonymi kawałkami łososia.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements