StoryEditorWigilijny HIT!

Przepis na doskonały wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z buraków

Słodko-kwaśny aromatyczny czerwony barszcz to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych. Serwowany w towarzystwie uszek czy krokiecików z pewnością rozgrzeje, a przy tym będzie fantastycznie smakował! Jak zrobić barszcz na zakwasie z buraków?

Jak zrobić zakwas z buraków do barszczu? 

Wigilijnego czerwonego barszczu nie trzeba koniecznie przygotowywać na zakwasie - można go zrobić także ze świeżych buraków. Jednak zakwas nie wymaga wiele pracy, wystarczy nastawić go kilka dni wcześniej, a wzbogacona nim zupa będzie smakowała obłędnie: smak będzie intensywniejszy, a całe danie zdrowsze. 

By zakwas był idealny, potrzeba mu około 10 dni, jednak jeśli dodamy więcej czosnku, będzie gotowy już po 4 dniach. Należy to uwzględnić, planując świąteczne przygotowania. 

Na zakwas potrzebne będą: 

  • 3 buraki, 
  • 350 ml wody, 
  • przyprawy: 4 ząbki czosnku, duży liść laurowy, 6 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 
  • płaska łyżeczka soli. 

Umyte i obrane buraki kroimy w plastry. Wrzucamy do czystego, dużego słoja i każdą warstwę przesypujemy przyprawami. Sól rozpuszczamy w wodzie i zalewamy buraki. Zamknięty słoik odstawiamy w suche, chłodne, ciemne miejsce na ok. 7 dni. 

Jak zrobić barszcz burakowy na zakwasie na Wigilię? 

Składniki: 

  • słoik z zakwasem z buraków 
  • 1,5l wywaru warzywnego 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego 
  • majeranek 
  • cukier 
  • sól 
  • ocet spirytusowy 10% (do doprawienia) 

Wywar warzywny podgrzej w dużym garnku. Dodaj buraki wraz z całym zakwasem. Następnie wrzuć przyprawy: czosnek, pieprz i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie dopraw majerankiem, solą i cukrem. W razie potrzeby dodaj nieco octu, jeśli barszcz jest za mało kwaśny. Podawaj z uszkami lub, po przecedzeniu, do picia przy jedzeniu pierogów. 

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 14:36