Jak zrobić zakwas z buraków do barszczu?
Wigilijnego czerwonego barszczu nie trzeba koniecznie przygotowywać na zakwasie - można go zrobić także ze świeżych buraków. Jednak zakwas nie wymaga wiele pracy, wystarczy nastawić go kilka dni wcześniej, a wzbogacona nim zupa będzie smakowała obłędnie: smak będzie intensywniejszy, a całe danie zdrowsze.
By zakwas był idealny, potrzeba mu około 10 dni, jednak jeśli dodamy więcej czosnku, będzie gotowy już po 4 dniach. Należy to uwzględnić, planując świąteczne przygotowania.
Na zakwas potrzebne będą:
- 3 buraki,
- 350 ml wody,
- przyprawy: 4 ząbki czosnku, duży liść laurowy, 6 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego,
- płaska łyżeczka soli.
Umyte i obrane buraki kroimy w plastry. Wrzucamy do czystego, dużego słoja i każdą warstwę przesypujemy przyprawami. Sól rozpuszczamy w wodzie i zalewamy buraki. Zamknięty słoik odstawiamy w suche, chłodne, ciemne miejsce na ok. 7 dni.
Jak zrobić barszcz burakowy na zakwasie na Wigilię?
Składniki:
- słoik z zakwasem z buraków
- 1,5l wywaru warzywnego
- 3-4 ząbki czosnku
- kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- majeranek
- cukier
- sól
- ocet spirytusowy 10% (do doprawienia)
Wywar warzywny podgrzej w dużym garnku. Dodaj buraki wraz z całym zakwasem. Następnie wrzuć przyprawy: czosnek, pieprz i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie dopraw majerankiem, solą i cukrem. W razie potrzeby dodaj nieco octu, jeśli barszcz jest za mało kwaśny. Podawaj z uszkami lub, po przecedzeniu, do picia przy jedzeniu pierogów.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements