StoryEditorDeser na Gwiazdkę

Przepis na orzechowiec

Puszysty biszkopt, pyszny krem i bogata w smaku orzechowa masa – to może być tylko on, król orzechowiec! To doskonały przepis na zimę ze względu na aromat i miodowy posmak. Wielu z nas chętnie widzi to ciasto również na świątecznym stole. Jak przygotować bezbłędnie pyszny orzechowiec?

Czy trudno zrobić orzechowiec? 

Nie da się ukryć, że orzechowiec to stosunkowo wymagające ciasto. Trzeba poświęcić na nie trochę czasu, ale opanowanie przepisu do perfekcji z pewnością odwdzięczy się niezwykłym smakiem. Oczywiście, w przypadku orzechowca można próbować pomóc sobie na różne sposoby, by nieco uprościć ten deser. Dla przykładu do kremu możemy użyć gotowego budyniu lub wykorzystać gotową masę kajmakową do orzechów. Warto jednak zaryzykować i spróbować przygotować orzechowiec samemu od początku do końca. Upieczony w tortownicy i kunsztownie udekorowany, będzie wyjątkowym zwieńczeniem wigilijnej kolacji! 

Jak przygotować orzechowiec? 

Składniki na ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • 100 g masła 
  • 100 g cukru 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 

Masa orzechowa: 

  • 300 g łuskanych orzechów włoskich 
  • 100 g cukru 
  • 100 g masła 
  • 2 łyżki miodu 

Krem: 

  • 100 g cukru pudru 
  • 500 ml mleka 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 200 g masła 

Przygotowanie: 

Przygotuj masę orzechową. W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier i miód. Następnie wrzuć orzechy. Gotuj przez chwilę, ciągle mieszając, do momentu, aż cukier zacznie się karmelizować. Odstaw do przestudzenia. 

Następnie przygotuj krem. Do 0,5 szklanki zimnego mleka wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Rozmieszaj tak, by nie było grudek. W rondelku podgrzej pozostałe mleko z cukrem. Dodaj mleko z mąką i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia. Gdy krem będzie zimny, dodawaj po łyżce utartego masła, aż uzyska odpowiednią konsystencję. 

Połącz wszystkie składniki na ciasto i zagnieć z nich masę. Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj obie na grubość ok. 0,5 cm. Ułóż pierwszy placek na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwaj widelcem. Piecz przez 15 minut w temp. 170 stopni Celsjusza. Ostudź, a w tym czasie tak samo upiecz drugi blat. 

Gdy ciasto ostygnie, na pierwszy blat wyłóż chłodny krem. Na to połóż drugi blat i pokryj go masą z orzechami. Odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. 

image
FOTO: Shaiith/envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 22:54