Jaka jest historia włoskiej babki świątecznej?
W Polsce babki kojarzą się głównie z Wielkanocą. Tymczasem Włosi właśnie na Boże Narodzenie pieką jedno ze swoich najsławniejszych ciast w typie baby, czyli panettone. Pochodzi ono z Mediolanu a jego historia sięga XVIII wieku. Panettone ma charakterystyczny kształt - jest to wysokie, niekiedy walcowate ciasto. W niektórych włoskich domach panettone rozkrawa się wzdłuż i układa na kształt choinki przed podaniem.
W czym upiec panettone?
Pieczenie włoskiego świątecznego przysmaku nie jest łatwe. Wymaga cierpliwości i odpowiedniego sprzętu. Kluczowa jest forma: ciasto musi być wysokie, sprawdzi się zatem wysoka tortownica. Jeżeli nie dysponujemy taką, można upiec panettone w rondelku (najpierw upewniwszy się, że można go włożyć do piekarnika) bądź w dwóch połączonych tortownicach, kładąc jeden rant na drugi i spinając je lub sklejając.
Przepis na włoską babę bożonarodzeniową - panettone
Składniki:
- 50 g drożdży świeżych,
- 250 ml mleka,
- 650 g mąki,
- 200 g miękkiego masła,
- 100 g cukru,
- 6 żółtek,
- 1 łyżeczka soli,
- 125 ml słodkiego wina,
- 150 g rodzynek,
- 75 g kandyzowanej skórki cytrusowej,
- skórka z 1 pomarańczy,
- 50 g pistacji,
- 50 g posiekanych orzechów włoskich,
- 1 łyżka cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Przygotuj rozczyn drożdżowy: w naczyniu umieść drożdże, 150 ml mleka, 1 łyżkę cukru. Przykryj i odstaw na 15 minut, by zaczyn ruszył. Mąkę przesiej do miski, dodaj zaczyn z drożdży i wymieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto zgęstnieje. Przykryj i odstaw na godzinę. W tym czasie dokładnie wyczyść pomarańczę i zetrzyj z niej skórkę oraz podgrzej resztę mleka, by była letnia. Przygotuj także rodzynki: do rondelka wlej wino, podgrzej je na małym ogniu i namocz bakalie. Odstaw na godzinę.
Gdy ciasto odpocznie, dodaj do niego letnie mleko, masło, cukier, sól, skórkę pomarańczową i 5 żółtek (jedno odłóż na później). Ponownie wymieszaj wszystkie składniki, by powstało miękkie, błyszczące ciasto. Znów przykryj naczynie z masą i odstaw na godzinę, by podwoiło objętość.
Odcedź rodzynki od wina, połącz je z kandyzowanymi owocami, posiekanymi orzechami i pistacjami. Dopraw cynamonem i gałką muszkatołową. Po upływie godziny dodaj bakalie do ciasta, zagnieć je na nowo i przełóż do formy, w której ma się piec panettone. Pamiętaj wyłożyć ją papierem lub nasmarować oliwą. Gdy ciasto będzie już w formie, przykryj je i odstaw na kolejną godzinę. Po upływie tego czasu posmaruj wierzch ostatnim żółtkiem. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około godzinę. Co 15-20 minut okręcaj formę, by ciasto równo wyrastało.
przepis: Italia Poza Szlakiem
Zuzanna Ćwiklińska
fot. pixabay