StoryEditorŚwiąteczne wypieki

Przepis na świąteczną babkę prosto z Włoch. Jak zrobić panettone?

Panettone to włoska drożdżowa babka, którą je się w tym kraju w okresie Bożego Narodzenia. Choć jej zrobienie wymaga nieco zaangażowania, to doskonały sposób, by wprowadzić powiew świeżości na świąteczny stół. Jaki jest przepis na włoskie świąteczne ciasto?

Jaka jest historia włoskiej babki świątecznej? 

W Polsce babki kojarzą się głównie z Wielkanocą. Tymczasem Włosi właśnie na Boże Narodzenie pieką jedno ze swoich najsławniejszych ciast w typie baby, czyli panettone. Pochodzi ono z Mediolanu a jego historia sięga XVIII wieku. Panettone ma charakterystyczny kształt - jest to wysokie, niekiedy walcowate ciasto. W niektórych włoskich domach panettone rozkrawa się wzdłuż i układa na kształt choinki przed podaniem. 

W czym upiec panettone? 

Pieczenie włoskiego świątecznego przysmaku nie jest łatwe. Wymaga cierpliwości i odpowiedniego sprzętu. Kluczowa jest forma: ciasto musi być wysokie, sprawdzi się zatem wysoka tortownica. Jeżeli nie dysponujemy taką, można upiec panettone w rondelku (najpierw upewniwszy się, że można go włożyć do piekarnika) bądź w dwóch połączonych tortownicach, kładąc jeden rant na drugi i spinając je lub sklejając. 

Przepis na włoską babę bożonarodzeniową - panettone 

Składniki

  • 50 g drożdży świeżych, 
  • 250 ml mleka, 
  • 650 g mąki, 
  • 200 g miękkiego masła, 
  • 100 g cukru, 
  • 6 żółtek, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 125 ml słodkiego wina, 
  • 150 g rodzynek, 
  • 75 g kandyzowanej skórki cytrusowej, 
  • skórka z 1 pomarańczy, 
  • 50 g pistacji,  
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich, 
  • 1 łyżka cynamonu, 
  • szczypta gałki muszkatołowej 

Przygotowanie

Przygotuj rozczyn drożdżowy: w naczyniu umieść drożdże, 150 ml mleka, 1 łyżkę cukru. Przykryj i odstaw na 15 minut, by zaczyn ruszył. Mąkę przesiej do miski, dodaj zaczyn z drożdży i wymieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto zgęstnieje. Przykryj i odstaw na godzinę. W tym czasie dokładnie wyczyść pomarańczę i zetrzyj z niej skórkę oraz podgrzej resztę mleka, by była letnia. Przygotuj także rodzynki: do rondelka wlej wino, podgrzej je na małym ogniu i namocz bakalie. Odstaw na godzinę. 

Gdy ciasto odpocznie, dodaj do niego letnie mleko, masło, cukier, sól, skórkę pomarańczową i 5 żółtek (jedno odłóż na później). Ponownie wymieszaj wszystkie składniki, by powstało miękkie, błyszczące ciasto. Znów przykryj naczynie z masą i odstaw na godzinę, by podwoiło objętość. 

Odcedź rodzynki od wina, połącz je z kandyzowanymi owocami, posiekanymi orzechami i pistacjami. Dopraw cynamonem i gałką muszkatołową. Po upływie godziny dodaj bakalie do ciasta, zagnieć je na nowo i przełóż do formy, w której ma się piec panettone. Pamiętaj wyłożyć ją papierem lub nasmarować oliwą. Gdy ciasto będzie już w formie, przykryj je i odstaw na kolejną godzinę. Po upływie tego czasu posmaruj wierzch ostatnim żółtkiem. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około godzinę. Co 15-20 minut okręcaj formę, by ciasto równo wyrastało. 

image
FOTO: Pixabay

przepis: Italia Poza Szlakiem

Zuzanna Ćwiklińska

fot. pixabay

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 19:28