Dlaczego w pierogach pownien znaleźć się talizman?
Tradycja jedzenia z ukrytym talizmanem występuje w wielu kulturach. Opiera się na prostym założeniu: osoba, w której porcji znajdzie się talizman, może liczyć na to, że los będzie jej sprzyjał w najbliższym czasie. W wielu polskich domach taki zwiastun szczęścia ukrywa się często właśnie w pierogach! Tradycyjnie przyjmuje on formę jednogroszowej monety, uprzednio wyparzonej we wrzątku. W zależności od tego, ile osób będziemy gościć przy wigilijnym stole, w pierogach można ukryć jedną lub więcej monet. Szczęściarze, którzy znajdą je na talerzu, według przesądu, w najbliższym czasie nie będą musieli martwić się o sprawy finansowe. Warto jednak ostrzec domowników wcześniej, że w daniu mogą znaleźć niespodziankę, by zamiast dobrego losu nie sprowadzić na nich przykrego wypadku!
Jak zrobić pierogi z kapustą? Tradycyjny przepis
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- 50 g roślinnej margaryny,
- 250 g wrzącej wody,
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- 5 dag suszonych grzybów,
- 1 średnia cebula,
- 2 łyżki oleju,
- łyżeczka mąki,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Szykowanie wigilijnych pierogów należy zacząć od przygotowania farszu. Dzień wcześniej namocz suszone grzyby, a następnie ugotuj je w tej samej wodzie. Kapustę ugotuj do miękkości i odciśnij. Posiekaj drobno oba składniki. Cebulę pokój i podsmaż na patelni. Dodaj kapustę i grzyby, dopraw solą i pieprzem. Jeśli farsz będzie za rzadki, podpraż nieco mąki na suchej patelni i dodaj do nadzienia do pierogów. Jeśli przygotowujesz pierogi z talizmanem, pamiętaj wrzucić grosik do farszu!
Mąkę przesiej do dużego naczynia. Dodaj margarynę i sól, zalej wrzątkiem. Odstaw na 15 minut. Gdy nieco przestygnie, wyrób je ręką. Odstaw na kolejne 10-15 minut. Po tym czasie rozwałkuj i szklanką lub formą wycinaj koła. Do środka nakładaj farsz, sklej dokładnie. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku.
Według tego samego przepisu możesz przygotować również uszka.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements