StoryEditorKuchnia polska

Przepis na świąteczny bigos ze śliwką

Choć bigos nie należy może do tradycyjnego zestawu dwunastu wigilijnych potraw, w wielu polskich domach bez niego nie ma świąt. Warto go jednak przygotować nie tylko na Boże Narodzenie! Jak zrobić pyszny świąteczny bigos ze śliwkową nutą?

Jak się dawniej gotowało bigos? 

Historia bigosu sięga XVII wieku. Wówczas przygotowywano go jednak nieco inaczej niż dziś. Wykorzystywano siekane mięso, ryby lub raki i zakwaszano potrawę cytryną, limonką lub octem winnym. Sto lat później te nieco egzotyczne składniki zastąpiono kiszoną kapustą i od XVIII wieku potrawa ta wygląda już podobnie do tej, którą znamy. Współczesny bigos pochodzi jednak z XIX wieku, kiedy ostatecznie ustaliły się proporcje mięsa do kapusty. W tym czasie także bigos na zawsze trafił do kultury polskiej: fanom literatury z pewnością nie trzeba przypominać opisu tego dania w "Panu Tadeuszu" Adama Mickiewicza. Mimo to, jeszcze przez lata, bo aż do XX wieku, w kuchni polskiej obecne były również przepisy na... bigos bez kapusty! 

Jak zrobić świąteczny bigos ze śliwką? 

Składniki: 

  • 750 g kiszonej kapusty 
  • 1 duża cebula 
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 1,5 l wody 
  • 180 g wędzonej kiełbasy myśliwskiej 
  • 12 sztuk suszonych wędzonych śliwek 
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 4 liście laurowe 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka mielonego kminku 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 1 łyżeczka lubczyku 
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego 

Przygotowanie: 

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle w dużym garnku, najlepiej z grubym dnem. Kiszoną kapustę posiekaj grubo i dodaj do cebuli. Zalej wodą. Gotuj na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając. Kiełbasę pokrój w plastry, a śliwki na cienkie paski. Dodaj do garnka i zalej winem. Gotuj przez 2-3 godziny, w razie potrzeby dolewając wody. Po tym czasie dodaj przyprawy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez godzinę. 

Uwaga: Bigos możesz przygotować także z mieszaniny kiszonej i świeżej kapusty. Wówczas połącz je w proporcji 2:1. Smak potrawy możesz wzbogacić także dodając do niej np. suszone grzyby lub 1 świeże jabłko (np. renetę). 

image
FOTO: Arkadiusz Fajer/envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 18:47