StoryEditorProsta wersja!

Przepis na świąteczny kompot z suszu. Czy w tym roku będzie rekordowo drogi?

Jedni go kochają, inni nienawidzą, jednak większość bez niego nie wyobraża sobie świąt. Mowa oczywiście o kompocie z suszu! Okazuje się, że jego przygotowanie w tym roku nie będzie najtańsze. Ile kosztuje susz? Jak zrobić tani i smaczny kompot?

Ile kosztuje susz na świąteczny kompot? 

Suszone owoce można kupić w gotowych mieszankach lub osobno. Ich ceny na targowiskach poszły w tym roku w górę, podobnie jak wielu innych produktów, niezbędnych do przygotowania tradycyjnej wigilijnej kolacji. 

Okazuje się, że przed Bożym Narodzeniem 2022 na targowisku w Broniszach za susz wigilijny trzeba zapłacić 4,50-4,80 zł/200g oraz 3,40-4,60/140g w zależności od firmy. Susz na tacce kosztuje od 3,40 do 3,80 zł. 

Na innych targowiskach hurtowych w Polsce ceny suszu są następujące: 

  • Łódzki Rynek Hurtowy Zjazdowa: susz na tacce - 3,00 zł/250g, mieszanka wigilijna 2,50 - 3,40 zł/200g; 
  • Targ Piast we Wrocławiu: suszony mix owocowy 3,00 - 4,00/200g; 
  • Rybitwy w Krakowie: 20-22 zł/kg. 

Jakie suszone owoce są najdroższe? 

Nie wszyscy gotują wigilijny kompot z gotowej mieszanki owoców. Ci, którzy komponują ją sami, także muszą być gotowi na wydatki. Śliwki suszone bez pestek na targowiskach w Polsce kosztują od 15 zł/kg (Bronisze) do 30 zł/kg (Targ Piast). Z kolei za suszone jabłka zapłacimy od 13 (Łódź Zjazdowa) do 16 zł/kg (Bronisze). Na największe wydatki muszą się przygotować amatorzy suszonych moreli – te owoce kosztują od 35 zł/kg (Bronisze) do nawet 45 zł/kg (Lublin Elizówka)! 

Przepis na kompot z suszu 

Składniki: 

  • 100 g suszonych gruszek 
  • 200 g suszonych śliwek 
  • 200 g suszonych jabłek 
  • 100 g suszonych moreli 
  • 3 łyżki rodzynek 
  • 5 goździków 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu lub 1 laska 
  • 1 gwiazdka anyżu 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • skórka z pomarańczy 

Przygotowanie: 

Suszone owoce umyj, włóż do dużego garnka, zalej wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia dodaj cukier, rodzynki, goździki, cynamon, anyż i skórkę pomarańczową. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Podawaj ciepły lub po wystudzeniu. 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 04:14