Ile kosztuje susz na świąteczny kompot?
Suszone owoce można kupić w gotowych mieszankach lub osobno. Ich ceny na targowiskach poszły w tym roku w górę, podobnie jak wielu innych produktów, niezbędnych do przygotowania tradycyjnej wigilijnej kolacji.
Okazuje się, że przed Bożym Narodzeniem 2022 na targowisku w Broniszach za susz wigilijny trzeba zapłacić 4,50-4,80 zł/200g oraz 3,40-4,60/140g w zależności od firmy. Susz na tacce kosztuje od 3,40 do 3,80 zł.
Na innych targowiskach hurtowych w Polsce ceny suszu są następujące:
- Łódzki Rynek Hurtowy Zjazdowa: susz na tacce - 3,00 zł/250g, mieszanka wigilijna 2,50 - 3,40 zł/200g;
- Targ Piast we Wrocławiu: suszony mix owocowy 3,00 - 4,00/200g;
- Rybitwy w Krakowie: 20-22 zł/kg.
Jakie suszone owoce są najdroższe?
Nie wszyscy gotują wigilijny kompot z gotowej mieszanki owoców. Ci, którzy komponują ją sami, także muszą być gotowi na wydatki. Śliwki suszone bez pestek na targowiskach w Polsce kosztują od 15 zł/kg (Bronisze) do 30 zł/kg (Targ Piast). Z kolei za suszone jabłka zapłacimy od 13 (Łódź Zjazdowa) do 16 zł/kg (Bronisze). Na największe wydatki muszą się przygotować amatorzy suszonych moreli – te owoce kosztują od 35 zł/kg (Bronisze) do nawet 45 zł/kg (Lublin Elizówka)!
Przepis na kompot z suszu
Składniki:
- 100 g suszonych gruszek
- 200 g suszonych śliwek
- 200 g suszonych jabłek
- 100 g suszonych moreli
- 3 łyżki rodzynek
- 5 goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu lub 1 laska
- 1 gwiazdka anyżu
- 1/2 szklanki cukru
- skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
Suszone owoce umyj, włóż do dużego garnka, zalej wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia dodaj cukier, rodzynki, goździki, cynamon, anyż i skórkę pomarańczową. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Podawaj ciepły lub po wystudzeniu.