StoryEditorProsty przepis

Przepis na zakwas z buraków nie tylko do barszczu wigilijnego

Jeżeli chcesz w Wigilię cieszyć się barszczem czerwonym na domowym zakwasie, musisz nastawić buraki z około dwutygodniowym wyprzedzeniem. Zakwas buraczany to jednak nie tylko doskonały składnik świątecznej zupy, ale bomba witaminowa, z której warto korzystać cały rok! Jakie są jego zalety dla zdrowia? Jak go zrobić i jakich błędów unikać?

Jakie właściwości ma zakwas z buraków? 

Zakwas z buraków to domowa bomba witaminowa, którą warto aplikować sobie nie tylko zimą. Jego korzystne właściwości dla zdrowia obejmują między innymi: 

  • poprawienie trawienia, 
  • regulację flory bakteryjnej w jelitach, 
  • wspomaganie detoksykacji organizmu, 
  • wspomaganie odchudzania, 
  • działanie przeciwzapalne, 
  • działanie antyoksydacyjne, 
  • wzmocnienie odporności, 
  • regulację poziomu cukru we krwi, 
  • poprawę stanu skóry. 

Ten magiczny płyn jest niskokaloryczny: 100 ml zakwasu buraczanego zawiera tylko 20 kcal. Znajdziemy w nim za to takie składniki, jak witaminy C i B6, kwas foliowy, potas, sód, magnez oraz kwas mlekowy i naturalne probiotyki. 

Jakich błędów unikać przy nastawianiu zakwasu z buraków? 

Zakwas z buraków to wynik procesu fermentacji. Robiąc go w domu, musimy upewnić się, że proces ten przebiegnie bez zakłóceń. Warto być uważnym, przygotowując zakwas. Podczas zalewania buraków zalewą należy pilnować, by warzywa nie wystawały ponad powierzchnię płynu! Jeżeli tak się zdarzy, buraki mogą spleśnieć, a to będzie oznaczało konieczność wylania fermentującego zakwasu i nastawienia go całkowicie od nowa – niestety, obecność pleśni oznacza, że nie da się już nic uratować. 

Nie każdy błąd w sztuce warzenia zakwasu musi jednak oznaczać, że musimy go wylać. Może się zdarzyć, że fermentujący zakwas będzie miał odpowiedni kolor i zapach, jednak jego konsystencja będzie bardzo gęsta, galaretowata. Wówczas należy przestawić naczynie z zakwasem w chłodniejsze miejsce i dolać nieco więcej zalewy lub gotowego zakwasu albo wody spod ogórków kiszonych. To powinno wspomóc proces fermentacji. Jeżeli jednak konsystencja się nie poprawi, wówczas warto nastawić nowy zakwas. 

Przepis na zakwas z buraków 

Składniki

  • 3 buraki,   
  • 350 ml ciepłej wody,   
  • 4 ząbki czosnku, 
  • duży liść laurowy, 
  • 6 ziaren pieprzu, 
  • 4 ziarna ziela angielskiego,   
  • płaska łyżeczka soli 

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania dużego, czystego i wyparzonego słoja. Następnie umyj i obierz buraki ze skórki, pokrój je w plastry. Umieść w słoju warstwę buraków. W osobnym naczyniu połącz wszystkie przyprawy oprócz soli i tak przygotowaną mieszanką posyp buraki. Powtarzaj te czynności aż do zapełnienia słoja. Sól rozpuść w ciepłej wodzie i zalej buraki, pilnując, by były całkowicie zakryte. Zamknij słoik i odstaw go w ciemne, suche, chłodne miejsce na 10 dni. Zakwas można pić już po 4-7 dniach, jednak im dłużej stoi, tym jest mocniejszy. Można użyć go do zrobienia wigilijnego barszczu, a jeżeli będzie go za dużo, wystarczy przelać zakwas do butelki, zakręcić i przechowywać w lodówce przez 2-3 tygodnie.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 13:50