Przepis na wielkanocny pasztet wieprzowy
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 300 g słoniny
- 200 g wątróbki wieprzowej
- 100 g masła
- 2 cebule
- 3 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój. Podsmaż na maśle, a gdy się zeszkli, dodaj pokrojoną wątróbkę. Smaż przez chwilę i odstaw do wystudzenia. Wystudzoną wątróbkę z cebulą, mięso z łopatki oraz połowę słoniny zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj jajka i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Naczynie do pieczenia wyłóż papierem oraz drugą połową słoniny, pokrojoną w plastry. Wlej masę mięsną i przykryj słoniną. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około godzinę. Wystudź i pokrój w plastry.
Wegetariański pasztet z ciecierzycy z jajkiem
Składniki:
- 3 surowe jajka,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 3 cebule,
- olej lub masło klarowane do smażenia,
- 170 g czerwonej soczewicy,
- 170 g zielonej soczewicy,
- 170 g żółtej soczewicy,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Soczewicę wypłucz i umieść w osobnych garnkach, dzieląc według koloru. Zalej wodą, wsyp łyżeczkę soli i gotuj, aż zacznie się rozpadać. Cebulę i czosnek obierz z łupinek i pokrój. Następnie zeszklij na oleju. Podziel na 3 części. Soczewicę odcedź, do każdej wbij po jednym jajku i dodaj po 1/3 podsmażonej cebuli. Przypraw do smaku. Zblenduj ciecierzycę.
Formę do pieczenia wyłóż papierem. Umieść masę z żółtej ciecierzycy, potem z zielonej, następnie obrane jajka i przykryj je czerwoną ciecierzycą. W razie potrzeby lekko dociśnij, by jajka nie wystawały. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około godzinę.
źródło: Tygodnik Poradnik Rolniczy
fot. envato elements, Tygodnik Poradnik Rolniczy