StoryEditorPasztet wielkanocny

Przepisy na Wielkanoc: pasztet wieprzowy i pasztet z ciecierzycy z jajkiem

Sycący i aromatyczny pasztet ze spieczoną skórką to obowiązkowy element na wielu wielkanocnych stołach. Nie muszą z niego rezygnować również wegetarianie. Proponujemy przepisy na pasztet wieprzowy oraz pasztet z ciecierzycy z jajkiem. Jak je zrobić?

Przepis na wielkanocny pasztet wieprzowy 

Składniki

  • 500 g łopatki wieprzowej 
  • 300 g słoniny 
  • 200 g wątróbki wieprzowej 
  • 100 g masła 
  • 2 cebule 
  • 3 jajka 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Cebulę obierz i pokrój. Podsmaż na maśle, a gdy się zeszkli, dodaj pokrojoną wątróbkę. Smaż przez chwilę i odstaw do wystudzenia. Wystudzoną wątróbkę z cebulą, mięso z łopatki oraz połowę słoniny zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj jajka i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 

Naczynie do pieczenia wyłóż papierem oraz drugą połową słoniny, pokrojoną w plastry. Wlej masę mięsną i przykryj słoniną. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około godzinę. Wystudź i pokrój w plastry.

image
FOTO: Envato Elements

Wegetariański pasztet z ciecierzycy z jajkiem 

Składniki

  • 3 surowe jajka, 
  • 3 jajka ugotowane na twardo, 
  • 3 cebule, 
  • olej lub masło klarowane do smażenia, 
  • 170 g czerwonej soczewicy, 
  • 170 g zielonej soczewicy, 
  • 170 g żółtej soczewicy, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz, 
  • gałka muszkatołowa 

Przygotowanie

Soczewicę wypłucz i umieść w osobnych garnkach, dzieląc według koloru. Zalej wodą, wsyp łyżeczkę soli i gotuj, aż zacznie się rozpadać. Cebulę i czosnek obierz z łupinek i pokrój. Następnie zeszklij na oleju. Podziel na 3 części. Soczewicę odcedź, do każdej wbij po jednym jajku i dodaj po 1/3 podsmażonej cebuli. Przypraw do smaku. Zblenduj ciecierzycę. 

Formę do pieczenia wyłóż papierem. Umieść masę z żółtej ciecierzycy, potem z zielonej, następnie obrane jajka i przykryj je czerwoną ciecierzycą. W razie potrzeby lekko dociśnij, by jajka nie wystawały. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około godzinę.

image
FOTO: Tpr

źródło: Tygodnik Poradnik Rolniczy

fot. envato elements, Tygodnik Poradnik Rolniczy

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. kwiecień 2024 17:37