StoryEditorKuchnia na Boże Narodzenie

Świąteczna klasyka w najlepszym wydaniu: przepis na karpia w galarecie

Karp to zdecydowanie król świątecznego stołu. Na wigilijnej wieczerzy po prostu nie może go zabraknąć! Pojawia się pod postacią smażoną lub w galarecie. Jeżeli chcesz przygotować Wigilię pełną tradycyjnych, domowych smaków, wypróbuj ten przepis na karpia.

Dlaczego na Boże Narodzenie jemy karpia? 

Symbolika czterech adwentowych świec czy pierwszej gwiazdki nie budzi żadnych wątpliwości. W przypadku karpia jest jednak inaczej. Co roku ląduje on na naszych świątecznych stołach, jednak dlaczego wybieramy właśnie tę rybę? Wyjaśnienia są dwa. Pierwsze, bardziej prozaiczne, wiąże się z tym, że w czasach PRL, gdy ludzie zmagali się z brakami w sklepach, w grudniu z łatwością można było dostać karpie, hodowane na masową skalę. Dbali o to politycy, zachęcając, by karp trafił na wszystkie wigilijne stoły. Ryby te kupowano zatem co roku i tak powstała tradycja. Drugie wyjaśnienie obecności karpia na świątecznym stole odwołuje się do jego zalet. Mięso karpi jest bogate w białko i w dawnych czasach uchodziło za rarytas. Jego obecność podczas wigilijnej wieczerzy nie jest zatem żadną hańbą, choć przyznać trzeba, że nie jest to wielowiekowa tradycja. 

Przepis na domowego karpia w galarecie 

Składniki

  • 6 porcji karpia, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 pietruszka, 
  • 1/4 selera, 
  • sok z 1 cytryny, 
  • 1 cebula, 
  • 2 łyżki żelatyny, 
  • 1 /2 pęczka zielonej pietruszki, 
  • 1 1/2 l gorącej wody, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 2 ziarna ziela angielskiego, 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Karpia oczyść, umyj i osusz. Podziel na porcje. Każdą z nich oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Szklankę napełnij do połowy letnią wodą i rozpuść w niej 2 łyżki żelatyny. 

Wszystkie warzywa obierz, umyj i pokrój w plasterki. Umieść je w garnku, zalej gorącą wodą i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Podgrzewaj, aż się zagotuje. Do gotującego się płynu włóż kawałki karpia, dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj około 20 minut, aż ryba zmięknie. Następnie wyjmij karpia łyżką cedzakową, usuń z niego ości i ułóż na półmisku, na którym chcesz przygotować rybę w galarecie. 

Wywar przecedź i połącz z rozpuszczoną żelatyną. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia. W tym czasie udekoruj karpia na półmisku warzywami i gałązkami pietruszki, można także dodać kilka rodzynek. Zalej całość tężejącą galaretą i odstaw na około 5-6 godzin do lodówki, by całość dobrze zastygła. 

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. Katarzyna Kosnala

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 18:02