StoryEditorSos chrzanowy

Tego kremowego chrzanu nie może zabraknąć na wielkanocnym stole! Jaki jest przepis?

Bez chrzanu w wielu polskich domach nie ma prawdziwej Wielkanocy. Ten dodatek pasuje do mięs i jaj, zatem kiedy go przygotować, jak nie na wielkanocne śniadanie? W tym roku zrezygnuj z chrzanu ze słoiczka i zrób sos samodzielnie – jest intensywny i zachwycający! Co jest potrzebne, by otrzymać kremowy i pyszny sos chrzanowy na Wielkanoc?

Czy chrzan jest dobry dla zdrowia? 

Ze względu na to, że chrzan ma charakterystyczny ostry smak, spożywamy go raczej niewiele. Ma on jednak dobry wpływ na nasze zdrowie. Wykazuje działanie bakteriobójcze, zatem pomoże zwalczyć infekcję i przeziębienie. Przy okazji wzmocni odporność. Chrzan jest także naturalnym antyoksydantem - może zapobiegać rozwojowi nowotworu. Jego obecność na świątecznym stole ma dodatkową zaletę. Ten korzeń łagodzi bóle brzucha i niestrawność, a ta może się przydarzyć po wielkanocnym obżarstwie! 

Przepis na doskonały kremowy chrzan na Wielkanoc 

Składniki

  • 200 g korzenia chrzanu, 
  • 3 łyżki soku z cytryny, 
  • 2 łyżki gorącej wody, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1 łyżka śmietany, 
  • szczypta soli 

Przygotowanie

Korzeń chrzanu obierz i wyszoruj. Umieść go w naczyniu i zalej zimną wodą. Zostaw na co najmniej godzinę. Po tym czasie zetrzyj chrzan na tarce o drobnych oczkach. Dodaj gorącą wodę, sok z cytryny, cukier, sól i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Gotowy sos przełóż do słoiczków i przechowuj w chłodnym miejscu. 

Co można dodać do chrzanu na Wielkanoc? 

Dodatek śmietany sprawi, że sos będzie bardziej kremowy, a przy tym złagodzi ostrość chrzanu. Można jednak eksperymentować i dodać do tartego chrzanu inne komponenty, na przykład jabłko lub żurawinę. Warto skorzystać z sezonu na czosnek niedźwiedzi i wzbogacić nim sos. Smaczny jest także chrzan z ziołami. Ostateczna kompozycja zależy od ciebie!

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 09:01