
Czy chrzan jest dobry dla zdrowia?
Ze względu na to, że chrzan ma charakterystyczny ostry smak, spożywamy go raczej niewiele. Ma on jednak dobry wpływ na nasze zdrowie. Wykazuje działanie bakteriobójcze, zatem pomoże zwalczyć infekcję i przeziębienie. Przy okazji wzmocni odporność. Chrzan jest także naturalnym antyoksydantem - może zapobiegać rozwojowi nowotworu. Jego obecność na świątecznym stole ma dodatkową zaletę. Ten korzeń łagodzi bóle brzucha i niestrawność, a ta może się przydarzyć po wielkanocnym obżarstwie!
Przepis na doskonały kremowy chrzan na Wielkanoc
Składniki:
- 200 g korzenia chrzanu,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki gorącej wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka śmietany,
- szczypta soli
Przygotowanie:
Korzeń chrzanu obierz i wyszoruj. Umieść go w naczyniu i zalej zimną wodą. Zostaw na co najmniej godzinę. Po tym czasie zetrzyj chrzan na tarce o drobnych oczkach. Dodaj gorącą wodę, sok z cytryny, cukier, sól i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Gotowy sos przełóż do słoiczków i przechowuj w chłodnym miejscu.
Co można dodać do chrzanu na Wielkanoc?
Dodatek śmietany sprawi, że sos będzie bardziej kremowy, a przy tym złagodzi ostrość chrzanu. Można jednak eksperymentować i dodać do tartego chrzanu inne komponenty, na przykład jabłko lub żurawinę. Warto skorzystać z sezonu na czosnek niedźwiedzi i wzbogacić nim sos. Smaczny jest także chrzan z ziołami. Ostateczna kompozycja zależy od ciebie!
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements