StoryEditorPasztet bez pieczenia

Ten pasztet z wątróbki drobiowej nie ma sobie równych! Zrób go na święta

Przepadasz za świątecznym pasztetem, ale przeraża cię myśl o godzinach przy kuchni i pilnowaniu piekarnika? Pasztet z wątróbki drobiowej to rozwiązanie dla ciebie! Zrobisz go szybko i bez trudu, bo nie wymaga pieczenia. Jest pyszny i aromatyczny, z pewnością podbije serca wszystkich przy świątecznym stole! Jaki jest przepis?

Sposoby na smażenie wątróbki 

Wątróbka przez wielu nie jest zaliczana do przysmaków. Sporo osób nie przepada za jej zapachem, smakiem czy specyficzną konsystencją. Niestety, przy przygotowywaniu wątróbki łatwo o błąd, który poskutkuje tym, że będzie ona twarda i gorzkawa. Jak tego uniknąć? Przede wszystkim, na początku należy dokładnie oczyścić podroby i usunąć z nich błony. Następnie kroimy mięso na kawałki. Sekretem gospodyń domowych jest zalanie pokrojonej wątróbki mlekiem i odstawienie na około 30 minut. To sprawi, że mięso straci charakterystyczny, nielubiany przez wielu zapach i gorzki posmak. Po usmażeniu będzie także bardziej miękkie. Należy też pamiętać, że wątróbki nie wolno solić przed smażeniem - przez to zrobi się twarda. Warto mieć te triki na uwadze, szykując się do zrobienia pasztetu z wątróbek. 

Przepis na pasztet z wątróbek bez pieczenia 

Składniki

  • 700 g wątróbki drobiowej, 
  • 2 cebule, 
  • 6 łyżek masła klarowanego, 
  • 1 łyżeczka tymianku, 
  • sól i pieprz do smaku 
  • Przygotowanie

Wątróbkę umyj i oczyść. Opcjonalnie możesz namoczyć ją w mleku na 30 minut, jednak ten krok można pominąć. Na patelni dobrze rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego i podsmaż na nim pokrojoną na kawałki wątróbkę. Posiekaj cebulę i dodaj na patelnię. Podsmażaj całość kilka minut - wątróbka powinna smażyć się albo krótko, albo bardzo długo, inaczej będzie twarda. Usmażone mięso przełóż do miski wraz z cebulą, dodaj tymianek i dopraw solą oraz pieprzem. Pozostałe masło klarowane rozpuść i również wlej do naczynia. Zmiksuj wszystkie składniki, by powstała gładka masa. Następnie przełóż ją do miseczek lub słoiczków. By pasztet nie wysechł, możesz polać go po wierzchu masłem klarowanym. 

 

fot. pexels

Zuzanna Ćwiklińska

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 14:11