Sposoby na smażenie wątróbki
Wątróbka przez wielu nie jest zaliczana do przysmaków. Sporo osób nie przepada za jej zapachem, smakiem czy specyficzną konsystencją. Niestety, przy przygotowywaniu wątróbki łatwo o błąd, który poskutkuje tym, że będzie ona twarda i gorzkawa. Jak tego uniknąć? Przede wszystkim, na początku należy dokładnie oczyścić podroby i usunąć z nich błony. Następnie kroimy mięso na kawałki. Sekretem gospodyń domowych jest zalanie pokrojonej wątróbki mlekiem i odstawienie na około 30 minut. To sprawi, że mięso straci charakterystyczny, nielubiany przez wielu zapach i gorzki posmak. Po usmażeniu będzie także bardziej miękkie. Należy też pamiętać, że wątróbki nie wolno solić przed smażeniem - przez to zrobi się twarda. Warto mieć te triki na uwadze, szykując się do zrobienia pasztetu z wątróbek.
Przepis na pasztet z wątróbek bez pieczenia
Składniki:
- 700 g wątróbki drobiowej,
- 2 cebule,
- 6 łyżek masła klarowanego,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz do smaku
- Przygotowanie:
Wątróbkę umyj i oczyść. Opcjonalnie możesz namoczyć ją w mleku na 30 minut, jednak ten krok można pominąć. Na patelni dobrze rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego i podsmaż na nim pokrojoną na kawałki wątróbkę. Posiekaj cebulę i dodaj na patelnię. Podsmażaj całość kilka minut - wątróbka powinna smażyć się albo krótko, albo bardzo długo, inaczej będzie twarda. Usmażone mięso przełóż do miski wraz z cebulą, dodaj tymianek i dopraw solą oraz pieprzem. Pozostałe masło klarowane rozpuść i również wlej do naczynia. Zmiksuj wszystkie składniki, by powstała gładka masa. Następnie przełóż ją do miseczek lub słoiczków. By pasztet nie wysechł, możesz polać go po wierzchu masłem klarowanym.
fot. pexels
Zuzanna Ćwiklińska