StoryEditorPierogi na święta

Triki na idealne ciasto na pierogi prosto z babcinej książki kucharskiej

Boże Narodzenie coraz bliżej, a to oznacza sezon na lepienie pierogów! Choć smakują one doskonale o każdej porze roku i z każdym dodatkiem, to właśnie w okolicy Gwiazdki przygotowujemy je i zjadamy na kilogramy. Jak zrobić doskonałe ciasto na pierogi? Jakie sekretne składniki mogą w tym pomóc?

Czy pierogi można zrobić przed świętami? 

Lepienie pierogów to doskonała okazja do spędzenia czasu z rodziną, bowiem angażuje wszystkich - dużych i małych. Wymaga także sporo czasu. Z tego powodu część gospodyń domowych szykuje pierogi ze sporym wyprzedzeniem. To nic złego - pierogi z łatwością można zamrozić, by przed Wigilią ugotować je lub podsmażyć i zaserwować na wieczerzę. Będą równie pyszne jak te lepione na świeżo! 

Siła tkwi w prostocie: ciasto na pierogi z dwóch składników 

Niejedna osoba czule wspomina pierogi swojej babci, która potrafiła zrobić ciasto zaledwie z dwóch składników: mąki i wody. Czy to w ogóle możliwe? Ależ oczywiście! Przygotowanie takiego ciasta na pierogi nie jest jednak łatwe. Proporcje mąki do wody wynoszą 3:1, jednak kluczowa jest temperatura. Woda musi być gorąca. Nie wrząca, by nie poparzyć się podczas zagniatania, ale również nie letnia. Zrobienie doskonałego ciasta wymaga wyczucia temperatury. Z kolei jeżeli chodzi o mąkę, najlepsza jest pszenna w typie 450 lub 500. By składniki lepiej się połączyły, warto dodać do nich szczyptę soli i jak najdłużej wyrabiać - nawet około 20 minut. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, odkładamy je na kilkanaście minut, by odpoczęło. Dopiero wtedy można dzielić je na części, wałkować i wykrawać. 

image
FOTO: Envato Elements

Przepis na ciasto na pierogi z dodatkiem jajka 

Nie każdy miłośnik pierogów ma cierpliwość i wyczucie, by robić ciasto wyłącznie z mąki i wody. Nie jest to jednak konieczne. Dobre ciasto na pierogi powstanie również wtedy, gdy uzupełnimy je odpowiednimi dodatkami. Dzięki temu będzie ono bardziej plastyczne i rozciągliwe. Takim dodatkiem może być jajko. Wówczas proporcje są następujące: 

  • 650 g mąki pszennej, 
  • 1 jajko, 
  • 1/3 łyżeczki soli, 
  • ok. 300 ml ciepłej wody. 

Jeżeli obawiasz się, że ciasto z dodatkiem jajka będzie zbyt twarde, rozbijając jajko oddziel białka od żółtek. Do ciasta na pierogi dodaj samo żółtko - białko możesz wykorzystać np. do lukru królewskiego na pierniki. 

image
FOTO: Envato Elements

Czym zastąpić jajko w cieście na pierogi? 

Bardziej kleiste i delikatne ciasto uzyskamy, kiedy zastąpimy jajko roztopionym masłem. To rozwiązanie spodoba się każdemu, kto przepada za delikatnym, maślanym posmakiem w cieście! 

Składniki

  • 400 g mąki, 
  • łyżeczka masła lub margaryny, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • szklanka gorącej wody. 

Przepis na wegańskie ciasto na pierogi 

Weganie nie muszą rezygnować ze świątecznych pierogów! Gospodynie, które przygotowują wegańskie ciasto na pierogi, mogą trzymać się podstawowego przepisu tylko z mąką i wodą. Jeżeli jednak od lat robisz pierogi z dodatkiem jajka lub masła, nie musisz znacznie modyfikować tego przepisu. Wystarczy zamienić składnik pochodzenia zwierzęcego na roślinny olej. Możesz skorzystać z następującej proporcji: 

  • 500 g mąki, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 3 łyżki oleju, 
  • 250 ml gorącej wody. 

Pamiętaj, by po zarobieniu ciasta odłożyć je na około 10-15 minut, by odpoczęło i dopiero wówczas zacząć je wałkować i wycinać okręgi na pierogi. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 15:09