StoryEditorPrzepis na nalewkę

Super przepis na nalewkę z jeżyn. Jak jeżynówka wpływa na zdrowie?

12.08.2022., 13:46h

Nalewka z jeżyn to szlachetny trunek o prozdrowotnym działaniu na ludzki organizm. Wzmacnia i buduje odporność, podkręca krążenie, ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Jaki jest przepis na idealną jężynówkę?

Jeżynówka jest pyszna, a co najważniejsze zdrowa. Pijąc ją, mamy świadomość jej dobroczynnego wpływu. To po prostu przyjemne z pożytecznym! Jeżyny zawierają całe mnóstwo witaminy C i K, magnezu, wapnia i żelaza. Są źródłem błonnika pokarmowego i antyoksydantów. Nic, tylko jedzmy jeżyny! Najlepiej wybierać te o ciemnym kolorze, są najlepsze i najsmaczniejsze.

Nalewka z jeżyn – jakie ma właściwości, jak wspiera organizm?

  • Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i napotnie, to sprawdzony sposób na grypę i przeziębienie. Cierpisz na katar, ból gardła i masz gorączkę? Dodaj 2 łyżeczki nalewki do herbaty.
  • W nalewce znajdują się przeciwutleniacze – tzw. antocyjany, które mają świetny wpływ na pracę serca, a potas i magnez pomagają przeciwdziałać miażdżycy i rozwojowi choroby wieńcowej.
  • Z nalewką wspierasz odporność, co w okresie jesienno-zimowym nabiera na znaczeniu.
  • Obecność fitohormonów wspomoże w trudnym czasie przedmiesiączkowym i złagodzi bóle menstruacyjne.
  • Wyżej wspomniane antocyjany wspierają także wzrok i obniżają poziom glukozy we krwi. Wykazują się także właściwościami antyrakowymi.
  • Warto wspomnieć o profilaktyce osteoporozy –  witamina K, wapń, magnez, potas wspierają układ kostny.

Jak przygotować nalewkę z jeżyn?

Na szczęście przepis jest prosty i nie wymaga zakupu drogich składników. Jedynym minusem może być czas oczekiwania na efekt, ale tym samym osiągniemy większą satysfakcję w trakcie spożywania nalewki. Należy wybrać dojrzałe jeżyny leśne bądź te pochodzące od sprawdzonego sprzedawcy, ważne aby owoce nie były spleśniałe.

Przepis na jeżynówkę na spirytusie i wódce

Składniki:

  • 500 g świeżych jeżyn
  • 250 ml wódki 40 lub 45%
  • 250 ml spirytusu 95%
  • 300 g cukru

Przygotowanie:

Owoce myjemy pod zimną bieżącą wodą. Osuszamy i wkładamy do słoja o pojemności 1200-1500 ml (wcześniej wyparzamy pojemnik). Następnie wlewamy 250 ml wódki oraz 250 ml spirytusu. Zakręcamy pokrywkę i delikatnie wstrząsamy słoikiem, aby składniki się wymieszały. Mieszankę odstawiamy do zaciemnionego miejsca na minimum dwa tygodnie.

image

Na przygotowanie 0,7 litra nalewki z jeżyn potrzebujemy 500 gram świeżych jeżyn, 250 ml wódki oraz 250 ml spirytusu i 300 g cukru

FOTO: Envato

Po tym czasie do mikstury dodajemy 300 gramów cukru, całość mieszamy i odstawiamy w ciemne miejsce na kolejny tydzień. Wskazówka: warto mieszać nalewkę codziennie, np. przy użyciu drewnianej łyżki. Po siedmiu dniach zawartość przecedzamy przez sitko, ściereczkę lub pieluchę tetrową prosto do drugiego słoika. Dzięki temu pozbędziemy się części owoców oraz zanieczyszczeń. W sumie otrzymamy łącznie ok. 700 ml nalewki z jeżyn. Butelkę z nalewką nadal przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepsze walory smakowe są odczuwalne po około pół roku leżakowania.

Nalewka jeżynowo-miodowa

Składniki:

  • 1 kg jeżyn
  • 0,35 l wódki
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 kg cukru
  • 500 ml płynnego miodu

Przygotowanie:

Jeżyny myjemy, odsączamy i umieszczamy w dużym słoju. Zalewamy wódką i spirytusem, delikatnie mieszamy, zamykamy szczelnie i odstawiamy w chłodne, zaciemnione miejsce na dwa tygodnie.

Po tym czasie zlewamy powstały płyn do drugiego słoja, odciskamy owoce i całość łączymy z płynnym miodem. Po tygodniu i całkowitym rozpuszczeniu miodu nalewkę filtrujemy przez ściereczkę lub pieluchę tetrową i rozlewamy do butelek. Nalewkę najlepiej odłożyć na minimum sześć miesięcy w ciemne miejsce.

Sposoby na wykorzystanie jeżyn z nalewki

  • Ponownie macerujemy owoce, dodajemy cukier i wysokoprocentowy alkohol, by przygotować nową partię nalewki.
  • Odcedzone owoce zalewamy wodą, by dodać je do powstałego wcześniej trunku i przelewamy do butelek na nalewki. Uzyskamy nalewkę o mniejszej mocy procentowej, ale smak owocu będzie bardziej wyczuwalny.
  • Jeżyny zalewamy wytrawnym lub półwytrawnym białym winem, a po dwóch tygodniach raczymy się trunkiem o owocowym aromacie
  • Jeżyny zalewamy 40% czystą wódką, a po kilku tygodniach otrzymamy wysokoprocentowy napitek.
  • Odsączamy i suszymy owoce, by potraktować je jako przekąskę dla dorosłych.
  • Przecieramy jeżyny przez sitko, łączymy z naturalnym miodem i używamy jako sosu do naleśników i deserów (dla osób pełnoletnich).
  • Zamrażamy owoce i traktujemy jak kostki do drinków.

Pamiętajmy – nalewka z jeżyn jest napojem alkoholowym, dlatego nie powinna być spożywana przez dzieci i młodzież do 18. roku życia, kobiety ciężarne i karmiące piersią, a także osoby przyjmujące określone leki.

 

Przepisy pochodzą z serwisu Porady.Interia.pl.

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. kwiecień 2024 23:47