StoryEditorKoniecznie wypróbuj!

TOP 7 przepisów na najlepsze desery z truskawkami!

Początek lata to sezon na truskawki. Te pyszne, czerwone owoce mają wielu amatorów. Chętnie spożywamy je na surowo, ale świetnie nadają się także jako składnik deserów! Sprawdź nasze propozycje na najlepsze truskawkowe desery.

Truskawka: pyszny owoc dobry do wszystkiego 

Truskawki to owoce, które świetnie sprawdzą się jako dodatek niemal do wszystkich słodkich dań. Gofry, makarony, drożdżówki, owocowe sałatki, koktajle... Lista jest bardzo długa. Fani mniej typowych połączeń mogą wypróbować te owoce jako dodatki do dań słonych, na przykład mięs. Mus truskawkowy jako zwieńczenie dania z kurczakiem czy sałatka z truskawkami i burakiem mogą okazać się zaskakująco smaczne! 

My jednak prezentujemy sprawdzone i pyszne pomysły na truskawkowe desery. Smacznego! 

Truskawkowe tiramisu 

  • 500 g serka mascarpone 
  •  3 żółtka 
  • 400 g truskawek świeżych 
  • 1 duża paczka podłużnych biszkoptów 
  • 1 łyżeczka żelatyny 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • kakao do posypania 

Umyj i osusz truskawki, usuń z nich szypułki. Następnie zmiksuj je, podgrzej i rozpuść w nich żelatynę. Odstaw do ostudzenia. W tym czasie ubij na puch żółtka z cukrem pudrem. Serek mascarpone przełóż do pustej miski, ucieraj go i stopniowo dodawaj utarte żółtka. 

Biszkopty maczaj w ostygniętym musie truskawkowym. Wyłóż nimi dno foremki. Na tę warstwę wylej nieco musu – tyle, by wypełnić szczeliny między biszkoptami. Następnie wyłóż połowę kremu mascarpone. Kolejną warstwę zrób z zamoczonych w musie truskawkowym biszkoptów. Na wierzch wyłóż drugą połowę kremu. Odstaw w chłodne miejsce. Przed podaniem posyp po wierzchu odrobiną kakao. 

Rolada czekoladowa z truskawkami 

  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 8 jajek 
  • szczypta soli 
  • 150 g cukru 
  • 200 ml śmietanki kremówki 
  • 250 g sera mascarpone 
  • 15 truskawek 
  • 30 g cukru pudru 

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do ostudzenia. Ubij sztywną pianę z białek z odrobiną soli. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj stopioną czekoladę i pianę z białek. Wylej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C. Od razu po wyjęciu przykryj ścierką i zwiń ciasto w rulon. Odstaw do wystudzenia. 

Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj cukier puder i serek mascarpone. Wymieszaj do połączenia składników i dodaj pokrojone na cząstki truskawki. 

Delikatnie rozwiń ciasto. Nałóż masę śmietankowo-truskawkową i ostrożnie zawiń w roladę. Odłóż do schłodzenia na co najmniej 30 minut. Udekoruj np. resztką masy, świeżymi truskawkami, czekoladowymi wiórkami. 

Uwaga: ten przepis świetnie sprawdzi się dla osób na diecie bezglutenowej! 

Lody truskawkowe na maślance 

  • 500 g truskawek 
  • 150 ml maślanki 
  • 100 g śmietany kremówki 
  • 3 żółtka  
  • 125 g cukru 

Umyj i odszypułkuj truskawki. Odważ 300 g i zmiksuj je z maślanką. Z pozostałych truskawek najpierw odkrój kilka dużych plastrów (tyle, ile planujesz lodów), a potem resztę pokrój w drobną kostkę. 

Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. W osobnej misce wymieszaj żółtka z cukrem, a następnie ubijaj je przez 3-5 minut w gorącej kąpieli wodnej. Powinien powstać gęsty krem. Wymieszaj go z maślanką oraz pokrojonymi truskawkami, następnie dodaj ubitą śmietanę i mieszaj do połączenia składników. 

Przygotuj foremki do lodów. Jeśli nie masz dedykowanych, możesz użyć np. silikonowych foremek do muffinów. Na spodzie umieść po jednym plasterku truskawki. Zalej go masą lodową. Wstaw na godzinę do zamrażarki. Po tym czasie dodaj patyczki (możesz je zastąpić łyżeczkami) i odstaw do zamrożenia na około 3 godziny. 

Sernik na zimno z truskawkami 

  • 4 opakowania galaretki truskawkowej 
  • 2 opakowania biszkoptów 
  • 1 kg białego sera 
  • 1 kg truskawek

Jeśli ser jest niezmielony, zacznij od przemielenia go. Następnie 3 opakowania galaretki rozpuść w 1 l wrzącej wody. Odstaw, a gdy zaczną tężeć, wymieszaj z przemielonym twarogiem. 

Wyłóż ciasno spód wybranego naczynia biszkoptami. Następnie rozprowadź na biszkoptach masę serową. Truskawki pokrój w plastry i rozłóż na masie. Zalej je ostatnią galaretką, rozpuszczoną w 300 ml wody. Odstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, by całkowicie stężało. 

Truskawkowa panna cotta 

  • 500 ml śmietany 30% 
  • 150 ml mleka 3,2% 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 laska wanilii 
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny 
  • 600 g truskawek 
  • 1 galaretka truskawkowa 
  • 150 ml wrzącej wody 
  • 2 łyżeczki cukru pudru 
  • 1 łyżka startej gorzkiej czekolady 
  • ewentualnie świeże liski mięty do dekoracji 

Do rondelka wlej 350 ml śmietany i 150 ml mleka. Dodaj cukier i ziarenka, wykrojone ze środka waniliowej laski. Możesz na chwilę wrzucić pozostały strąk wanilii. Podgrzej mleko ze śmietaną. Usuń wanilię. Dodaj wymieszaną w 2 łyżkach wrzątku żelatynę. Wymieszaj dokładnie, ostudź i przelej do naczyń, w których będą podawane, napełniając je mniej więcej do połowy. Odstaw do lodówki. 

Uwaga: jeśli chcesz osiągnąć ciekawy efekt, wlej panna cottę do prostych szklanek, ale wkładając je do lodówki, oprzyj wszystkie szklanki pod kątem. Dzięki temu masa zastygnie, tworząc skos. 

Zmiksuj truskawki i połącz z przestudzoną galaretką, rozpuszczoną w 150 ml wrzątku. Przelej mus na schłodzoną panna cottę. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. 

Pozostałą śmietanę ubij i udekoruj deser przed podaniem. Dodatkowo możesz go ozdobić świeżymi truskawkami, startą czekoladą i listkami mięty. 

Eton mess 

  • 500 g serka mascarpone 
  • 500 g śmietanki 30% 
  • 10 dużych bez (ze sklepu lub upieczonych wcześniej samodzielnie) 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej 
  • 500 g truskawek 
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie, jeśli truskawki są mało słodkie) 

Opcjonalnie: składniki na bezy 

  • 4 białka 
  • 240 g cukru 

Jeśli przygotowujesz bezy samodzielnie, zacznij od nich. Ubij białka z cukrem na błyszczącą, sztywną pianę. Małą łyżeczką wykładaj je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Susz w piekarniku przez około 1.5 godz. Następnie odstaw do wystudzenia. 

Umyj, osusz i pokrój truskawki. Wymieszaj je z octem balsamicznym i w razie potrzeby dodaj trochę cukru. 

Ubij śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj do tej masy serek mascarpone i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. 

W osobnej miseczce pokrusz bezy na małe kawałki. 

W pucharkach układaj deser warstwami: truskawki, krem śmietankowy, pokruszone bezy, tak długo, aż zapełnisz naczynie. Udekoruj np. całymi świeżymi truskawkami. 

Sernik wiedeński z truskawkami 

  • 1 kg tłustego twarogu dwukrotnie mielonego 
  • 6 jajek 
  • 0,5 kostki masła 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 500 g świeżych truskawek 
  • 1 galaretka truskawkowa 

Jajka utrzyj na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj masło, ser i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj. Masę przelej do okrągłej formy (najlepiej tortownicy), wyłożonej papierem. Piecz 40 minut w temp. 180°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz przez kolejne 50 minut. Pozostaw ciasto do wystygnięcia w otwartym piekarniku. 

Gdy ciasto dobrze ostygnie, wyłóż na nie pokrojone w plasterki truskawki. Zalej je tężejącą galaretką i odstaw do zastygnięcia w lodówce. 

Puszysty biszkopt z truskawkami 

  • 1 szklanka mąki pszennej  
  • 3/4 szklanki cukru 
  •  4 jajka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego  
  • 500 g truskawek świeżych 
  • 2-3 łyżki kaszy manny 
  • cukier puder do posypania 

Białka ubij na pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszaj lub zmiksuj do połączenia składników. 

Ciasto wyłóż na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Po wierzchu posyp kaszą manną (wchłonie sok z truskawek). 

Truskawki umyj, osusz i pokrój na kawałki. Dodaj do nich łyżkę kaszy manny i wymieszaj. Wyłóż owoce na ciasto. Piecz biszkopt około 50 minut w temp. 170 stopni. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. Pixabay

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 22:26