Ważne, aby odkryć najlepsze odpowiedniki i zastąpić nimi ryby, dania mięsne i nabiał w bożonarodzeniowych potrawach. Wegański świąteczny obiad, kolacja czy śniadanie mogą być tak samo pyszne i esencjonalne, a co najważniejsze smakiem odwzorowywać tradycyjne propozycje. To ważne, by nikt przy stole nie czuł się poszkodowany i przymuszany do zjedzenia czegoś, co nie odpowiada jego preferencjom kulinarnym.
Zamienniki i pomysły na dania wege
Wigilijna kolacja bez ryb i mięsa może być tradycyjna, nawet bez karpia. Dieta roślinna składa się wyłącznie z pokarmów pochodzenia roślinnego. Nie ma w niej nie tylko mięsa i ryb, ale także jaj, czy nabiału. Jest sporo dań, które nie zawierają zakazanych dla wegan składników, a są tradycyjnymi daniami świątecznymi: pierogi z kapustą i grzybami, kapusta z grochem, kapusta z grzybami, uszka. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zupę wigilijną – barszcz czy grzybową przyrządzić bez zabielania śmietaną. Zupę grzybową można zagęścić chlebem razowym lub kaszą, a śmietankę podać osobno.
Świetnym zamiennikiem dla ryby jest tofu, seler i boczniaki
Jednym z najpopularniejszych przepisów jest bezrybny filet z selera. To przepis z serwisu: ervegan.pl
Składniki na dwie porcje:
- ½ korzenia selera pokrojonego w okrągłe plastry o grubości 1cm,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1-2 arkusze sprasowanego nori,
- przyprawa do ryb (opcjonalnie),
- 2 łyżki siemienia lnianego + 12 łyżek wody (bądź podwojona ilość w przypadku dużych filetów),
- panierka: bułka tarta, albo po części zmielone płatki jaglane w wersji GF,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
1. Selera ugotuj w wodzie z dodatkiem sosu tamari i soli, aż będzie miękki, ale nie będzie się rozpadał.
2. Okrągłe plastry selera przekrój na pół i owiń plastrami nori. W razie problemów zwilż algi wodą.
3. Selera w nori obtocz w kleiku z siemienia i następnie obtocz w panierce.
4. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu aż filety zaczną się rumienić. Podawaj z dowolną sałatką, purée ziemniaczanym czy z kalafiora z dodatkiem plastra cytryny. Smacznego!
Smażony seler lub tofu zastąpi także rybę w słynnej rybie po grecku.
Tofuryba zamiast dorsza czy karpia
Wegańską alternatywą dla ryby będzie jej wersja z tofu. Wystarczy wymieszać sok z cytryny, czosnek, sos sojowy i oliwę z oliwek z ulubionymi przeprawami. Zamarynować w tej mieszance kawałki tofu na całą noc. Przed Wigilią owijać glonami nori i obtaczać w mące. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Pasztety warzywne
Na przykład z fasoli i soczewicy, z pieczonych warzyw korzeniowych, czy z cieciorki – w każdym przypadku trzeba zadać o sporą ilość przypraw, bo strączki chłoną je i aromat znika. Niezwykle odżywczy jest pasztet zrobiony z kaszy jaglanej, wyglądający jak jego mięsna wersja.
Wegański bigos z boczniakami
Bigos to bardzo wdzięczna potrawa, którą z powodzeniem można przygotować po wegańsku. Warto zadbać o dobre przyprawienie. Kluczowe można okazać się dodanie wędzonej śliwki, suszonego jabłka i boczniaków. Dodatek grzybów, cebuli i soczewicy sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej pożywne.
Ciasta dla wegan
Świąteczny sernik można przygotować bez nabiału. Tak, to możliwe. Zamiennikiem będzie tofu lub orzechy nerkowca. Wegańskie pierniczki obejdą się bez jajek, do ich przygotowania wystarczy mąka, cukier i olej roślinny. Ciasto marchewkowe, makowiec, a nawet piernik świąteczny też upieczemy w wersji wege – zamiast miodu warto użyć syropu z agawy lub syropu klonowego.
Wegańska Wigilia
Jakie jeszcze potrawy nadadzą się na świąteczny stół bez ryb i mięsa?
- „śledzie” z boczniaków,
- wegański smalec z fasoli i z jabłkiem,
- wegańskie pierogi z grzybami i farszem z tofu, cebuli i ziemniaków,
- boczniaki w migdałach.
Angelika Drygas
Fot. envato elements