Wybierając pieczywo dla dziecka, warto zwrócić uwagę na skład. Im jest mniej skomplikowany, tym lepiej. Pieczywo pełnoziarniste jest najbardziej wartościowe, bo zawiera błonnik i różne rodzaje ziarna, jak otręby czy kiełki. Znajdziemy w nim witaminy, tak potrzebne do prawidłowego funkcjonowania młodego organizmu. Tylko takie pieczywo nie zapycha, nie powoduje otyłości, a wręcz przeciwnie wspiera system immunologiczny i procesy trawienne.
Zboża i owoce
Kolejnym wariantem śniadaniowym może być owsianka czy jaglanka. Z mlekiem roślinnym, wodą lub jogurtem. Jeśli dodamy do niej owoce (jabłka, banany, śliwki, brzoskwinie) i orzechy lub pestki otrzymamy w pełni zbilansowane danie! Dodatek gorzkiej czekolady lub masła orzechowego sprawi, że przekąska będzie jeszcze bardziej sycąca.
Naleśniki i wrapy
Jeśli znudzą się wyżej wymienione pozycje, można sięgnąć do nieco mniej standardowych opcji. Polecamy wszelkiego rodzaju placuszki, najlepiej owsiane lub gryczane, a także naleśniki jaglane najlepiej z domową konfiturą, miodem, samodzielnie przyrządzoną pastą czekoladową z awokado i z owocami oczywiście. W wersji na słono niech to będą tortille oraz wrapy, wypiekane z pełnoziarnistej mąki. Co możemy umieścić w środku? Kawałki kurczaka, cukinię grillowaną, paprykę, ogórka, pomidora, ser, sałatę.
Dla starszaka i nastolatka
Nieco starsi uczniowie może skuszą się na zestawy z kaszą lub makaronem. Na rynku jest wiele kasz: jaglana, jęczmienna, gryczana, kuskus. Oprócz klasycznych makaronów (ale wybierajmy te z mąki z pełnego ziarna) można zaszaleć z białkowym, który wytworzony jest z cieciorki lub soczewicy. Na bazie kasz i makaronów możemy przygotować różnorodne posiłki – z sosem mięsnym, warzywnym, serowym czy z tofu.
Naleśniki orkiszowe z bananową ricottą
Składniki (10 porcji):
Ciasto naleśnikowe:
- mąka orkiszowa jasna 80 g
- mąka orkiszowa pełnoziarnista 40 g
- jajko "zerówka" 2 sztuki
- mleko krowie 3,2% lub napój roślinny 200 ml
- woda gazowana 60 ml
- roztopione masło lub olej kokosowy 15 ml
- cukier 30 g lub erytrytol 25 g
- szczypta soli
Farsz:
- ricotta 500 g
- banan dojrzały 2 sztuki
- sok z cytryny 2 łyżki
- skórka z cytryny z ½ sztuki
Dodatkowo:
- pistacje solone garść
- owoce sezonowe według uznania
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w wysokim naczyniu i mieszamy ręcznie lub przy pomocy miksera, aż powstanie jednolita, gładka masa. Ciasto odstawiamy na blat na 15 min. W tym czasie przygotowujemy farsz. Banany obieramy, łączymy z sokiem i skórką z cytryny. Blendujemy. Do puree dodajemy ricottę i przy pomocy trzepaczki delikatnie łączymy ze sobą składniki. Powinien powstać gęsty krem. W razie potrzeby farsz można dosłodzić. Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i smażymy na niej placki, na średnim ogniu. Gotowe smarujemy solidną porcją bananowej ricotty, zwijamy w trójkąty lub ruloniki, układamy na talerzu i posypujemy dużą ilością pokruszonych pistacji. Podajemy z ulubionymi owocami sezonowymi. Zawinięte naleśniki możemy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez 2-3 dni.
Źródło: Coś Słodkiego
Pieczona owsianka z truskawkami i mango
Składniki (1 porcja):
- 40 g płatków owsianych
- 170 ml mleka (może być́ napój roślinny)
- 1 jajko "zerówka"
- 1⁄2 banana
- szczypta soli
- 1⁄4 dojrzałego mango
- kilka truskawek
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
Piekarnik nagrzewamy do 185 st. Płatki owsiane, mleko, jajko, banana i sól blendujemy. Masę̨ wlewamy do małego naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 25-35 min., aż̇ owsianka będzie zarumieniona z wierzchu. Mango i truskawki kroimy w drobną kostkę̨, mieszamy. Na upieczoną owsiankę̨ nakładamy jogurt grecki, owoce, orzechy i wszystko polewamy miodem.
Źródło: Plum in Chocolate
Rigatoni z pesto z pieczonej papryki
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml oleju rzepakowego
- sól
- 300 g makaronu rigatoni
- opcjonalnie do podania: olej/oliwa, płatki chilli, parmezan
Papryki pieczemy w 200 st., aż będą czarne. Studzimy, obieramy i blendujemy je z pestkami słonecznika i czosnkiem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem makaronu odlewamy pół szklanki wody z garnka. Odsączony makaron wraz z wodą i pesto przekładamy na patelnię i podgrzewamy, aż kluski pokryją się pesto. Podajemy ze świeżo tartym parmezanem i (opcjonalnie) olejem/oliwą oraz płatkami chilli.
Źródło: Dare to cook
Smacznego!
Oprac. Angelika Drygas