StoryEditor

Makaron z Turcji zalewa Polskę i odbiera nam rynki

Polska branża makaronowa mierzy się z wieloma problemami. Chodzi m.in. o niestabilność i nieprzewidywalność warunków na rynku. Na domiar złego Polskę zalewa makaron z Turcji, który także odbiera naszemu krajowi rynki zagraniczne – czytamy na portalu Wiadomości Handlowe.

Polska Izba Makaronu od wielu miesięcy robi wszystko, aby ustabilizować sytuację w branży makaronów

Stawką jest ochrona polskich produktów makaronowych oraz rynku pracy dla setek osób zatrudnianych w zakładach produkujących makarony w Polsce. Na branży polskich makaronów przede wszystkim odbija się wysoka inflacja, brak regulacji w zakresie cen energii i gazu na przyszłe okresy, wzrost cen wszystkich komponentów do produkcji, podwyżka płacy minimalnej, a także wzrost kosztów finansowych. Jednym z rozwiązań mogą być dopłaty do polskich makaronów wyeksportowanych do Ukrainy.

Okazuje się także, że coraz większym problemem jest eksport makaronu z Turcji do Polski, który jest sprzedawany po cenach dumpingowych, a więc nie pokrywających kosztów produkcji. Jest to możliwe dlatego, że Komisja Europejska zdjęła cło na turecki makaron. Sytuacja ta stanowi to poważne zagrożenie dla polskich producentów makaronów.

Turecki makaron bezcłowo wjeżdża do Polski! Komisja Europejska zdjęła cła na turecki makaron! Producenci makaronów dalej nie są objęci niższymi stawkami za energię i gaz jak na przykład branża piekarnicza. To się musi zmienić! Turcja przejęła polski eksport makaronu w kierunku ukraińskim – cytuje posła Norberta Kaczmarczyka portal Wiadomości Handlowe, który wziął udział w konferenci prasowej Polskiej Izby Makaronowej (PIM). Ta odbyła się po posiedzeniu Rolnego Zespołu Parlamentarnego.

Nawet milion ton zboża przetwarza się w Polsce na makaron. Jakie rozwiązania proponuje Rolny Zespół Parlamentarny wraz z Polską Izbą Makaronową?

Poseł Kaczmarczyk podkreśla, że polska branża makaronowa jest w stanie przetworzyć prawie milion ton zbóż. Dlatego dopłaty do transportu zbóż, powinny objąć także rynek makaronów. Wsparcie to pomogłoby w rozwiązaniu we wspomnianych powyżej problemów. Branża makaronowa prosi o to, aby pomoc ta była adekwatne wsparcie dla wsparcia  jakie uzyskała branża piekarnicza.

Wysokie koszty produkcji makaronów znacząco obniżają znaczenie polskich makaronów na rynku. W zamian za to Polskę zalewa tańszy makaron z Turcji, ale i Czech albo Łotwy. Dlatego, jak podkreśla Robert Jagielski, przedstawiciel firmy Artlex i członek Zarządu PIM - w poprawie konkurencyjności polskich makaronów pomogłaby dopłata do makaronów wyeksportowanych poza obszar UE.

Taka pomoc funkcjonuje i sprawdza się w Turcji, dzięki czemu turecki makaron zalewa zagraniczne rynki. Dziś kraj ten zajmuje drugą pozycję na świecie, jeśli chodzi o ilość wyeksportowanego makaronu do krajów trzecich.

Dopłaty do eksportu makaronów poprawią sytuacje na rynku zbóż

Ponadto, dopłaty do eksportu polskiego makaronu pozwolą na wzmocnienie pozycji naszych produktów zagranicą, a także spowodują większe zużycie pszenicy krajowej.

Robert Jagielski zaważa, że w tej sytuacji niekorzystny obecnie nadmiar polskiego zboża w magazynach, może zostać stać się atutem, ponieważ nadwyżki te będą mogły być wykorzystane do zwiększenia produkcji polskich makaronów.

Co powinno znaleźć się w systemie dopłat do eksportu polskiego makaronu?

Dominik Polak, prezes POL-MAK, członek zarządu PIM wylicza co powinien obejmować system dopłat do eksportu polskiego makaronu. Chodzi głównie o koszt transportu od zakładu produkcyjnego do portu docelowego lub do miejsca dostawy, jeśli transport odbywa się drogą lądowa, ale poza Unie Europejską.

Dopłaty są także szansą na:

  • wykorzystanie nadwyżek pszenicy zgromadzonych przez polskich producentów.
  • obniżenie ceny makaronu na rynkach trzecich,
  • zwiększenie sprzedaży,
  • poprawę całego systemu produkcji: od producentów pszenicy, poprzez młyny i producentów kartonów oraz foli.
  • eksport większej ilości towarów przetworzonych, a nie tylko samego surowca,
  • dodanie makaronów, ale i mąki pszennej, jako produktów przeznaczonych na pomoc humanitarną do krajów Azji i Afryki Północnej. Następnie wysłanie rezerw tego typu produktów przez polski rząd do krajów objętych klęską głodu. To pozwoli na uzupełnienie zapasów strategicznych nowo wyprodukowanymi makaronami, a także na wykorzystanie nadwyżki zmagazynowanie pszenicy,
  • na zmiany w prawie dotyczące OZE. Nowelizacja przepisów pozwoliłaby producentom rolno-spożywczym budowę instalacji fotowoltaicznych bez konieczności załatwiania długotrwałych formalności dla instalacji powyżej 300 kWh lub proporcjonalnie do zużycia przez zakład produkcyjny. Takie działanie znacznie odciążyłoby krajową sieć energetyczną. A producenci mogliby korzystać z tańszej energii elektrycznej.

Więcej szczegółów na ten temat na portalu Wiadomości Handlowe: 

Turecki makaron bezcłowo wjeżdża do Polski! Turcja przejęła także polski eksport makaronu w kierunku ukraińskim

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

fot.pixabay

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. kwiecień 2024 22:35