StoryEditor

Gospodarstwo rolne Sznajderów – od ziarenka do słoika!

06.03.2025., 10:00h

Kiszone warzywa z Doliny Baryczy są wyjątkowe, ponieważ zostały przygotowane według starych i tradycyjnych receptur. Powstają w gospodarstwie rodziny Sznajder w konwencji od pola do stołu. Jaka jest historia tej rodziny?

 

Spis treści:

Gospodarstwo rolne rodziny Sznajder: od bednarza do rolnika

Gospodarstwo rolne rodziny Sznajder: od pola do stołu – od ziarenka do słoika

Jak powstało gospodarstwo rodziny Sznajderów? Wszystko zaczęło się niestandardowo i dawno temu, ponieważ przygoda z kiszeniem trwa już ponad 60 lat. To już trzecie pokolenie rodziny Sznajderów, które uprawia warzywa, zbiera je, a potem kisi. Finalnie przysmaki lądują w słoikach, a następnie w warzywniakach. Mowa nie tylko o klasycznych opcjach, jak kapusta i ogórki kiszone, ale także o burakach, czosnku, marchewce, rzodkiewce czy kalafiorze. Te wszystkie warzywa można z powodzeniem zakisić. W portfolio produktowym Gospodarstwa Sznajder znajdziemy także nieco bardziej nowoczesne propozycje, jak kimchi w kilku odsłonach smakowych.

image
Gospodarstwo rolne rodziny Sznajder: kiszone warzywa.
FOTO: Fot. Szymon Śliwiński

Gospodarstwo rolne rodziny Sznajder: od bednarza do rolnika

Stefan Sznajder, który po II wojnie światowej przeniósł się do Doliny Baryczy, zajmował się wytwarzaniem mebli. Najwięcej zamówień miał jednak na beczki, ponieważ w okolicy wszyscy sąsiedzi kisili ogórki. Nic dziwnego, że również i on zaczął to robić, tym bardziej że beczek miał pod dostatkiem. I tak już zostało...

Zapraszamy do obejrzenia reportażu:

Gospodarstwo rolne rodziny Sznajder: od pola do stołu – od ziarenka do słoika

Ziemie rodziny Sznajderów ulokowane są na obszarze Parku Krajobrazowego Doliny Baryczy. To tereny niezwykle malownicze, tam znajdują się jedne z największych w Europie siedlisk stawów rybnych, a także imponujący rezerwat ornitologiczny. Rodzina uprawia wszystkie warzywa, które lądują w słoikach opatrzonych logo ich gospodarstwa. Wszystkie receptury są stare i tradycyjne, a produkty nie zawierają żadnych chemicznych dodatków, konserwantów, czy substancji przyspieszających proces fermentacji.

image
Gospodarstwo rolne rodziny Sznajder: kiszone warzywa.
FOTO: Fot. Szymon Śliwiński

To dlatego kiszonki Sznajderów są i pyszne, i zdrowe! Cały proces kiszenia jest całkowicie naturalny, powolny, a ich jakość jest wysoka. Gospodarstwo rolne rodziny Sznajder zdobyło nagrody na prestiżowych targach i konkursach. Najwyższą jakość produktów potwierdza m.in. wyróżnienie znakiem Dolina Baryczy Poleca.

image
Gospodarstwo rolne rodziny Sznajder: kiszone warzywa.
FOTO: Fot. Szymon Śliwiński

Przeczytaj także: Sołtyska z Palędzia – jedna z liderek polskiej wsi

Kiszone warzywa z Doliny Baryczy to przykład gospodarstwa rodzinnego tworzącego swoje klasyczne i nowatorskie produkty w oparciu o poszanowanie tradycji i wielopokoleniowej spuścizny. 

image
Gospodarstwo rolne rodziny Sznajder: kiszone warzywa pakowane są ręcznie. 
FOTO: Fot. Szymon Śliwiński
image
Gospodarstwo rolne rodziny Sznajder: kiszone warzywa pakowane są ręcznie. 
FOTO: Fot. Szymon Śliwiński

Fot. Szymon Śliwiński

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
02. kwiecień 2025 02:00