Okazuje się, że zbiory ziemniaków (łącznie z produkcją w ogrodach przydomowych) w 2021 roku wyniosły ok. 7,1 mln t, tj. o około 10% mniej od zbiorów uzyskanych w 2020 roku. Eksperci wskazują, że powierzchnia upraw ziemniaków się zmniejsza. A przecież Polska była kiedyś potentatem ziemniaczanym. Niekorzystne warunki klimatyczne, choroby i brak opłacalności to główne powody tej spadkowej tendencji.
Jakie ziemniaki do konkretnej potrawy?
Na rynku mamy sporo rozmaitych odmian ziemniaków. Warto zapoznać się z nimi, aby świadomie wybierać odpowiedni typ do danej potrawy.
Typ A – sałatkowe, twarde, nie rozpadają się, zachowują kształt, są wilgotne i zawierają mało skrobi – świetne do sałatki, zupy oraz na grilla. Odmiany, m.in. Agata, Almera, Dali, Impresja, Krasa, Mozart, Riviera, Vivaldi, Viviana.
Typ B – tzw. ogólnoużytkowe, uniwersalne, średniej twardości, nie rozsypują się, przy smażeniu miękkie w środku a na wierzchu chrupiące, dlatego nadają się na frytki czy placki. Doskonałe do zup i kopytek. Odmiany, m.in. Irga, Irys, Augusta, Bellarosa, Bohun.
Typ C – mączyste, zawierające dużo skrobi, łatwo się rozpadają, mają jasny i sypki miąższ. Sprawdzą się do pieczenia i przyrządzania klusek, farszu, purée, kopytek, pyz, placków i frytek. Odmiany, min. Gracja, Gustaw, Etola, Honorata, Agnes, Mazur.
Możemy spotkać także typy mieszane, np.
AB: Vineta, Denar, Lord.
BC: Zeus, Bryza.
D – bardzo mączysty, nie ma większego zastosowania kulinarnego.
Jakie ziemniaki wybierać?
Oczywiście, najlepiej zaopatrywać się u sprawdzonego dostawcy. Nie zawsze mamy taką możliwość. Na co powinniśmy zwracać uwagę podczas zakupu?
Wybierajmy:
- bulwy zdrowe, bez uszkodzeń, o gładkiej skórce;
- jasne bulwy, takie barwy informują o tym, że ziemniaki mają mniej azotanów;
- okazy z płytkimi i mniejszymi oczkami, których trzeba pozbyć się podczas obierania;
- kartofle bez zazielenienia;
- ziemniaki bez kiełków, ponieważ w nich kumulują się toksyczne związki.
Ziemniaki – właściwości
To bogate źródło witamin (np. C) i składników mineralnych (potasu i fosforu). Są lekkostrawne i niskokaloryczne (w 100 gramach ugotowanych ziemniaków, znajduje się około 65 kalorii). Niestety przyzwyczajenia kulinarne Polaków często niwelują te cechy – ziemniaki polane tłustym sosem czy masłem już nie stanowią takiego małokalorycznego kąska. To warzywo z pewnością daje nieograniczone pole do popisów kucharskich, stanowiąc bazę wielu wyśmienitych dań i zup.
Wielkie okazy
W ostatni weekend w gminie Trzyciąż został rozstrzygnięty konkurs na największą bulwę ziemniaczaną wykopaną podczas tegorocznych zbiorów. Ten ogłaszany cyklicznie konkurs to niezwykle atrakcyjne wydarzenie dla tamtejszych mieszkańców.
W tym roku najcięższy był ziemniak odmiany „Baltic Rose” o wadze 1,919 kg, który wyrósł na polu państwa Magdaleny i Andrzeja Mentlów z Imbramowic. Powierzchnia gospodarstwa zwycięskich rolników wynosi 20 ha, z czego ziemniaki hodowali na 8 ha. Ubiegłoroczny rekordzista ważył 1,662 kg, a w roku 2020 pierwsze miejsce zajął ziemniak ważący aż 2,150 kg.
Angelika Drygas
Źródło: Przegląd Olkuski, polskiziemniak.pl
Fot. envato elements