Jakie właściwości mają płatki róży?
Róże zwane są niekiedy królowymi ogrodu i trudno się z tym nie zgodzić. Kwitnące prezentują się przepięknie, a do tego oszałamiająco pachną. Ich dodatkową zaletą jest to, że opadłe z kwiatów płatki można zebrać i wykorzystać. Mają niepowtarzalny smak i są bogate w witaminę C, więc sprawdzą się jako składnik w kuchni. Fani domowych kosmetyków mogą z kolei wykorzystać nawilżające i kojące właściwości różanych płatków.
Jakie płatki róży nadają się do przetworzenia?
Warto zadbać o to, by różane płatki, które chcemy wykorzystać, pochodziły ze sprawdzonego miejsca. Najlepszym będzie oczywiście własny ogród - wówczas doskonale wiemy, w jakich warunkach wzrastały rośliny. Lepiej zrezygnować z róż, które rosły przy ruchliwej ulicy lub placu budowy.
Do celów spożywczych i kosmetycznych stanowczo nie nadają się róże zakupione w kwiaciarni. Kwiaty często są bowiem pryskane chemicznymi substancjami, które co prawda zapewnią im przedłużoną świeżość, lecz uczynią rośliny niezdatnymi do spożycia.
Jak suszyć płatki róży w domu?
Do niektórych spośród zaproponowanych pomysłów nie nadają się świeże płatki róż. Trzeba je najpierw wysuszyć. Można to zrobić wkładając różane płatki do lnianych lub bawełnianych woreczków i wieszając je w przewiewnym miejscu. Takimi woreczkami dobrze co kilka dni potrząsnąć - dzięki temu kwiaty będą suszyły się równomiernie.
Można także suszyć płatki róż na płasko, rozkładając je na przykład na tacy i odstawiając w suche miejsce. Po około tygodniu należy przełożyć je na drugą stronę. Warto pamiętać o tym, że jeśli zostawimy różane płatki w nasłonecznionym miejscu, mogą zblaknąć.
Chcąc przyspieszyć proces suszenia, można przeprowadzić go w piekarniku. Rozłożone pojedynczo na wyłożonej papierem blasze do pieczenia płatki róż należy wstawić do piekarnika, nagrzanego do około 30-35 stopni. Powinny tam zostać przez około 5-7 godzin. To najszybsza metoda, jednak jej wadą jest to, że może przyczynić się do zmiany koloru płatków, więc lepiej z niej zrezygnować, jeśli chcemy użyć ich do celów dekoracyjnych.
Jak wykorzystać płatki róży w kuchni?
Kulinarnych zastosowań płatków róży jest wiele. Wśród nich można wymienić następujące:
- dżemy i konfitury,
- nalewki,
- syropy,
- herbaty i napary,
- kompoty i wody smakowe,
- cukier różany,
- dekoracje.
Płatki róży należy obrabiać tak samo, jak owoce: chcąc przygotować dżem, wystarczy zasypać je cukrem, zalać wodą i gotować na małym ogniu. By zrobić różaną herbatę, płatki trzeba wcześniej dobrze wysuszyć, zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut do naparzenia.
Ciekawym urozmaiceniem w kuchni może okazać się cukier różany. Bardzo łatwo go zrobić. Wystarczy w moździerzu ucierać biały cukier kryształ z opłukanymi i osuszonymi płatkami róży tak długo, aż płatki rozetrą się a cukier przybierze różową barwę. W wersji uproszczonej oba składniki należy wrzucić do malaksera i zmiksować. Następnie wyłożyć cukier na blachę lub tacę i zostawić na kilkanaście godzin do wyschnięcia. Po tym czasie rozbić bryłki i przesypać całość do słoika. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kosmetyczne zastosowania płatków róży
Jako kosmetyk, płatki róży sprawdzą się do każdego rodzaju skóry. Można dodać je do kąpieli, maseczek lub peelingu, a także zrobić z nich napar do przemywania skóry.
Aby urozmaicić i uprzyjemnić kąpiel, można do gorącej wody wrzucić świeże płatki róż. Kolejnym sposobem jest przygotowanie domowej soli do kąpieli: wystarczy do gruboziarnistej soli dodać różane płatki i lekko ugnieść - tak, by sól przybrała różowawy kolor. Sól złuszczy naskórek i zmiękczy skórę, a róża nawilży ją i sprawi, że kąpiel będzie przypominała spacer po letnim ogrodzie. Dodatkowo domową sól kąpielową wzbogacić można o oliwę z oliwek lub samodzielnie zrobiony olejek różany. To nic trudnego: świeże różane płatki należy zalać dowolnym olejem, najlepiej o neutralnym lub delikatnym zapachu, i odstawić na kilka tygodni.
Maseczka z płatków róży
Możliwości wykorzystania róży w maseczkach są niemal nieskończone. Można dodać je do dowolnej mieszanki. Aby w pełni wykorzystać ich kosmetyczny potencjał, warto wypróbować maseczkę odmładzającą:
- szklanka świeżych płatków róży,
- 0,5 szklanki mleka
- szklanka płatków owsianych
Płatki owsiane namocz w mleku przez około 20 minut. Dodaj płatki róży i zblenduj całość na gładką masę. Maseczkę nakładaj na oczyszczoną twarz i szyję. Po około 20 minutach zmyj ciepłą wodą.
Dekoracje z płatków róży
Dzięki pięknym kolorom oraz zapachowi, róże doskonale sprawdzają się jako dekoracje. Nie trzeba wiele – wsypane do wazonu lub szklanego naczynia są dekoracyjne same w sobie. Można także zrobić z nich zapachowe saszetki, na przykład do powieszenia w szafie czy w samochodzie. Wysuszone płatki róży wystarczy włożyć do bawełnianego lub lnianego woreczka, a następnie zaszyć go lub zamknąć - i gotowe!
Zuzanna Ćwiklińska
fot. Envato Elements