StoryEditorKoniecznie wypróbuj!

Co można zrobić z płatków róży?

Róże ozdabiają nasze ogrody przez całe lato. Gdy przekwitną, ich płatki można wykorzystać na wiele sposobów - między innymi w kuchni, w łazience czy do dekoracji. Poznaj najlepsze sposoby na wykorzystanie płatków róży!

Jakie właściwości mają płatki róży? 

Róże zwane są niekiedy królowymi ogrodu i trudno się z tym nie zgodzić. Kwitnące prezentują się przepięknie, a do tego oszałamiająco pachną. Ich dodatkową zaletą jest to, że opadłe z kwiatów płatki można zebrać i wykorzystać. Mają niepowtarzalny smak i są bogate w witaminę C, więc sprawdzą się jako składnik w kuchni. Fani domowych kosmetyków mogą z kolei wykorzystać nawilżające i kojące właściwości różanych płatków. 

Jakie płatki róży nadają się do przetworzenia? 

Warto zadbać o to, by różane płatki, które chcemy wykorzystać, pochodziły ze sprawdzonego miejsca. Najlepszym będzie oczywiście własny ogród - wówczas doskonale wiemy, w jakich warunkach wzrastały rośliny. Lepiej zrezygnować z róż, które rosły przy ruchliwej ulicy lub placu budowy. 

Do celów spożywczych i kosmetycznych stanowczo nie nadają się róże zakupione w kwiaciarni. Kwiaty często są bowiem pryskane chemicznymi substancjami, które co prawda zapewnią im przedłużoną świeżość, lecz uczynią rośliny niezdatnymi do spożycia. 

Jak suszyć płatki róży w domu? 

Do niektórych spośród zaproponowanych pomysłów nie nadają się świeże płatki róż. Trzeba je najpierw wysuszyć. Można to zrobić wkładając różane płatki do lnianych lub bawełnianych woreczków i wieszając je w przewiewnym miejscu. Takimi woreczkami dobrze co kilka dni potrząsnąć - dzięki temu kwiaty będą suszyły się równomiernie. 

Można także suszyć płatki róż na płasko, rozkładając je na przykład na tacy i odstawiając w suche miejsce. Po około tygodniu należy przełożyć je na drugą stronę. Warto pamiętać o tym, że jeśli zostawimy różane płatki w nasłonecznionym miejscu, mogą zblaknąć. 

Chcąc przyspieszyć proces suszenia, można przeprowadzić go w piekarniku. Rozłożone pojedynczo na wyłożonej papierem blasze do pieczenia płatki róż należy wstawić do piekarnika, nagrzanego do około 30-35 stopni. Powinny tam zostać przez około 5-7 godzin. To najszybsza metoda, jednak jej wadą jest to, że może przyczynić się do zmiany koloru płatków, więc lepiej z niej zrezygnować, jeśli chcemy użyć ich do celów dekoracyjnych. 

Jak wykorzystać płatki róży w kuchni? 

Kulinarnych zastosowań płatków róży jest wiele. Wśród nich można wymienić następujące: 

  • dżemy i konfitury, 
  • nalewki, 
  • syropy, 
  • herbaty i napary, 
  • kompoty i wody smakowe,  
  • cukier różany,  
  • dekoracje. 

Płatki róży należy obrabiać tak samo, jak owoce: chcąc przygotować dżem, wystarczy zasypać je cukrem, zalać wodą i gotować na małym ogniu. By zrobić różaną herbatę, płatki trzeba wcześniej dobrze wysuszyć, zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut do naparzenia. 

Ciekawym urozmaiceniem w kuchni może okazać się cukier różany. Bardzo łatwo go zrobić. Wystarczy w moździerzu ucierać biały cukier kryształ z opłukanymi i osuszonymi płatkami róży  tak długo, aż płatki rozetrą się a cukier przybierze różową barwę. W wersji uproszczonej oba składniki należy wrzucić do malaksera i zmiksować. Następnie wyłożyć cukier na blachę lub tacę i zostawić na kilkanaście godzin do wyschnięcia. Po tym czasie rozbić bryłki i przesypać całość do słoika. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. 

Kosmetyczne zastosowania płatków róży 

Jako kosmetyk, płatki róży sprawdzą się do każdego rodzaju skóry. Można dodać je do kąpieli, maseczek lub peelingu, a także zrobić z nich napar do przemywania skóry. 

Aby urozmaicić i uprzyjemnić kąpiel, można do gorącej wody wrzucić świeże płatki róż. Kolejnym sposobem jest przygotowanie domowej soli do kąpieli: wystarczy do gruboziarnistej soli dodać różane płatki i lekko ugnieść - tak, by sól przybrała różowawy kolor. Sól złuszczy naskórek i zmiękczy skórę, a róża nawilży ją i sprawi, że kąpiel będzie przypominała spacer po letnim ogrodzie. Dodatkowo domową sól kąpielową wzbogacić można o oliwę z oliwek lub samodzielnie zrobiony olejek różany. To nic trudnego: świeże różane płatki należy zalać dowolnym olejem, najlepiej o neutralnym lub delikatnym zapachu, i odstawić na kilka tygodni. 

Maseczka z płatków róży 

Możliwości wykorzystania róży w maseczkach są niemal nieskończone. Można dodać je do dowolnej mieszanki. Aby w pełni wykorzystać ich kosmetyczny potencjał, warto wypróbować maseczkę odmładzającą: 

  • szklanka świeżych płatków róży, 
  • 0,5 szklanki mleka 
  • szklanka płatków owsianych 

Płatki owsiane namocz w mleku przez około 20 minut. Dodaj płatki róży i zblenduj całość na gładką masę. Maseczkę nakładaj na oczyszczoną twarz i szyję. Po około 20 minutach zmyj ciepłą wodą. 

Dekoracje z płatków róży 

Dzięki pięknym kolorom oraz zapachowi, róże doskonale sprawdzają się jako dekoracje. Nie trzeba wiele – wsypane do wazonu lub szklanego naczynia są dekoracyjne same w sobie. Można także zrobić z nich zapachowe saszetki, na przykład do powieszenia w szafie czy w samochodzie. Wysuszone płatki róży wystarczy włożyć do bawełnianego lub lnianego woreczka, a następnie zaszyć go lub zamknąć - i gotowe!

Zuzanna Ćwiklińska

fot. Envato Elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 14:01