StoryEditorLiście malin

Cudowny napar z liści malin! Na co pomaga?

06.08.2023., 13:00h
Maliny są owocami, które dobrze smakują zerwane prosto z krzewu oraz jako dodatek do deserów i innych dań. Jak się okazuje, liście tego owocu mają właściwości lecznicze wzmacniające ludzki organizm, dlatego warto je suszyć, by móc przygotować napar. Jak zrobić napar z liści malin?

Jakie właściwości lecznicze mają liście malin?

W liściach malin znajduje się wiele składników aktywnych:

  • kwasy organiczne,

  • flawonoidy,

  • śluzy,

  • sole mineralne,

  • wiele innych.

Maliny mają właściwości:

  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwgrzybiczne,
  • przeciwzapalne.

Dzięki zawartości witamin C, E oraz z grupy B wzmacniają nasz układ odpornościowy – napar z nich jest więc dobry na sezon grypowy oraz przeziębieniowy, pomoże nam też w przypadku bólu gardła. Ponadto zawarte w nich antyoksydanty oczyszczają organizm z toksyn i obniżają ryzyko rozwinięcia się chorób nowotworowych.

Kto powinien pić napar z liści malin?

Liście malin są nieocenione przy problemach z układem pokarmowym. Ze względu na żółciopędność wspomagają trawienie, sprawdzą się w przypadku biegunek, ale także przy nieżycie żołądka i jelit. Dodatkowo poprawiają funkcjonowanie układu moczowego dzięki swoim właściwościom moczopędnym.

Picie naparów z liści malin jest wskazane dla osób, które zmagają się z podwyższonym cukrem lub nietolerancją glukozy. Co prawda jest wiele innych roślin, które przynoszą lepsze efekty, ale wciąż mogą być wsparciem w codziennej diecie.

Dlaczego kobiety powinny pić napar z liści malin?

Liście malin są dobre szczególnie dla kobiet, ponieważ ich działanie rozkurczowe łagodzi bóle miesiączkowe. Ponadto wspomagają leczenie zaburzeń menstruacyjnych oraz upławów i wzmacniają macicę. Z tego powodu jest zalecana kobietom w ciąży lub już po porodzie. Mogą ułatwić znoszenie trudów ciąży oraz korzystnie wpłynąć na sam przebieg porodu i brak powikłań po nim. Warto jednak skonsultować to wcześniej z lekarzem, ponieważ nie jest to właściwe rozwiązanie w przypadku każdej ciąży.

Kiedy zrywać liście malin?

Liście malin najlepiej zrywać w pełni lata, jednak nie utracą swoich właściwości leczniczych, jeśli zbierzemy je na początku jesieni lub z końcem wiosny – jeszcze przed owocowaniem. Dobrą do tego porą dnia będzie poranek, kiedy roślina obeschnie już z rosy.

Sięgajmy po te liście, które znajdują się na szczycie krzewu, są w pełni rozwinięte, zdrowe i czyste (nie ma na nich pyłu). Pamiętajmy, żeby nie sadzić ich w pobliżu drogi, aby uniknąć zanieczyszczenia spalinami samochodowymi.

Jak suszyć liście malin?

Liście malin można suszyć na różne sposoby. Jednym z nich będzie rozłożenie na arkuszu pergaminu lub papierowym ręczniku w zacienionym, suchym miejscu i zostawienie na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie wkładamy je do szczelnego pojemnika i chronimy przed działaniem słońca.

Innym będzie suszenie w piekarniku. Liście, po opłukaniu i obsuszeniu na ręczniku papierowym, wykładamy na papierze do pieczenia na blaszce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 120 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem. Pozostawiamy je w nim na ok. 3-4 godziny, a później zamykamy w szczelnym pojemniku. Przed tym możemy je ukruszyć. (źródło: gotujmy.pl)

Ususzone liście malin dostępne są również w sklepach zielarskich.

Jak przygotować napar z liści malin?

Przygotowanie herbaty z liści malin jest proste: 1 łyżkę ususzonych liści zalewamy połową szklanki wrzątku, następnie kubek przykrywamy i pozwalamy im się parzyć przez 15 minut.

Po tym czasie napar najlepiej przecedzić. (źródło: bonavita.pl) W codziennej diecie możemy nim zastąpić zwyczajną herbatę z torebki. Poza piciem wykorzystywany jest do robienia okładów na dolegliwości skóry i oparzenia.

oprac. Teresa Karwacka

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
02. maj 2024 13:28