Jakie właściwości lecznicze mają liście malin?
W liściach malin znajduje się wiele składników aktywnych:
-
kwasy organiczne,
-
flawonoidy,
-
śluzy,
-
sole mineralne,
-
wiele innych.
Maliny mają właściwości:
- przeciwbakteryjne,
- przeciwgrzybiczne,
- przeciwzapalne.
Dzięki zawartości witamin C, E oraz z grupy B wzmacniają nasz układ odpornościowy – napar z nich jest więc dobry na sezon grypowy oraz przeziębieniowy, pomoże nam też w przypadku bólu gardła. Ponadto zawarte w nich antyoksydanty oczyszczają organizm z toksyn i obniżają ryzyko rozwinięcia się chorób nowotworowych.
Kto powinien pić napar z liści malin?
Liście malin są nieocenione przy problemach z układem pokarmowym. Ze względu na żółciopędność wspomagają trawienie, sprawdzą się w przypadku biegunek, ale także przy nieżycie żołądka i jelit. Dodatkowo poprawiają funkcjonowanie układu moczowego dzięki swoim właściwościom moczopędnym.
Picie naparów z liści malin jest wskazane dla osób, które zmagają się z podwyższonym cukrem lub nietolerancją glukozy. Co prawda jest wiele innych roślin, które przynoszą lepsze efekty, ale wciąż mogą być wsparciem w codziennej diecie.
Dlaczego kobiety powinny pić napar z liści malin?
Liście malin są dobre szczególnie dla kobiet, ponieważ ich działanie rozkurczowe łagodzi bóle miesiączkowe. Ponadto wspomagają leczenie zaburzeń menstruacyjnych oraz upławów i wzmacniają macicę. Z tego powodu jest zalecana kobietom w ciąży lub już po porodzie. Mogą ułatwić znoszenie trudów ciąży oraz korzystnie wpłynąć na sam przebieg porodu i brak powikłań po nim. Warto jednak skonsultować to wcześniej z lekarzem, ponieważ nie jest to właściwe rozwiązanie w przypadku każdej ciąży.
Kiedy zrywać liście malin?
Liście malin najlepiej zrywać w pełni lata, jednak nie utracą swoich właściwości leczniczych, jeśli zbierzemy je na początku jesieni lub z końcem wiosny – jeszcze przed owocowaniem. Dobrą do tego porą dnia będzie poranek, kiedy roślina obeschnie już z rosy.
Sięgajmy po te liście, które znajdują się na szczycie krzewu, są w pełni rozwinięte, zdrowe i czyste (nie ma na nich pyłu). Pamiętajmy, żeby nie sadzić ich w pobliżu drogi, aby uniknąć zanieczyszczenia spalinami samochodowymi.
Jak suszyć liście malin?
Liście malin można suszyć na różne sposoby. Jednym z nich będzie rozłożenie na arkuszu pergaminu lub papierowym ręczniku w zacienionym, suchym miejscu i zostawienie na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie wkładamy je do szczelnego pojemnika i chronimy przed działaniem słońca.
Innym będzie suszenie w piekarniku. Liście, po opłukaniu i obsuszeniu na ręczniku papierowym, wykładamy na papierze do pieczenia na blaszce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 120 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem. Pozostawiamy je w nim na ok. 3-4 godziny, a później zamykamy w szczelnym pojemniku. Przed tym możemy je ukruszyć. (źródło: gotujmy.pl)
Ususzone liście malin dostępne są również w sklepach zielarskich.
Jak przygotować napar z liści malin?
Przygotowanie herbaty z liści malin jest proste: 1 łyżkę ususzonych liści zalewamy połową szklanki wrzątku, następnie kubek przykrywamy i pozwalamy im się parzyć przez 15 minut.
Po tym czasie napar najlepiej przecedzić. (źródło: bonavita.pl) W codziennej diecie możemy nim zastąpić zwyczajną herbatę z torebki. Poza piciem wykorzystywany jest do robienia okładów na dolegliwości skóry i oparzenia.
oprac. Teresa Karwacka