StoryEditorDobre zdrowie

Dieta antyrakowa. Jakie produkty są bogate w antyoksydanty?

16.08.2022., 11:37h

Miliony ludzi zadaje sobie pytanie: jak uniknąć raka i czy w ogóle możemy zapobiec jego rozwojowi? I choć medycyna jest bardzo zaawansowana w tym temacie, to my również małymi kroczkami i samodzielnymi działaniami możemy wnieść sporo dobrego w nasze zdrowie. Co jeść, aby nie zachorować na raka?

Coraz więcej specjalistów twierdzi, że dobra dieta ma znacznie w leczeniu wielu schorzeń. Dzięki prawidłowemu żywieniu mamy wpływ na to, czy zapadniemy na pewne choroby czy nie. Tak jest w przypadku dolegliwości związanych z układem krążenia, trawienia, a nawet nowotworem. Nic w tym dziwnego, przecież natura zaopatrzyła nas w cały bukiet odżywczych warzyw, owoców, ziół i roślin zawierających witaminy, minerały i substancje mające kojący wpływ na kondycję naszego organizmu. Ich spożywanie i mądry zaplanowany jadłospis to pewny krok ku dobremu samopoczuciu. A jak wygląda dieta antyrakowa?

image

Warzywa i owoce źródłem zdrowia

FOTO: Envato Elements

Co jeść, aby uniknąć nowotworu

Dieta antyrakowa dość mocno bazuje na owocach i warzywach bogatych w antocyjany. Znajdziemy je w owocach i warzywach o charakterystycznym ciemnym ubarwieniu, z fioletowymi refleksami. Antocyjany to przecież naturalny barwnik występujący w łodygach, kwiatach i owocach nadający kolor czerwony, ciemnofioletowy, a nawet granatowy i czarny.

Które rośliny mają ich najwięcej?

  • czarna porzeczka, 
  • maliny
  • czarny bez, 
  • jeżyny, 
  • aronia, 
  • czerwone winogrona, 
  • czerwona kapusta, 
  • bakłażan. 

Ich prozdrowotny wpływ to skuteczna neutralizacja wolnych rodników i działanie na komórki zmienione nowotworowo.

Właściwości antocyjanów::

  • pozytywne działanie na układ krwionośny – obniżenie poziomu „złego" cholesterolu, zwiększenie elastyczności naczyń krwionośnych (uszczelniają je), zmniejszenie ryzyka nadciśnienia, i zawałów serca,
  • poprawa wzroku ostrości widzenia, ograniczenie rozwoju jaskry,
  • działanie przeciwnowotworowe związane z ich właściwościami antyoksydacyjnym, efektem jest obumieranie komórek rakowych,
  • zapobieganie cukrzycy i otyłości,
  • działanie ochronne na wątrobę, łagodzą także objawy przewlekłego zapalenia trzustki,
  • działanie przeciwzapalne, wzmacniające odporność.

Polecane antyrakowe owoce:

  • jagody, jeżyny, maliny,
  • wiśnie, granaty,
  • żurawina,
  • jabłka,
  • owoce cytrusowe.
  • winogrona, sok z winogron i czerwone wino obniżają ryzyko zawału.
image

Antocyjany w owocach

FOTO: Envato Elements

Badania nad wpływem diety na choroby nowotworowe dowodzą, że zachorowalność zmniejsza się u osób, które w swojej diecie stosują przewagę warzyw i owoców. Zwłaszcza w przypadku raka żołądka. Okazuje się, że witamina C gra tu pierwsze skrzypce. Znajdziemy ją w kiszonkach, natce pietruszki, jarmużu, papryce, cytrusach. Natomiast zmniejszenie ryzyka zapadalności na raka trzustki połączono z produktami roślinnymi bogatymi w β karoten (marchew, papryka, dynia, fasolka szparagowa, brzoskwinie i morele) i likopen. Jest go całe mnóstwo w pomidorach, różowych grapefruitach, a nawet w arbuzie. To dlatego specjaliści rekomendują: jedzmy 5-6 porcji warzyw dziennie (500-600g).

Czego unikać, aby nie zachorować na raka?

Oczywiście cukrów prostych, które znajdują się w produktach mlecznych, słodyczach, sokach, napojach gazowanych, produktach z białej mąki, przetworzonych płatkach śniadaniowych. Należy unikać także długotrwałej ekspozycji na słońce, stresu, przebywania w zanieczyszczonym środowisku, papierosów, alkoholu. 

Co jeść, aby zminimalizować ryzyko raka?

Główne zasady to:  

  • Odpowiednia porcja warzyw i owoców, które zawierają antyoksydanty – przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki odpowiedzialne za uszkadzanie komórek. Jedzmy, m.in. czosnek, kapustę, brokuły, kalafior, buraki, szpinak.
  • Mniej czerwonego mięsa – wieprzowiny, wołowiny, baraniny i wędlin. Lepiej wybierać białe mięso drobiowe i ryby, najlepiej z zaufanego źródła.
  • Jak najmniej jedzenia typu fast food i innych wysoko przetworzonych produktów, słodkich napojów i słodyczy.
  • Dodawaj mniej soli dodo jedzeia, do 6 g dziennie.
  • Włącz do diety dobrej jakości oleje roślinne tłoczone na zimno, orzechy i nasiona – to świetne źródło kwasów tłuszczowych omega-3.
  • Zwracaj uwagę na błonnik pokarmowy, który wypełna produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce.
  • Unikaj alkoholu, papierosów i innych używek.
  • Nie jedz spleśniałych produktów, ani źle przechowywanych ziaren czy orzechów.
  • Nie jedz wędzonych potraw i ogranicz smażenie, wybierz gotowanie na parze lub duszenie.
image

Dieta antyrakowa

FOTO: Envato Elements

Postaw na produkty zawierające substancje antyrakowe. Występują w:

  • świeżych i przetworzonych pomidorach,
  • warzywach kapustnych, rzodkiewce,
  • papryce chili,
  • żółtych, pomarańczowych i czerwonych owocach i warzywach,
  • w roślinach strączkowych: soczewicy, fasoli, ciecierzycy,
  • zielonej herbacie.  

Każdy z nas, kto chce być zdrowy i witalny powinien zadbać o codzienną aktywność fizyczną – minimum 30 minut dziennie. Świetne są spacery z kijkami, bieganie, joga, zajęcia fitness.  

image

Warzywa i owoce źródłem zdrowia

FOTO: Envato Elements

 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 16:45