Coraz więcej specjalistów twierdzi, że dobra dieta ma znacznie w leczeniu wielu schorzeń. Dzięki prawidłowemu żywieniu mamy wpływ na to, czy zapadniemy na pewne choroby czy nie. Tak jest w przypadku dolegliwości związanych z układem krążenia, trawienia, a nawet nowotworem. Nic w tym dziwnego, przecież natura zaopatrzyła nas w cały bukiet odżywczych warzyw, owoców, ziół i roślin zawierających witaminy, minerały i substancje mające kojący wpływ na kondycję naszego organizmu. Ich spożywanie i mądry zaplanowany jadłospis to pewny krok ku dobremu samopoczuciu. A jak wygląda dieta antyrakowa?
Co jeść, aby uniknąć nowotworu
Dieta antyrakowa dość mocno bazuje na owocach i warzywach bogatych w antocyjany. Znajdziemy je w owocach i warzywach o charakterystycznym ciemnym ubarwieniu, z fioletowymi refleksami. Antocyjany to przecież naturalny barwnik występujący w łodygach, kwiatach i owocach nadający kolor czerwony, ciemnofioletowy, a nawet granatowy i czarny.
Które rośliny mają ich najwięcej?
- czarna porzeczka,
- maliny
- czarny bez,
- jeżyny,
- aronia,
- czerwone winogrona,
- czerwona kapusta,
- bakłażan.
Ich prozdrowotny wpływ to skuteczna neutralizacja wolnych rodników i działanie na komórki zmienione nowotworowo.
Właściwości antocyjanów::
- pozytywne działanie na układ krwionośny – obniżenie poziomu „złego" cholesterolu, zwiększenie elastyczności naczyń krwionośnych (uszczelniają je), zmniejszenie ryzyka nadciśnienia, i zawałów serca,
- poprawa wzroku ostrości widzenia, ograniczenie rozwoju jaskry,
- działanie przeciwnowotworowe związane z ich właściwościami antyoksydacyjnym, efektem jest obumieranie komórek rakowych,
- zapobieganie cukrzycy i otyłości,
- działanie ochronne na wątrobę, łagodzą także objawy przewlekłego zapalenia trzustki,
- działanie przeciwzapalne, wzmacniające odporność.
Polecane antyrakowe owoce:
- jagody, jeżyny, maliny,
- wiśnie, granaty,
- żurawina,
- jabłka,
- owoce cytrusowe.
- winogrona, sok z winogron i czerwone wino obniżają ryzyko zawału.
Badania nad wpływem diety na choroby nowotworowe dowodzą, że zachorowalność zmniejsza się u osób, które w swojej diecie stosują przewagę warzyw i owoców. Zwłaszcza w przypadku raka żołądka. Okazuje się, że witamina C gra tu pierwsze skrzypce. Znajdziemy ją w kiszonkach, natce pietruszki, jarmużu, papryce, cytrusach. Natomiast zmniejszenie ryzyka zapadalności na raka trzustki połączono z produktami roślinnymi bogatymi w β karoten (marchew, papryka, dynia, fasolka szparagowa, brzoskwinie i morele) i likopen. Jest go całe mnóstwo w pomidorach, różowych grapefruitach, a nawet w arbuzie. To dlatego specjaliści rekomendują: jedzmy 5-6 porcji warzyw dziennie (500-600g).
Czego unikać, aby nie zachorować na raka?
Oczywiście cukrów prostych, które znajdują się w produktach mlecznych, słodyczach, sokach, napojach gazowanych, produktach z białej mąki, przetworzonych płatkach śniadaniowych. Należy unikać także długotrwałej ekspozycji na słońce, stresu, przebywania w zanieczyszczonym środowisku, papierosów, alkoholu.
Co jeść, aby zminimalizować ryzyko raka?
Główne zasady to:
- Odpowiednia porcja warzyw i owoców, które zawierają antyoksydanty – przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki odpowiedzialne za uszkadzanie komórek. Jedzmy, m.in. czosnek, kapustę, brokuły, kalafior, buraki, szpinak.
- Mniej czerwonego mięsa – wieprzowiny, wołowiny, baraniny i wędlin. Lepiej wybierać białe mięso drobiowe i ryby, najlepiej z zaufanego źródła.
- Jak najmniej jedzenia typu fast food i innych wysoko przetworzonych produktów, słodkich napojów i słodyczy.
- Dodawaj mniej soli dodo jedzeia, do 6 g dziennie.
- Włącz do diety dobrej jakości oleje roślinne tłoczone na zimno, orzechy i nasiona – to świetne źródło kwasów tłuszczowych omega-3.
- Zwracaj uwagę na błonnik pokarmowy, który wypełna produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce.
- Unikaj alkoholu, papierosów i innych używek.
- Nie jedz spleśniałych produktów, ani źle przechowywanych ziaren czy orzechów.
- Nie jedz wędzonych potraw i ogranicz smażenie, wybierz gotowanie na parze lub duszenie.
Postaw na produkty zawierające substancje antyrakowe. Występują w:
- świeżych i przetworzonych pomidorach,
- warzywach kapustnych, rzodkiewce,
- papryce chili,
- żółtych, pomarańczowych i czerwonych owocach i warzywach,
- w roślinach strączkowych: soczewicy, fasoli, ciecierzycy,
- zielonej herbacie.
Każdy z nas, kto chce być zdrowy i witalny powinien zadbać o codzienną aktywność fizyczną – minimum 30 minut dziennie. Świetne są spacery z kijkami, bieganie, joga, zajęcia fitness.