StoryEditorZadbaj o odporność

Jesienią czas na syrop z czosnku idealny na odporność! Oto przepis!

15.11.2024., 12:00h

W okresie jesienno-zimowym warto sięgać po babcine receptury na wzmacnianie odporności. Czosnek wydaje się być dobrym wyborem, ponieważ to naturalny antybiotyk. Dobrze jest przyrządzić syrop z czosnku, przepis nie jest skomplikowany!

Spis treści:

Czosnek – działanie:

Czosnek – na co pomaga?

Czosnek – jak go spożywać? 

Syrop z czosnku – przepis

Syrop z czosnku – dawkowanie

Swoje wspaniałe właściwości czosnek zawdzięcza allicynie, która ma silne działanie bakteriobójcze. To właśnie dlatego czosnek wspomaga walkę z bateriami i wirusami. Allicyna odpowiada także za charakterystyczny silny zapach czosnku.

Czosnek – działanie:

  • antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe,
  • antynowotworowe;
  • obniża ciśnienie tętnicze;
  • reguluje poziom cukru we krwi;
  • przeciwzakrzepowe;
  • zwiększa wydzielania żółci,
  • ułatwia trawienie, reguluje florę bakteryjną;
  • zwalcza pasożyty;
  • niszczy wolne rodniki.

Czosnek – na co pomaga?

Czosnek może zahamować rozwój niektórych bakterii. To warzywo zawiera magnez, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, potas, selen, flawonoidy, olejki eteryczne. Czosnek pomaga w sytuacjach infekcji dróg oddechowych, łagodzi kaszel, zmniejsza ból gardła, udrażnia drogi oddechowe, ułatwia odkrztuszanie. Czosnek może wspierać odporność – dobrze jest stosować syrop z czosnku profilaktycznie.

Czosnek – jak go spożywać? 

Czosnek można zjadać na surowo, np. do kanapek lub jako dodatek do dań. W formie syropu sprawdzi się jako środek leczniczy. Nie podajemy go dzieciom poniżej drugiego roku życia, ponieważ może wywoływać wzdęcia.

image
Czosnek – na co pomaga?
FOTO: Envato Elements

Syrop z czosnku – przepis

Syrop z czosnku można przygotować samodzielnie. Jest sporo receptur, oto jedna z nich!.

Składniki:

  • 2 - 3 główki czosnku,
  • 3 cytryny,
  • 7 łyżek naturalnego miodu,
  • 1 szklanka chłodnej wody.

Wykonanie:

Wyciskamy sok z cytryn i łączymy go z obranym i zmiażdżonym czosnkiem. Wszystkie te produkty mieszamy z miodem. Powoli dolewamy wodę i mieszamy całość. Syrop należy odstawić na dobę w ciemne miejsce. Po tym czasie przelewamy miksturę do butelki, najlepiej z ciemnego szkła.

Przeczytaj także: Odblokuj zatkane zatoki i odetchnij!

Syrop z czosnku – dawkowanie

Syrop z czosnku w czasie infekcji można przyjmować w ilości jednej łyżeczki, trzy razy dziennie. Profilaktycznie – należy przyjmować go dwa razy dziennie po łyżeczce. Mocny zapach czosnku można neutralizować za pomocą zjedzenia świeżej natki pietruszki. 

Fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. grudzień 2024 09:44