To dlatego w kosmetykach możemy w składzie znaleźć jajeczne elementy. Mogą kryć się pod nazwą:
- żółtko jaja – Egg protein (proteiny jajeczne), Hydrolyzed Egg Protein (hydrolizowane proteiny jajeczne), Egg yolk extract (ekstrakt z żółtka),
- białko jaja – Albumen, Hydrolyzed Albumen,
- całe jajo – Egg powder (proszek jajeczny),
- skorupki jaj – Hydrolyzed egg shell (hydrolizowane skorupki jaj).
Co zawierają jaja?
Jaja to świetne źródło kwasów omega, białka z niezbędną dawką aminokwasów, a także witamin: z grupy B, A, D, E i K. Ponadto, w żółtku znajdziemy sód, żelazo, cynk, fosfor, potas, selen i siarkę. Strategicznymi dla urody składnikami są luteina, lecytyna i beta-karoten.
- Luteina regeneruje skórę, ma działanie kojące i niwelujące wszelkie opuchlizny.
- Lecytyna nawilża i wygładza, odżywia, wyrównuje i zregeneruje cerę, stanowi ochronę przed działaniem wolnych rodników, czyli wydłuża młodość skóry.
- Beta-karoten daje świetną baterię przed negatywnym wpływem promieniowania UVA i UVB. Ma też działanie antyoksydacyjne.
Jajeczna maska na włosy:
Proteiny pochodzące z żółtka odżywiają kosmyki. Dlatego właśnie warto stosować maseczki na twarz z jajkiem lub maski na włosy! Jakiego efektu możemy się spodziewać? Bardziej błyszczących, miękkich i mocnych włosów. Jak przygotować maskę?
W miseczce łączymy żółtko, łyżeczkę miodu i oliwy z oliwek. Mieszankę nakładamy na włosy i po kwadransie zmywamy wodą, najlepiej letnią!
Marzysz o gładkich włosach? Zastosuj tę miksturę: połącz dwa jajka, banana, pół szklanki mleka i łyżkę jogurtu naturalnego. Nałóż na włosy i spłucz letnią wodą po 25 minutach.
Wygodnym sposobem będzie nałożenie czepka kąpielowego – to sposób na skrócenie czasu trzymania maski na włosach. Wystarczy kwadrans. Do zmywania mikstury używaj letniej wody, aby nie spowodować ścięcia jajka. Maskę jajeczną stosuj raz lub dwa razy w miesiącu.
Najprostszą maską jest ta składającą się z samych jaj! Roztrzepane jajo nakładamy na zwilżone włosy. Głowę przykrywamy czepkiem i miksturę zmywamy po 20 minutach letnią wodą.
Maseczka z jajkiem na twarz:
Jedno białko jajka ubij na pianę i dodaj dwie łyżki naturalnego jogurtu. Nałóż maseczkę na oczyszczoną twarz na pół godziny. Po tym czasie zmyj ją zimną wodą. Rytuał potarzaj co najmniej raz w tygodniu.
Jeśli masz tłustą cerę, ubij białko i zmieszaj je z kilkoma kroplami soku z cytryny. Na twarzy pozostaw mieszankę na kwadrans i zmyj zimną wodą. Spodziewaj się efektów oczyszczających i rozjaśniających. Uwaga! Białko ma właściwości ściągające.
W celu nawilżenia skóry roztrzep jedno żółtko i dodaj do niego łyżeczkę oliwy z oliwek i miodu, a następnie kilka kropli soku z cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj, nałóż na twarz. Po kwadransie zmyj chłodną wodą.
Maseczka ze skorupek i białka
Umyj jajko i rozgnieć skorupkę na drobny proszek (np. w moździerzu). Wcześniej oddziel białko od żółtka. Proszek zmieszaj z białkiem i recepturę nałóż na twarz, zostaw na 15 minut. Po tym czasie spłucz letnią wodą i zastosuj krem.
Uwaga! Jajko może silnie alergizować. Produkty z jajkiem w składzie nie nadają się dla wegan.
Angelika Drygas
Fot. envato elements