StoryEditorDomowe sposoby

Nalewka z kwiatów czarnego bzu – zdradzamy najlepszy przepis!

16.06.2022., 12:58h

Krzewy czarnego bzu nietrudno znaleźć – rosną praktycznie wszędzie. Nalewka z kwiatów tej rośliny ma szczególne właściwości prozdrowotne. Kwiaty czarnego bzu – białe baldachy – właśnie są w pełnym rozkwicie, więc to dobra pora, by taką nalewkę przygotować.

Czarny bez – właściwości zdrowotne

Kwiaty czarnego bzu charakteryzują się bogactwem składników, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Są to: kwasy organiczne, sole mineralne, flawonoidy, garbniki oraz olejki eteryczne. Również owoce bogate są w witaminy A, B, C, a także w żelazo, wapń czy fosfor. Nalewkę z baldachów bzu poleca się zwłaszcza przy różnych infekcjach dróg oddechowych, ponieważ ma ona właściwości przeciwgorączkowe, wykrztuśne oraz napotne. Świetnie poradzi sobie więc zwłaszcza z przeziębieniem czy grypą.

To jednak nie wszystko. Czarny bez pomaga także z bólem, zwłaszcza tym związanym z zapaleniem nerwów rwy kulszowej. Możemy także nalewkę z kwiatów tego krzewu stosować w walce z migrenami. Dodatkowo ma ona działanie regulujące pracę układu pokarmowego i nerek. Szczególnie istotny jest fakt, że czarny bez ma także działanie przeciwnowotworowe, ponieważ wychwytuje wolne rodniki. Nalewka z kwiatów bzu pomoże także cukrzykom, ponieważ roślina ta obniża poziom cukru we krwi.

Czy czarny bez jest trujący?

W owocach i kwiatach tego krzewu znajdują się trujące glikozydy cyjanogenne, które spożyte w sporych ilościach mogą spowodować zatrucie. Istotnymi objawami takiego stanu są przede wszystkim nudności i wymioty, ale mogą wystąpić także duszności czy zawroty głowy. Nalewkę z czarnego bzu należy więc przygotowywać z rozwagą i według wskazówek. Przede wszystkim trzeba pamiętać, aby kwiaty najpierw ugotować bądź wysuszyć. Poddane działaniu wysokiej temperatury baldachy utracą znajdujące się w nich trujące związki. Ważne jest, aby części bzu gotować bez przykrycia – wtedy niebezpieczne związki szybciej się ulotnią. Należy także pamiętać, aby nalewki nie przyjmować w zbyt dużych dawkach, bo można bardziej sobie zaszkodzić niż pomóc.

image

Białe kwiaty czarnego bzu, skupione w baldachy, kwitnąć zaczynają już pod koniec maja lub na początku czerwca.

FOTO: Pixabay

Kiedy i jak zbierać kwiaty czarnego bzu?

Białe kwiaty czarnego bzu, skupione w baldachy, kwitnąć zaczynają już pod koniec maja lub na początku czerwca. Najczęściej utrzymują się w pełnym rozkwicie jeszcze w lipcu. Pachną intensywnie i słodko. Najwięcej drogocennych substancji znajdziemy w żółtym pyłku osypującym się z kwiatów, dlatego najlepiej wybierać te baldachy, które są bogate w pyłek.

Najlepiej zbierać kwiaty czarnego bzu w słoneczną pogodę, rano, po odparowaniu rosy z roślin. Sekatorem bądź innym ostrym narzędziem odcinamy całe baldachy, trzeba jednak pamiętać, aby nie ścinać wszystkich kwiatów z jednego krzewu – doprowadzi to do jego deformacji. Warto także udać się na kwietne łowy z dala od ruchliwych ulic.

Przygotowanie nalewki z kwiatów czarnego bzu

Kwiaty ścięte z krzewów należy poddać obróbce. Można najpierw je wysuszyć. W tym celu należy podwiesić je pod sufitem w ciepłym, ale przewiewnym miejscu bądź rozłożyć pojedynczo na bawełnianych chustach. Suszyć kwiaty czarnego bzu można także w piekarniku, trzeba jednak pamiętać, aby temperatura nie przekraczała 40°C, a drzwiczki były cały czas otwarte. Ważne też, aby przed przystąpieniem do przygotowywania nalewki pozbyć się czających się w baldachach owadów.

Nalewka z kwiatów czarnego bzu – przepis

Składniki:

  • 50 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 1 l spirytusu (96%)
  • 1 l wody
  • 700 g cukru
  • 2 duże cytryny
  • 3 limonki

Sposób przygotowania:

Najpierw zebrane kwiaty przygotowujemy, odcinając z łodyżek. Następnie robimy syrop: 700 g cukru gotujemy w 1 l wody, studzimy. Cytryny myjemy w gorącej wodzie i kroimy w plastry, usuwając pestki. W dużym słoju naprzemiennie układamy baldachy i plastry cytryny. Następnie wlewamy do wypełnionego słoika wystudzony syrop, przykrywamy gazą i odstawiamy w słoneczne, ciepłe miejsce na tydzień. Minimum raz dziennie mieszamy naszą miksturę. Po tygodniu przecedzamy zawartość słoja. Pozbywamy się kwiatów oraz plastrów cytryny. Powstały płyn mieszamy z sokiem wyciśniętym z limonek oraz 1 l spirytusu. Tak powstałą nalewkę przelewamy do butelek, zamykamy szczelnie oraz odstawiamy w ciemne miejsce na miesiąc. Co 3 dni wstrząsamy butelkami. Po 4 tygodniach nalewka będzie gotowa. Można do niej dodać wówczas miód, imbir czy cynamon, aby podbić smak.

Nalewkę z bzu poleca się przy różnych infekcjach dróg oddechowych, ponieważ ma ona właściwości przeciwgorączkowe, wykrztuśne oraz napotne. Świetnie poradzi sobie więc zwłaszcza z przeziębieniem czy grypą

Warto przygotować nalewkę z czarnego bzu teraz, aby w okresie zimowym raczyć się nią profilaktycznie, bowiem będzie ona wspierać nasz układ odpornościowy oraz chronić przed wirusami i bakteriami.

Kamila Berthold
Fot. Pixabay

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
10. maj 2024 20:30