StoryEditorDIY dla zdrowia

Termofor z pestek wiśni – pomoc na wiele dolegliwości. Zrób go sama!

Mimo że pestek wiśni nie można jeść, nie znaczy, że trzeba je wyrzucać. Zamiast tego możemy zrobić samodzielnie termofor z pestek wiśni, który przyda się przy wielu dolegliwościach. W jaki sposób?

Do czego przyda się termofor z pestek wiśni?

Termofor z pestek wiśni ma dwa działania: chłodzące i ogrzewające. Właśnie to wpływa na jego wszechstronność. Polecany jest w przypadku:

  • kolek u niemowląt,
  • bólu menstruacyjnego,
  • zakwasów,
  • bólu gardła,
  • bólu głowy,
  • gorączki,
  • krwotoków z nosa,
  • stłuczeń,
  • opuchlizny.

Jednym z jego największych plusów jest bezpieczeństwo nie ma w nim gorącej wody, która może się wylać jeśli produkt będzie miał wadę fabryczną lub niedokładnie go zakręcimy. W dodatku możemy zrobić go samodzielnie!

Przygotowanie termoforu z pestek wiśni krok po kroku

Do własnoręcznie zrobionego termoforu potrzebujemy pestek z co najmniej kilograma wiśni i zrobionej z bawełny lub flaneli poduszeczki. Warto jest uszyć również poszewkę na taką poduszkę, żeby ułatwić sobie późniejsze czyszczenie poduszeczki. Po wykorzystaniu wszystkich wiśni możemy przejść do przygotowania pestek:

  • pestki wiśni trzeba dokładnie opłukać, a nawet namoczyć przez kilka godzin,
  • gdy pestki będą zupełnie czyste, odkładamy je na ręcznik papierowy i osuszamy,
  • zostawiamy je do wyschnięcia na świeżym ręczniku na kilka dni, najlepiej w słonecznym miejscu,

Gdy pestki będą zupełnie wysuszone, wystarczy przesypać je do gotowej poduszki i zaszyć.

Jak podgrzać termofor z pestek wiśni?

Istnieją trzy sposoby, żeby podgrzać taki termofor:

  • włożyć go do mikrofalówki na 1,5 minuty,
  • włożyć go do piekarnika ustawionego na 140 stopni na 15 minut,
  • położyć go na ciepłym kaloryferze.

Warto pamiętać, że kaloryfer podgrzewa termofor najwolniej, ta metoda sprawdzi się więc tylko wtedy, kiedy zawczasu wiemy o konieczności użycia termoforu.

Jak schłodzić termofor z pestek wiśni?

Tutaj sprawa jest znacznie prostsza. Wystarczy włożyć go do worka foliowego i zostawić pakunek w zamrażarce na co najmniej 30 minut. Im będzie chłodniejszy, tym lepiej będzie działał.

Inne sposoby na domowy termofor

Jeśli sytuacja jest pilna, a my nie mamy pod ręką kilograma wiśni, do wykonania termoforu możemy użyć ryżu lub jęczmienia. Wystarczy ok. 1 kg produktu wsypać do bawełnianej skarpety i podgrzać, najlepiej w mikrofali. Ważne jest to, żeby skarpetę zawiązać na mocny supeł, aby nic się nie wysypało.

 

oprac. Sandra Matus

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 09:06