Syropy naturalne, samodzielnie przygotowane w domu ze składników prosto z ogródka czy lasu powstają na bazie miodu, cytryn, cebuli, czosnku, kurkumy, pędów sosny, pigwowca, imbiru. Poznaj trzy skuteczne przepisy i wspomagaj odporność organizmu naturalnie!
Syrop z czosnku i miodu
Czosnek to naturalny antybiotyk. Ze względu na właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne może stawać w szranki z jesiennymi przeziębieniami. Czosnek w połączeniu z miodem i cytryną skutecznie podnosi odporność i mobilizuje organizm do walki z wirusami.
Składniki:
- ząbek czosnku
- 1,5 cytryny
- szklanka letniej przegotowanej wody
- łyżka miodu, najlepiej gryczanego
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do wody. Wstawiamy mieszankę na dobę do lodówki. Po tym czasie przecedzamy miksturę i mieszamy ją z sokiem z cytryny i miodem. Dokładnie mieszamy. Spożywamy każdego dnia, pijemy ok. 30 ml. Przechowujemy go w lodówce, nie dłużej niż 7 dni.
Syrop z pigwowca japońskiego
Owoce pigwowca japońskiego wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne. Cechuje je wysoka zawartość witaminy C, poza tym są źródłem: fosforu, cynku, żelaza i magnezu.
Składniki:
- owoce pigwowca japońskiego 3,5-4 kg
- cukier 3,5-4 kg
Przygotowanie:
Owoce pigwowca myjemy i kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w cienkie plasterki i wkładamy do słoja, najlepiej o pojemności trzech litrów. Warstwowo sypiemy cukier do środka (zostawiamy jeden kilogram na później). Słój zakręcamy i wstrząsamy nim aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy na kilka dni, ale codziennie potrząsamy słojem. Po 3-4 dniach zlewamy sok i wsypujemy 1 kg cukru. Czynności powtarzamy raz jeszcze. Po tym kolejnym zasypaniu cukrem zlewamy wytworzony syrop i mieszamy go z miksturą, którą uzyskaliśmy za pierwszym razem. Pijemy z gorącą herbatą lub przegotowaną wodą.
Syrop z młodych pędów sosny
Pędy sosny są bogate w witaminę C, sole mineralne i olejki eteryczne, które wzmocnią nasz organizm, szczególnie jesienią i zimą.
Składniki:
- pędy sosny – 1 kg
- cukier biały/brązowy – 900 g
Przygotowanie:
Pędy czyścimy z brązowej łuski i z owadów. Przekładamy do słoja warstwę pędów i przesypujemy je warstwą cukru – na przemian – 1:1. Każdą warstwę ugniatamy. Słoik zabezpieczamy, przewiązując gazę. Odstawiamy na słoneczny parapet na 4 tygodnie.
Kiedy syrop jest gotowy? Gdy nabierze złocistego koloru. Wtedy przecedzamy go do ciemnych butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy do chłodnego pomieszczenia. Można go przechować przez około 6 miesięcy. Profilaktycznie spożywamy po 1 łyżeczce dziennie.
Angelika Drygas