Wszystkie wartościowe oleje są tłoczone na zimno – to metoda pozwalająca na zachowanie cennych witamin i składników odżywczych. Są to produkty jakościowe i nietypowe. Niemal wszystkie dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, zawierają także przeciwutleniacze zapobiegające procesom starzenia.
Pamiętajmy o prawidłowym przechowywaniu cennych olejów! Należy chronić je przed światłem, a najlepsza temperatura to ok. 7°C. Otwarty olej powinien być umieszczony w... lodówce!
Olej z orzechów włoskich
Olej z orzecha włoskiego, oczywiście wytłoczony na zimno i nierafinowany, to bomba witaminowa. Jego spożywanie zadziała dobrze na zmysł wzroku i układ odpornościowy, krzepnięcie krwi i działanie układu nerwowego. Olej z orzecha włoskiego jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, stanowiąc wsparcie dla mózgu i regulując poziomu cholesterolu we krwi. Ma silne działanie przeciwzapalne, odtruwające i grzybobójcze. Polecany jest cukrzykom i osobom na diecie, ponieważ poprawia przemianę materii i perystaltykę jelit. Podsumowując, polecany jest osobom pracującym umysłowo, mającym problemy z nadciśnieniem i wysokim cholesterolem oraz tym, którzy walczą z zapaleniami i zaparciami.
Olej z czarnuszki
Ma działanie przeciwzapalne, pomaga więc w dolegliwościach związanych z astmą i alergiami. Wspiera układ odpornościowy i chroni przed chorobami autoimmunologicznymi. Skutecznie zwalcza również owsiki i inne pasożyty. Olej z czarnuszki jest istotny w profilaktyce miażdżycy i walce z nadciśnieniem. Reguluje poziom cukru we krwi, działa ochronnie na trzustkę. Zwiększa wchłanianie żelaza z pożywienia, przeciwdziałając anemii. Ogranicza powstawanie kamieni nerkowych, a także chroni śluzówkę żołądka. Olej z czarnuszki jest stosowany w terapii leczenia nowotworów. Do tego wszystkiego dobrego łagodzi stres, a nawet wygrywa z bezsennością.
Olej z awokado
To jeden z najzdrowszych olejów na świecie, jest źródłem witaminy A, E, witamin z grupy B, a także luteiny. Zwiększa przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, powoduje obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Ponadto jego spożywanie wpływa na wzrost poziomu „dobrego” cholesterolu. To olej, który ma dobroczynny wpływ na wzrok, odsuwa zagrożenie zachorowania na zaćmę. Zmniejsza objawy zapalenia stawów, dając świetne rezultaty w leczeniu artretyzmu. To znany specyfik na choroby dziąseł i przyzębia. Olej ten znalazł zastosowanie w kosmetyce, ze względu na właściwości nawilżające i odżywiające skórę. Dodatkowo przyspiesza też gojenie ran.
Olej sezamowy
Poprawia nastój i dowitaminizuje każdego, komu zabraknie w organizmie witaminy B1 i B6. Wspiera piękny i zdrowy wygląd skóry – dzięki zawartości cynku, który bierze udział w produkcji kolagenu, działa na uelastycznienie skóry i regenerację uszkodzonych tkanek. Łagodzi podrażnienia, a nawet pomaga w leczeniu poparzeń. To remedium na próchnicę i sposób na białe zęby (wystarczy regularnie płukać nim jamę ustną). Jak wiele innych wartościowych olejów – obniża ciśnienie krwi. Kluczowym jego zadaniem jest walka z niedoborem cynku i wapnia – co wiąże się z zapobieganiem osteoporozie. Bywa niezbędny w leczeniu dolegliwości związanych z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Jest pełen błonnika, stanowiąc skuteczną broń w walce z zaparciami.
Olej konopny
Zawiera witaminy A, E, K, a także witaminy z grupy B. To dlatego wpływa pozytywnie na funkcjonowanie serca i układu krwionośnego. Normuje działanie układu nerwowego. Jeśli masz problemy skórne, w tym trądzik, koniecznie stosuj olej konopny! W porze jesienno-zimowej to remedium na osłabienie organizmu i tarcza antywirusowa chroniąca nas przed infekcjami oraz bakteriami. W oleju konopnym znajdziemy cenne minerały: magnez, cynk i wapń. To dzięki tej mieszance skorzystają nasze włosy, skóra i paznokcie, a także zęby i kości. Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3 (NNKT) można liczyć na jego silne działanie antynowotworowe. Specjaliści wskazują także na bogactwo witaminy K, która odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi.
Angelika Drygas
fot. envato elements