W jakich produktach znajdują się polifenole?
W wielu produktach spożywczych można znaleźć polifenole:
- Przyprawy i suszone zioła – do potraw dodawaj zwłaszcza goździki, anyż gwiaździsty, miętę oraz oregano.
- Czerwone wino – zawiera kilka rodzajów polifenoli.
- Herbata czarna i zielona – napoje te zawierają m.in. katechiny.
- Kawa – polifenole przeciwutleniające, takie jak kofeina czy kwas chlorogenowy zawarte w kawie wspomagają zdrowie mózgu.
- Kakao w proszku i czekolada – również zawierają kilka rodzajów polifenoli, ich spożywanie w umiarkowanych ilościach szczególnie korzystnie wpływa na zdrowie.
- Oliwa z oliwek – udowodniono, że oliwa z pierwszego tłoczenia ma najwyższy poziom polifenoli.
- Owoce – jagody (zwłaszcza ciemne) i granat są szczególnie obfitym źródłem polifenoli.
- Warzywa – czarne i zielone oliwki, karczochy, czerwona i zielona cykoria, cebula, szalotka i szpinak zawierają wiele polifenoli.
- Zboża – najbogatszym źródłem polifenoli jest mąka pszenna lub żytnia.
- Orzechy i nasiona – w lignany bogate są zwłaszcza nasiona lnu, ale także kasztany, orzechy włoskie, laskowe, pekan oraz migdały zawierają wiele polifenoli.
Jak polifenole wpływają na zdrowie?
Polifenole pomagają w regeneracji i odnawianiu mitochondriów wewnątrzkomórkowych. Mitochondria wytwarzają większość energii potrzebnej komórce do funkcjonowania. Z biegiem czasu ich działanie zostaje osłabione, co wpływa na nasze zdrowie. Zapobiegają temu właśnie polifenole.
Równie ważny jest fakt, że polifenole, zwłaszcza te zawarte w zielonej i czarnej herbacie, hamują rozwój wielu bakterii i wirusów, chroniąc przed zapaleniem wątroby typu C, grypą czy salmonellą. Trwają badania nad działaniem tych substancji na zdrowie jelit i obecność pożytecznych bakterii, wspomagających układ odpornościowy.
Badania wykazały także, że spożycie herbaty, orzechów, kakao, winogron i soczewicy może zmniejszyć ryzyko zawału serca, a także pomóc w kontrolowaniu poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Podobnie polifenole zawarte w kurkumie czy herbacie pomagają utrzymać prawidłową wagę.
Natomiast regularne spożywanie polifenoli znajdujących się w czekoladzie, a także zielonej i czarnej herbacie poprawia funkcjonowanie mózgu, który może ulegać osłabieniu wraz z wiekiem. Różne badania pokazały, że sok z granatów spożywany przez karmiące matki, znacząco wpłynął na mózg niemowląt.
Kamila Berthold
Fot. Pixabay