StoryEditorCzas na karpia

Dlaczego warto jeść karpia nie tylko na Święta Bożego Narodzenia?

08.11.2022., 15:20h

Karp jest rybą, która na polskich stołach pojawia się raz do roku – w święta Bożego Narodzenia. Tak się utarło, że jemy go tylko w te dni. W sumie nic nie stoi na przeszkodzie, aby częstować się karpiem przez cały rok, traktując go na równi z innymi rybami, które jada się na obiad.

Mięso karpia jest odżywcze, smaczne, a przy tym zdrowe. Wiele osób uważa, że nieprzyjemnie pchnie i bywa, że smakuje tzw. „mułem”. Tak naprawdę wszystko zależy od odpowiedniego przyrządzenia karpia. W Internecie krąży wiele przepisów na nietuzinkowe odsłony kulinarne tej ryby. Karp pieczony z warzywami, duszony w limonkowym sosie, w curry, klasyczny na maśle – jest w czym wybierać!

Dlaczego warto włączyć do diety karpia?

Większość sprzedaży karpia przypada na okres Świąt Bożego Narodzenia. Co ważne, karp najczęściej pochodzi z niewielkich hodowli, w których panują rygorystyczne standardy. Ryba wzrasta w naturalnych warunkach bez udziału szkodliwych pokarmów. Zwykle żywi się planktonem, pasza zbożowa stanowi pożywienie w przypadku karpi dorosłych. Karp jest dość mocną konkurencją dla dorsza czy łososia pod względem zawartości składników odżywczych:

  • jest bogaty w witaminy A, C, D, E i K oraz z grupy B,
  • zawiera spore ilości wapnia, żelaza i sodu oraz potasu,
  • dostarcza człowiekowi kwasów tłuszczowych omega-3, które mają korzystny wpływ na funkcje serca,
  • jest źródłem świetnie przyswajalnego chudego białka,
  • jest łatwostrawny, pod warunkiem gotowania lub pieczenia ryby zamiast smażenia,
  • karp jest bogaty w cynk, który odpowiada za naszą odporność,
  • zawiera wiele substancji przeciwutleniających spowalniających proces starzenia,
  • wspiera kości i zęby, ponieważ zawiera dużą ilość fosforu.

Polecany przepis na karpia

Karp w galarecie

Składniki: 

  • 1 karp (około 1,2 kg),
  • 2 marchewki,
  • kawałek selera,
  • 1 pietruszka,
  • 3 listki laurowe,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 1 cytryna,
  • natka pietruszki,
  • 10 jajek przepiórczych,
  • zielony groszek z puszki.

Wykonanie: Jajka przepiórcze ugotować. Sprawionego karpia pokroić w dzwonka. Głowę karpia wraz z warzywami i przyprawami zalać wodą i zagotować. Do wywaru włożyć kawałki ryby i gotować je 15 minut lub usmażyć na patelni obtoczonego w mące. Delikatnie wyjąć, aby ryba się nie rozpadła i ułożyć w głębszych półmiskach.

Wywar przecedzić przez sitko, dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, ostudzić. Dzwonka ułożyć na półmiskach, ułożyć jajka, groszek, kawałki marchewki, pietruszki, plasterki cytryny, natkę pietruszki i delikatnie, najlepiej po łyżce, zalać wywarem. Odstawić do stężenia.

Przepis pochodzi z: tygodnik-rolniczy.pl

Angelika Drygas

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 06:23