Mięso karpia jest odżywcze, smaczne, a przy tym zdrowe. Wiele osób uważa, że nieprzyjemnie pchnie i bywa, że smakuje tzw. „mułem”. Tak naprawdę wszystko zależy od odpowiedniego przyrządzenia karpia. W Internecie krąży wiele przepisów na nietuzinkowe odsłony kulinarne tej ryby. Karp pieczony z warzywami, duszony w limonkowym sosie, w curry, klasyczny na maśle – jest w czym wybierać!
Dlaczego warto włączyć do diety karpia?
Większość sprzedaży karpia przypada na okres Świąt Bożego Narodzenia. Co ważne, karp najczęściej pochodzi z niewielkich hodowli, w których panują rygorystyczne standardy. Ryba wzrasta w naturalnych warunkach bez udziału szkodliwych pokarmów. Zwykle żywi się planktonem, pasza zbożowa stanowi pożywienie w przypadku karpi dorosłych. Karp jest dość mocną konkurencją dla dorsza czy łososia pod względem zawartości składników odżywczych:
- jest bogaty w witaminy A, C, D, E i K oraz z grupy B,
- zawiera spore ilości wapnia, żelaza i sodu oraz potasu,
- dostarcza człowiekowi kwasów tłuszczowych omega-3, które mają korzystny wpływ na funkcje serca,
- jest źródłem świetnie przyswajalnego chudego białka,
- jest łatwostrawny, pod warunkiem gotowania lub pieczenia ryby zamiast smażenia,
- karp jest bogaty w cynk, który odpowiada za naszą odporność,
- zawiera wiele substancji przeciwutleniających spowalniających proces starzenia,
- wspiera kości i zęby, ponieważ zawiera dużą ilość fosforu.
Polecany przepis na karpia
Karp w galarecie
Składniki:
- 1 karp (około 1,2 kg),
- 2 marchewki,
- kawałek selera,
- 1 pietruszka,
- 3 listki laurowe,
- kilka ziaren pieprzu,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki żelatyny,
- 1 cytryna,
- natka pietruszki,
- 10 jajek przepiórczych,
- zielony groszek z puszki.
Wykonanie: Jajka przepiórcze ugotować. Sprawionego karpia pokroić w dzwonka. Głowę karpia wraz z warzywami i przyprawami zalać wodą i zagotować. Do wywaru włożyć kawałki ryby i gotować je 15 minut lub usmażyć na patelni obtoczonego w mące. Delikatnie wyjąć, aby ryba się nie rozpadła i ułożyć w głębszych półmiskach.
Wywar przecedzić przez sitko, dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, ostudzić. Dzwonka ułożyć na półmiskach, ułożyć jajka, groszek, kawałki marchewki, pietruszki, plasterki cytryny, natkę pietruszki i delikatnie, najlepiej po łyżce, zalać wywarem. Odstawić do stężenia.
Przepis pochodzi z: tygodnik-rolniczy.pl
Angelika Drygas
fot. envato elements