StoryEditorKawa zbożowa

Jak picie kawy zbożowej wpłynie na Twoje zdrowie?

28.02.2023., 12:00h
Śniadanie wielu osobom kojarzy się z filiżanką ciepłej kawy. Choć najczęściej jest to tzw. kawa prawdziwa z dodatkiem kofeiny, to niektórym wciąż zdarza się sięgnąć po popularną niegdyś zbożówkę, będącą esencją powstałą po zalaniu mieszanki zbóż. Za spożyciem kawy zbożowej przemawia nie tylko jej smak, ale również właściwości zdrowotne.

Z jakich zbóż jest zrobiona kawa zbożowa?

Głównym składnikiem kawy zbożowej, jak sama nazwa wskazuje, jest zboże. Do wytworzenia tego produktu wykorzystuje się prażone ziarna:

  • jęczmienia,
  • orkiszu,
  • żyta,
  • pszenicy.

Na rynku dostępnych jest wiele wariantów kawy zbożowej, zawierającej dodatki w postaci:

  • cykorii,
  • buraka cukrowego,
  • przypraw korzennych.

Czym kawa zbożowa różni się od kawy kofeinowej?

Różnic między kawą zbożową a kofeinową jest naprawdę wiele. Do podstawowych należy zaliczyć brak kofeiny w składzie kawy zbożowej. W zbożówce nie znajdziemy również barwników i sztucznych konserwantów. Charakteryzuje ją również niska zawartość kaloryczna oraz wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Kawa zbożowa jest bogata w składniki potrzebne do prawidłowej pracy organizmu takie jak:

  • fosfor,
  • potas,
  • cynk,
  • żelazo,
  • witaminy z grupy B.

W składzie kawy zbożowej znajdują się również polifenole.

Na co pomagają składniki zawarte w składzie kawy zbożowej?

Składniki zawarte w kawie zbożowej wspomagają perstaltykę jelit i niwelują uczucie głodu. Picie zbożówki wpływa pozytywnie na układ nerwowy, stan błon śluzowych, proces wydzielania żółci, a także poziom cholesterolu.

Czy cukrzycy mogą pić kawę zbożową?

Niestety, ze względu na wysoki indeks glikemiczny, kawa zbożowa nie może być stosowana w diecie cukrzyków. Oprócz tego w zbożówce obecny jest również gluten, którego nie mogą spożywać osoby cierpiące na jego nietolerancję oraz celiakię.

Kto może pić kawę zbożową?

Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, przez co jest polecana jako uzupełnienie diet:

  • kobiet w ciąży cierpiących na nadciśnienie,
  • matek karmiących piersią,
  • małych dzieci,
  • osób starszych,
  • osób cierpiących na zaparcia,
  • osób cierpiących na refluks żołądkowo-przełykowy,
  • osób odchudzających się.

Jak parzyć kawę zbożową?

Parzenie kawy zbożowej nie jest skomplikowane, a wszystko zależy od tego, jaki rodzaj zostanie wybrany. Można ją nabyć pod wieloma postaciami: sypką, w torebkach, czy typu instant, których przygotowanie wymaga wyłącznie zalania wrzątkiem. Sprawa komplikuje się nieco przy przygotowywaniu kawy zbożowej do gotowania. Poniżej prezentujemy przepis na kawę zbożową do gotowania:

  • 3-4 łyżki kawy wsypać na 1 litr wody,
  • gotować 5 minut,
  • przecedzić przez gęste sitko,
  • doprawić do smaku ulubionymi przyprawami np. Kardamonem.

oprac. Justyna Czupryniak

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. czerwiec 2024 01:22