StoryEditorNowotwory w Polsce

Marzec miesiącem świadomości raka jelita grubego. Jakie są objawy tej groźnej choroby?

01.03.2024., 17:00h
Marzec to dobry moment, aby zmobilizować Polaków do dbania o swoje zdrowie. Tym bardziej, że rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów wśród kobiet, jak i mężczyzn. W profilaktyce ważne są regularne badania kontrolne, ale nie tylko…

Rak jelita grubego na początku rozwija się bezobjawowo. Gdy zacznie doskwierać, może być już za późno. Pamiętajmy, nowotwór wykryty we wczesnym stadium zwiększa szanse na wyleczenie. Regularne badania pomagają także w namierzeniu polipów, które mogą mieć podłoże nowotworowe.

Marzec miesiącem świadomości raka jelita grubego

W 2008 roku Parlament Europejski ustanowił marzec Europejskim Miesiącem Świadomości Raka Jelita Grubego – ECCAM (ang. European Colorectal Cancer Awareness Month). Po to, aby stawić czoła tej poważnej chorobie, która zbiera żniwo wśród osób w każdym wieku.

Czynniki zwiększające ryzyko raka jelita grubego:

  • predyspozycje genetyczne – występowanie raka jelita grubego u członków rodziny pierwszego stopnia pokrewieństwa zwiększa dwukrotnie ryzyko zachorowania,
  • wiek – szczyt zachorowań przypada w wieku około 60-70 lat,
  • obecność gruczolaków w jelicie grubym,
  • nieswoiste choroby zapalne jelit,
  • palenie papierosów i picie alkoholu,
  • niewłaściwa dieta,
  • brak ruchu, 
  • otyłość.

image

Rak jelita grubego a dieta

FOTO: Envato Elements

Rak jelita grubego a dieta

Co powinno znaleźć się w codziennym jadłospisie, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na ten typ nowotworu? Na pewno produkty bogate w błonnik (pieczywo razowe, kasze, ryż, pełnoziarniste makarony oraz płatki zbożowe) i cechujące się niską zawartością tłuszczów nasyconych. Należy ograniczyć więc spożycie słodyczy, wyrobów cukierniczych, czy nawet płatków słodzonych. Każdego dnia powinniśmy zjadać minimum pięć porcji różnych warzyw i owoców. Nie służy natomiast nadmierne spożycie soli, cukru oraz produktów wędzonych. Warto unikać także czerwonego i przetworzonego mięsa. Zamiast wołowiny, wieprzowiny i baraniny lepiej wybierać chude gatunki mięs, ryby oraz strączki.

image
Zadbaj o jelita!

Jakie są objawy nowotworu jelita cienkiego?

Najczęstsze objawy raka jelita grubego:

  • bóle brzucha,
  • zmiana rytmu wypróżnień,
  • krew w stolcu,
  • osłabienie,
  • wyczuwalny guz w prawej połowie jamy brzusznej,
  • utrata masy ciała,
  • bóle w centrum jamy brzusznej,
  • biegunki na przemian z zaparciami,
  • stolec wąski (ołówkowaty),
  • uczucie niepełnego wypróżnienia.

Jak zapobiegać rakowi jelita grubego?

Przede wszystkim dbajmy o dietę i prawidłową masę ciała. Ważna jest także codzienna aktywność fizyczna. Należy badać się systematycznie. W Polsce dostępne są bezpłatne badania przesiewowe w kierunki raka jelita grubego skierowane do osób, które mają:

  • 50-65 lat,
  • 40-49 lat – jeśli krewny pierwszego stopnia miał diagnozę nowotworu jelita grubego.

Wykonanie kolonoskopii obejmuje, np. pobranie wycinków lub zmian podejrzanych o charakter nowotworowy, usunięcie polipów wielkości do 15 mm, poddanie badaniu wszystkich wycinków i usuniętych polipów, wskazanie konkretnych zaleceń.

Angelika Drygas

Fot. envato elements

Źródło. Gov.pl, nfz.gov. pl

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 04:51