StoryEditorZDROWIE

Miód to zdrowie! Na co pomagają poszczególne rodzaje miodu?

28.07.2022., 10:00h

Miód doceniany jest zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Najważniejsze są jednak jego właściwości zdrowotne. Na rynku polskim mamy możliwość zakupienia wielu rodzajów miodów, które różnią się składem, działaniem oraz smakiem. Poniżej przedstawiamy listę najpopularniejszych z nich.

Czy miód to zdrowie?

Miód w 80% składa się z fruktozy oraz glukozy, a więc cukrów prostych. Może więc w związku z tym rodzić się pytanie: czy miód rzeczywiście jest zdrowy? Pozostałe składniki tego produktu to potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, chlor, molibden, mangan i kobalt. Ponadto miód zawiera witaminę C oraz sporo witamin z grupy B, a także kwas foliowy i pantotenowy. Dzięki temu miód działa oczyszczająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.

Przede wszystkim jednak należy pamiętać, aby z miodem nie przesadzać. Szczególnie na ten produkt powinny uważać alergicy oraz cukrzycy i osoby z podwyższonym poziomem cukru we krwi. Miód jednak świetnie zastępuje cukier biały, ponieważ można nim słodzić herbatę, dodawać do ciast bądź wykorzystywać jako składnik sosów do wytrawnych potraw. 

Co warto wiedzieć o miodzie?

Przede wszystkim trzeba mieć na uwadze, że już w 50°C miód traci swoje właściwości lecznicze, dlatego nie należy go gotować czy podgrzewać. Miód należy przechowywać w zaciemnionym miejscu oraz w szczelnie zamkniętych pojemnikach, najlepiej szklanych, emaliowanych bądź kamionkowych.

Trzeba wiedzieć, że każdy naturalny miód ulega krystalizacji. Jej czas natomiast zależy od tego, z jakich roślin miód powstał. Ponadto ma on wysoką trwałość dzięki właściwościom antybakteryjnym zapewnionym przez nadtlenek wodoru. Właściwie przechowywany miód więc nie zepsuje się.

Różne rodzaje miodu – jaki wybrać?

Okazuje się, iż urodzajne gleby, korzystny klimat czy duża bioróżnorodność Polski umożliwia produkowanie bardzo różnych gatunków miodu w naszym kraju. Każdy z rodzajów tego produktu cechuje się specyficznymi właściwościami fizykochemicznymi. Poniżej przedstawiamy różne gatunki miodów i podpowiadamy, jakie mają właściwości lecznicze.

Miód wielokwiatowy

Miody wielokwiatowe są jednymi z najpopularniejszych i najpowszechniej stosowanych produktów pszczelich. Poszczególne miody z tego rodzaju mogą różnić się od siebie – wszystko to uzależnione jest od gatunku roślin wybieranych przez pszczoły, miejsc występowania pasiek, również terminów zbioru. Przede wszystkim różna jest barwa poszczególnych miodów wielokwiatowych – od jasnokremowej do herbacianej. Smak mają łagodny i słodki, a zapach jest kwiatowy i delikatny.

W czym pomoże miód wielokwiatowy? Wspomaga on mięsień sercowy – wszystko dzięki łatwo przyswajalnym cukrom prostym. Pomaga również w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego, a osobom uczulonym na pyłki ułatwia uodpornienie się na alergię. Poleca się spożywać go przy leczeniu grypy, przeziębień oraz chorób dolnych dróg oddechowych. Dobrze jest podawać go zwłaszcza dzieciom, także w celach profilaktycznych. 

Miód spadziowy

Miód ten pochodzi ze spadzi drzew iglastych oraz liściastych. Jest wysoko cenionym produktem pszczelim i zarazem jednym z najdroższych gatunków miodu. Jest to miód gęstszy od nektarowego, ma także ciemniejszy kolor. Zarazem jednak jest znacznie mniej słodki, ma smak lekko żywiczny i bardzo intensywny, wręcz gorzkawy lub kwaśny. Dodatkowo miód ten bardzo długo pozostaje płynny.

Jakie są zastosowania miodu spadziowego? Przede wszystkim cechuje go wysoka aktywność bakteriobójcza. Dodatkowo działa antyseptycznie, przeciwzapalnie oraz wykrztuśnie. Miód spadziowy wzmacnia także serce i układ krążenia, ale pomoże także osobom cierpiącym na reumatyzm. Polecany jest w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, układu nerwowego czy układu krążenia.

Miód lipowy

image

Miód lipowy ma zapach zbliżony do aromatu kwiatów lipy, w smaku natomiast jest słodki, lecz delikatnie gorzkawy.

FOTO: Pixabay

Przez znawców miód lipowy jest uważany za najlepszy w smaku. Jest on jednak trudny w produkcji, ale bogaty w różne składniki zdrowotne. Trudność ta wynika z faktu, że niełatwo jest odnaleźć większe skupiska lipy. To zwiększa unikatowość tego rodzaju miodu. Ma on zapach zbliżony do aromatu kwiatów lipy, w smaku natomiast jest słodki, lecz delikatnie gorzkawy.

Na co stosować miód lipowy? Ma on przede wszystkim działanie antyseptyczne, przeciwskurczowe, napotne, przeciwgorączkowe oraz wykrztuśne. Świetnie sprawdzi się w leczeniu grypy czy przeziębienia. Jego spożycie polecane jest także osobom cierpiącym na anginę czy zapalenie zatok. Dodatkowo miód lipowy ma lekkie działanie nasenne i uspokajające, dlatego polecany jest przy nerwicach.

Miód mniszkowy

Miód ten pozyskiwany jest z mniszka lekarskiego. Mimo wielkiej popularności tej rośliny, miód mniszkowy jest bardzo trudno dostępny. Najczęściej spotykany jest w jasnożółtym odcieniu. W smaku jest bardzo słodki, wręcz mdławy. Uważany jest za najsłodszą odmianę miodu w Polsce.

Na co stosować miód mniszkowy? Przede wszystkim pomaga w problemach z wątrobą, żołądkiem i nerkami. Wspomaga układ trawienny. Poleca się go również osobom cierpiącym na dolegliwości reumatyczne oraz choroby dróg moczowych. Dodatkowo warto spożywać go w przypadku obniżonej odporności organizmu.

Miód klonowy

Miód klonowy to prawdziwe źródło białka, kwasów tłuszczowych, potasu, żelaza, a także witamin: C, B1 oraz B2. W formie płynnej ma ciemnobrązowy kolor, z kolei w postaci skrystalizowanej – jasnokremowy. Smak miodu klonowego jest słodki i łagodny, przypominający syrop klonowy. Ten gatunek miodu odznacza się szybką krystalizacją.

W czym pomoże miód klonowy? Przede wszystkim w oczyszczaniu krwi – działa on bowiem krwiotwórczo. To także źródło odporności i wzmocnienia organizmu. Jest idealny dla osób zmagających się z grypą. Szczególnie polecany jest dzieciom.

Miód rzepakowy

To jeden z najpopularniejszych rodzajów miodu w Polsce. Jako jeden z pierwszych powstaje po zimowej przerwie w pasiekach. W stanie płynnym miód rzepakowy może być prawie bezbarwny, ewentualnie ma lekko słomkowy kolor. Krystalizacja przebiega bardzo szybko. Jest to miód bardzo słodki, o delikatnym zapachu.

Jakie są zastosowania miodu rzepakowego? Pomocny jest w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, ale także wrzodów żołądka i dwunastnicy. Polecany jest zwłaszcza osobom zmagającym się ze schorzeniami układu krążenia oraz z niewydolnością mięśnia sercowego, dusznicą sercową i miażdżycą. Ponadto obniża ciśnienie tętnicze krwi. Wyrównuje także niedobory potasu w organizmie. Przyspiesza również gojenie ran, zwłaszcza oparzeń (zapobiega powstaniu pęcherzy).

Miód akacjowy

image

Miód akacjowy pozyskiwany jest w okresie, w którym kwitną białe lipy, czyli robinie akacjowe.

FOTO: Pixabay

Miód ten pozyskiwany jest w okresie, w którym kwitną białe lipy, czyli robinie akacjowe. Może mieć jasnosłomkowy kolor lub być wręcz bezbarwny. Smak jest szczególnie słodki, nawet lekko mdły. Miód akacjowy odznacza się słabym zapachem i bardzo powolną krystalizacją.

Na co pomoże miód akacjowy? To szczególnie dobry gatunek miodu dla cukrzyków. Polecany jest przy skurczach żołądka i jelit. Łagodzi także objawy nadkwasoty. Wspomoże także w walce z bezsennością. Wykazuje działanie moczopędne przy równoczesnym oczyszczaniem układu moczowego.

Kamila Berthold
Fot. Pixabay

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 07:41