Spis treści:
Jeżówka purpurowa – kiedy zbierać?
Jeżówka purpurowa – właściwości lecznicze
Jeżówka purpurowa – przeciwwskazania
Jeżówka purpurowa – jak ją stosować?
Jeżówka purpurowa to roślina pochodząca z rodziny astrowatych. W naszym kraju jest chętnie uprawiana w ogrodach, stając się ich prawdziwą ozdobą. Pochodzi z Ameryki Północnej. W Polsce jest rośliną uprawianą nie tylko ze względu na prozdrowotne działanie, lecz także na piękne, ozdobne kwiaty w kolorze różowym, fioletowym lub purpurowym. Ma niewielkie wymagania glebowe, jest łatwa w uprawie, a daje spektakularny efekt wizualny.
Jeżówka purpurowa – kiedy zbierać?
Najczęściej wykorzystywane jest ziele jeżówki purpurowej zbierane w lipcu, w czasie kwitnienia lub jesienią do października można pozyskiwać także korzeń tej rośliny (oczyszczone kawałki rozkładamy na papierze do pieczenia w ciepłym, suchym miejscu). To, co zbierzemy, suszymy w przewiewnym, zacienionym miejscu – można zawiesić kwiaty główkami w dół. Suszenie może trwać nawet do tygodnia.
Przeczytaj także: Kiedy najlepiej zerwać kwiaty czarnego bzu? Jak zrobić napar z hyćki?
Jeżówka purpurowa – właściwości lecznicze
Jeżówka purpurowa przyda się w sezonie jesienno-zimowych infekcji, ponieważ wzmacnia organizm, podnosi odporność, przeciwdziała przeziębieniom. Warto ją dawkować w połączeniu z witaminą C. Działa nie tylko prewencyjnie, ale także w czasie choroby, skracając jej trwanie. Badania wykazały, że substancje znajdujące się w jeżówce purpurowej zwalczają groźne bakterie, grzyby i wirusy. Chodzi o betainę, glikoproteiny i olejki eteryczne.
Jeżówka:
- działa przeciwgorączkowo,
- pomaga przy odkrztuszaniu,
- działa napotnie,
- wspomaga leczenie zapalenia zatok,
- niweluje zakażenie dróg moczowych,
- ma właściwości przeciwzapalne.
Jeżówka purpurowa – jak ją stosować?
Na rynku jest dostępnych sporo gotowych preparatów z jeżówką purpurową w roli głównej – to dlatego jeżówka jest używana do produkcji leków, suplementów diety i kosmetyków. Syropy, nalewki i napary warto jednak przygotować samodzielnie. Mogą przydać się w okresie grypowym, kiedy należy wspomagać system immunologiczny.
Jeżówka purpurowa – jak zrobić napar?
Wykorzystujemy liście i kwiaty, aby przygotować napary i odwary. Są one dobrym środkiem przeciwzapalnym i przeciwbólowym. Ziele jeżówki purpurowej gotujemy przez kwadrans, odstawiamy do przestygnięcia. Następnie przecedzamy i pijemy np. z dodatkiem miodu. Drugim sposobem jest zalanie dwóch łyżek suszu wrzątkiem i parzenie ziela pod przykryciem przez 15 minut.
Jeżówka purpurowa a skóra
Ta piękna roślina ma lecznicze działanie także na skórę i choroby skórne. Przyspiesza gojenie, łagodzi przebieg opryszczki, czy objawy atopowego zapalenia skóry, a nawet trądziku. Ma właściwości przeciwzmarszczkowe i wygładzające – opóźnia procesy starzenia. Ekstrakt z tej rośliny stosowany jest w kosmetyce, ponieważ jeżówka wykazuje wybitne działanie nawilżające.
Jeżówka purpurowa – przeciwwskazania
Nie podajemy jej dzieciom, kobietom w ciąży i tym, które karmią piersią. Wśród przeciwskazań znalazły się także takie choroby jak: stwardnienie rozsiane, AIDS, choroby serca i autoimmunologiczne, a także wiele innych, dlatego jej spożywanie należy wcześniej skonsultować z lekarzem.
fot. envato elements