Co znajdziemy w natce pietruszki?
Przede wszystkim natka pietruszki jest bardzo zdrowa dla organizmu człowieka. Zawiera bardzo dużo witaminy C - więcej niż owoce cytrusowe! Do tego jest bogata w witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz potas. To jednak nie koniec. Wśród substancji odżywczych, których dostarczą nam zielone listki, znajdują się także magnez, błonnik, żelazo, witamina A i betakaroten.
Jaką wartość dla zdrowia ma natka pietruszki?
Lista substancji odżywczych w natce jest imponująca. A jak przekłada się ona na praktykę? Otóż natka pietruszki może być rodzajem naturalnego suplementu odżywczego. Sprawdzi się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy nasz organizm potrzebuje wsparcia w sezonie przeziębień.
Zawarte w listkach witaminy A i E wspomagają odpowiednio pracę oczu oraz procesy naprawcze, zachodzące w skórze. Zbawienny wpływ witaminy C na układ immunologiczny i naczynia krwionośne nie jest zaś dla nikogo tajemnicą - jednak jeśli nie lubimy cytrusów (lub jesteśmy alergikami), natka pietruszki stanie się doskonałym źródłem tej substancji.
Dzięki wysokiej zawartości żelaza oraz kwasu foliowego, natka pietruszki świetnie sprawdzi się w diecie kobiet w ciąży oraz pań, które np. tracą dużo krwi w trakcie miesiączki. Składniki odżywcze wpłyną także pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci.
Naturalne wspomaganie leków
O natce pietruszki można mówić także, że jest formą naturalnego lekarstwa. Wykorzystuje się ją przy problemach żołądkowych oraz chorobach dróg moczowych – jej działanie w tym zakresie to również zasługa wysokiej zawartości witaminy C. Natka wspiera też układ immunologiczny oraz sercowo-naczyniowego, ponieważ korzystnie oddziałuje na pracę serca i układu krążenia.
Jeśli regularnie spożywamy natkę pietruszki, odwdzięczy się naszemu organizmowi, wspomagając go w walce z chorobami, nawracającymi infekcjami pęcherza czy zapobiegając powstawaniu kamieni nerkowych. Wpłynie także korzystnie na trawienie. Co ciekawe, warzywo to może nawet pomóc niwelować stres i napięcia w ciele.
Natka pietruszki dla urody
Wszystkie panie, które dbają o swój wygląd, powinny włączyć do diety natkę pietruszki. Nie tylko wpływa ona pozytywnie od wewnątrz na stan skóry, paznokci i włosów, ale także może zmniejszyć przebarwienia i rozjaśnić cerę. Z jej możliwości skorzystać mogą także ci, którzy nie przepadają za smakiem zielonych listków. Wystarczy sporządzić maseczkę z naturalnego jogurtu, posiekanej natki i soku z cytryny.
Dobrodziejstwa natki na cały rok
Z wartości odżywczych, których dostarcza natka pietruszki, korzystać można nawet wtedy, gdy w ogrodzie brakuje świeżych warzyw. Listki bowiem świetnie znoszą obróbkę termiczną, mogą być suszone i mrożone. Mrożona natka, przechowywana w pudełku lub strunowym woreczku, zachowa swoje właściwości odżywcze. Suszenie natki pietruszki można przeprowadzić naturalnie, wystawiając posiekane warzywo na słońce, lub za pomocą patelni.
Do czego dodać natkę pietruszki?
W wykorzystywaniu natki pietruszki w kuchni ogranicza nas tylko wyobraźnia. Warzywo to sprawdzi się jako dodatek do zup, sosów, sałatek, past kanapkowych i koktajli. Można także wykorzystać natkę, połączoną z awokado lub czosnkiem, jako smarowidło do kanapek.
Listki pietruszki dobrze komponują się także z rybami i owocami morza. Sprawdzą się więc w połączeniu np. z krewetkami. Osoby, które są na diecie wegańskiej lub po prostu lubią kulinarne eksperymenty, mogą także poszukiwać nowych zastosowań dla natki w kotletach z warzyw, kaszy czy jaj.
Proponujemy przykładowy przepis na smaczny i zdrowy koktajl:
- pęczek natki pietruszki
- 1-2 gruszki
- 1 banan
- szklanka wody
Z gruszek wyciąć gniazda nasienne. Umyć pietruszkę, obrać banana. Wszystkie składniki zblendować na wysokich obrotach.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. Pixabay