Niezwykłe właściwości żurawiny
Według najnowszych badań, przeprowadzonych przez zespół badawczy z University of East Anglia w Wielkiej Brytanii, włączenie żurawiny do diety może poprawić pamięć, obniżyć poziom „złego” cholesterolu, a nawet zapobiec demencji. Naukowcy uważają, że wystarczy spożyć ekwiwalent filiżanki żurawiny dziennie.
Jak zauważa dr David Vauzour z Norwich Medical School, wcześniejsze badania wskazywały na to, że wyższe spożycie flawonoidów może spowolnić pogarszanie funkcji poznawczych. Te naturalnie występujące w roślinach substancje mają także chronić przed demencją. Żurawina jest bogata również w inne mikroelementy, dzięki którym ceniona jest za swoje właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne.
Badania pozwoliły wysnuć zaskakujące wnioski
Zespół badawczy zaprojektował badanie obejmujące sześćdziesiąt starszych osób w wieku od 50 do 80 lat. Połowa uczestników badania codziennie spożywała liofilizowaną żurawinę w proszku, będącą odpowiednikiem filiżanki bądź 100 gramom żurawiny. Druga grupa natomiast zażywała placebo. Badanie trwało 12 tygodni.
Naukowcy odkryli w ten sposób, że włączenie żurawiny do codziennej diety poprawiło pamięć uczestników o bieżących wydarzeniach (wizualna pamięć epizodyczna). Dodatkowo suplementacja tego owocu łączyła się z polepszeniem funkcjonowania układu nerwowego oraz dostarczaniem krwi do mózgu. Zaobserwowano także spadek stężenia cholesterolu LDL, którego wysoki poziom w organizmie sprzyja rozwojowi miażdżycy.
Dlaczego warto włączyć owoce żurawiny do diety?
Żurawina zawiera także inne związki i składniki odżywcze, w tym błonnik. Może on wpływać na metabolizm w mikroflorze jelitowej.
Okazuje się, że takie mechanizmy, jak przewlekłe zapalenie układu nerwowego czy upośledzona funkcja naczyń krwionośnych przyczyniają się do pogorszenia funkcji poznawczych oraz są kluczowe do zrozumienia stanów neurodegeneracyjnych. Dlatego ważne jest, aby dbać o dietę. To co jemy z pewnością ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
Kamila Berthold
Fot. Pixabay