StoryEditorCeny żywności

Po ile kupimy jaja, sery, mięso, warzywa i owoce prosto od rolnika?

24.10.2022., 10:38h

Towary oferowane przez rolników cieszą się ogromnym powodzeniem, zwłaszcza u tzw. miastowych. Wizja kupna żywności od producenta, bez konserwantów i polepszaczy, zachęca osoby, które dbają o swoje zdrowie i świadomie podchodzą do codziennych zakupów. Jakie ceny oferują rolnicy?

Jaja i sery z domowej wiejskiej hodowli to prawdziwe rarytasy. Rośnie zainteresowanie zakupami bezpośrednio od rolnika – okazuje się, że cena bywa konkurencyjna, a jakość na pewno przewyższa klasyczne produkty ze sklepowej półki. Największym zainteresowaniem cieszą się warzywa, owoce, ale też nabiał i mięso.

W jakiej cenie podlaskie sery, jaja i mleko prosto od krowy?

Polscy rolnicy chętnie sprzedają mleko, sery i jaja prosto ze swojego gospodarstwa. Na Podlasiu mleko pełne, świeże i niepasteryzowane od rolnika kosztuje 3 zł za litr. Kupują je najczęściej turyści i miejscowi. Sery podpuszczkowe typu korycińskiego (z przyprawami ziołowymi i dodatkami, jak: papryka, pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi) kosztują ok. 35 zł za 1,3 kg sera. Jogurty można kupić za ok. 5-6 zł za opakowanie. W podobnej cenie jest litr maślanki. Jajka na Podlasiu to wydatek rzędu 10-12 zł/10 sztuk.

Najdrożej na Mazowszu

Mleko kosztuje tu od 5 do 10 zł. Droższy wariant dostępny jest w butelce szklanej. Za jajka zapłacimy średnio od 1,30 do 1,50 zł za sztukę. Zdarza się, że rolnicy na własną rękę dostarczają towar klientom.

Oferta w Wielkopolsce 

Stawka za świeże mleko od rolnika wynosi ok. 4-5 zł/l. Natomiast cena jaj jest zróżnicowana – od 80 gr do nawet 1,20 zł/sztukę. A w jakiej cenie są sery i jogurty? Krowie podpuszczkowe z ziołami: czarnuszką, prowansalskimi, papryką słodką, pomidorem, czosnkiem niedźwiedzim czy bazylią kosztują ok. 50 zł/kg. Sery solankowe z ziołami w słoiku, pokrojone w kostkę, 180 ml – ok. 16-20 zł. Prawdziwym rarytasem jest masło od rolnika, wychodzi 25 zł/kg.

Ceny z okolic Wrocławia 

Na Dolnym Śląsku mleko od rolnika wyniesie nas ok. 4 zł. Sery kozie podpuszczkowe i kwasowo-podpuszczkowe kosztują ok. 60-70 zł.kg. Za słoiczek (180 ml) kulek serowych w zalewach olejowych z różnymi dodatkami zapłacimy ok. 18 zł.

Więcej informacji: tygodnik-rolniczy.pl

Mięso prosto z gospodarstwa

W tej kategorii ceny dość poważnie poszły w gorę, co jest związane ze wzrostem cen żywca i środków produkcji. Zdarza się, że takie wyroby są sprzedawane nawet przez Internet, np. przez stronę lokalnyrolnik.pl.

Średnie ceny wołowiny:

  • szponder wołowy z kością 28 zł/kg
  • łopatka wołowa 37 zł/kg
  • udziec wołowy 40 zł/kg
  • mielona wołowina z rasy highand 49 zł/kg
  • polędwica wołowa 170-200 zł/kg (w zależności o rasy)
  • rostbef wołowy z kością 34 zl/kg
  • rostbef wołowy bez kości 69 zł/kg
  • łata wołowa 57 zł/kg
  • pręga wołowa 34 zł/kg

Ceny wieprzowiny:

  • łopatka wieprzowa 40 zł/kg
  • szynka wieprzowa 35-40 zł/kg
  • schab wieprzowy 45 zł/kg
  • karkówka wieprzowa 40 zł/kg
  • kiełbasa swojska 40- 60 zł/kg
  • kaszanka 26-35 zł/kg

Więcej dowiesz się na topagrar.pl

Warzywa coraz droższe…

Nie ma to jak świeże warzywa zakupione od rolnika. Mamy pewność, że nie przebyły długiej drogi i nie były niczym faszerowane. Niestety, również i w tej kategorii ceny poszybowały w górę: 

  • kapusta biała około 2 zł/kg,
  • por – 5 zł/kg.
  • burak ćwikłowy – 2 zł/kg;
  • cebula – 2 zł/kg;
  • marchew – 2 zł/kg;
  • ziemniaki – 1,50 zł/kg;
  • pietruszka – 5 zł/kg;
  • seler – 4 zł/kg

Ceny warzyw z gospodarstwa ekologicznego:

  • burak ćwikłowy – 3 zł/kg,
  • ziemniaki – w zależności od ilości, od 1,50 do 2 złotych za kilogram,
  • por – 1 zł/sztuka.

W jakich cenach jabłka, śliwki czy maliny prosto od sadownika?

  • gruszki 3 kg – 10 zł;
  • jabłka 6 kg – 10 zł,
  • maliny – 30 zł/kg,
  • śliwki sprzedawane były w cenie 2,50 za kilogram.

Więcej przeczytasz na WiOM: warzywa i owce.

oprac. Angelika Drygas

fot. envato elements

 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 17:27