Jaja i sery z domowej wiejskiej hodowli to prawdziwe rarytasy. Rośnie zainteresowanie zakupami bezpośrednio od rolnika – okazuje się, że cena bywa konkurencyjna, a jakość na pewno przewyższa klasyczne produkty ze sklepowej półki. Największym zainteresowaniem cieszą się warzywa, owoce, ale też nabiał i mięso.
W jakiej cenie podlaskie sery, jaja i mleko prosto od krowy?
Polscy rolnicy chętnie sprzedają mleko, sery i jaja prosto ze swojego gospodarstwa. Na Podlasiu mleko pełne, świeże i niepasteryzowane od rolnika kosztuje 3 zł za litr. Kupują je najczęściej turyści i miejscowi. Sery podpuszczkowe typu korycińskiego (z przyprawami ziołowymi i dodatkami, jak: papryka, pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi) kosztują ok. 35 zł za 1,3 kg sera. Jogurty można kupić za ok. 5-6 zł za opakowanie. W podobnej cenie jest litr maślanki. Jajka na Podlasiu to wydatek rzędu 10-12 zł/10 sztuk.
Najdrożej na Mazowszu
Mleko kosztuje tu od 5 do 10 zł. Droższy wariant dostępny jest w butelce szklanej. Za jajka zapłacimy średnio od 1,30 do 1,50 zł za sztukę. Zdarza się, że rolnicy na własną rękę dostarczają towar klientom.
Oferta w Wielkopolsce
Stawka za świeże mleko od rolnika wynosi ok. 4-5 zł/l. Natomiast cena jaj jest zróżnicowana – od 80 gr do nawet 1,20 zł/sztukę. A w jakiej cenie są sery i jogurty? Krowie podpuszczkowe z ziołami: czarnuszką, prowansalskimi, papryką słodką, pomidorem, czosnkiem niedźwiedzim czy bazylią kosztują ok. 50 zł/kg. Sery solankowe z ziołami w słoiku, pokrojone w kostkę, 180 ml – ok. 16-20 zł. Prawdziwym rarytasem jest masło od rolnika, wychodzi 25 zł/kg.
Ceny z okolic Wrocławia
Na Dolnym Śląsku mleko od rolnika wyniesie nas ok. 4 zł. Sery kozie podpuszczkowe i kwasowo-podpuszczkowe kosztują ok. 60-70 zł.kg. Za słoiczek (180 ml) kulek serowych w zalewach olejowych z różnymi dodatkami zapłacimy ok. 18 zł.
Więcej informacji: tygodnik-rolniczy.pl
Mięso prosto z gospodarstwa
W tej kategorii ceny dość poważnie poszły w gorę, co jest związane ze wzrostem cen żywca i środków produkcji. Zdarza się, że takie wyroby są sprzedawane nawet przez Internet, np. przez stronę lokalnyrolnik.pl.
Średnie ceny wołowiny:
- szponder wołowy z kością 28 zł/kg
- łopatka wołowa 37 zł/kg
- udziec wołowy 40 zł/kg
- mielona wołowina z rasy highand 49 zł/kg
- polędwica wołowa 170-200 zł/kg (w zależności o rasy)
- rostbef wołowy z kością 34 zl/kg
- rostbef wołowy bez kości 69 zł/kg
- łata wołowa 57 zł/kg
- pręga wołowa 34 zł/kg
Ceny wieprzowiny:
- łopatka wieprzowa 40 zł/kg
- szynka wieprzowa 35-40 zł/kg
- schab wieprzowy 45 zł/kg
- karkówka wieprzowa 40 zł/kg
- kiełbasa swojska 40- 60 zł/kg
- kaszanka 26-35 zł/kg
Więcej dowiesz się na topagrar.pl
Warzywa coraz droższe…
Nie ma to jak świeże warzywa zakupione od rolnika. Mamy pewność, że nie przebyły długiej drogi i nie były niczym faszerowane. Niestety, również i w tej kategorii ceny poszybowały w górę:
- kapusta biała około 2 zł/kg,
- por – 5 zł/kg.
- burak ćwikłowy – 2 zł/kg;
- cebula – 2 zł/kg;
- marchew – 2 zł/kg;
- ziemniaki – 1,50 zł/kg;
- pietruszka – 5 zł/kg;
- seler – 4 zł/kg
Ceny warzyw z gospodarstwa ekologicznego:
- burak ćwikłowy – 3 zł/kg,
- ziemniaki – w zależności od ilości, od 1,50 do 2 złotych za kilogram,
- por – 1 zł/sztuka.
W jakich cenach jabłka, śliwki czy maliny prosto od sadownika?
- gruszki 3 kg – 10 zł;
- jabłka 6 kg – 10 zł,
- maliny – 30 zł/kg,
- śliwki sprzedawane były w cenie 2,50 za kilogram.
Więcej przeczytasz na WiOM: warzywa i owce.
oprac. Angelika Drygas
fot. envato elements