StoryEditorŚwięto łasuchów!

Tłusty czwartek 2024: kiedy wypada? Jak zrobić szybkie pączki na ten dzień?

Tłusty czwartek to zdecydowanie jeden z najbardziej lubianych dni w roku, bowiem wówczas kalorie się nie liczą! Warto pamiętać, że data tłustego czwartku jest ruchoma i zależy od terminu Wielkanocy. W jakim dniu będziemy świętować tłusty czwartek w 2024 roku? Jak zrobić szybkie pączki na tę okazję?

Czym jest tłusty czwartek? 

Tłusty czwartek to dzień, który symbolicznie przypomina o nadchodzącym zakończeniu karnawału. Świętujemy wówczas, jedząc tłuste, słodkie przekąski, takie jak pączki czy faworki. Tego dna nie liczymy kalorii, bowiem już niebawem zacznie się wielki post, którego w dawnych czasach bardzo surowo przestrzegano. Dziś także wiele osób rezygnuje na ten czas np. z alkoholu czy słodyczy, zatem tłusty czwartek to dla nich jeden z ostatnich dni, gdy mogą nacieszyć się pysznymi słodkimi wypiekami. 

Czy w tłusty czwartek trzeba zjeść pączka? 

Tradycyjnie w Polsce w tłusty czwartek jada się pączki lub faworki (chrusty). Tego dnia przed piekarniami ustawiają się ogromne kolejki, bowiem wszyscy chcą przestrzegać tego zwyczaju. Czy w tłusty czwartek koniecznie trzeba zjeść choć jednego pączka? Otóż tak, bowiem przesąd mówi, że kto nie zje niczego w ten wyjątkowy dzień, ten w kolejnym roku nie będzie miał szczęścia! 

Kiedy jest tłusty czwartek w 2024 roku? 

Tłusty czwartek co roku wypada w inny dzień, ponieważ jego data jest uzależniona od początku wielkiego postu, a co za tym idzie – od daty świąt wielkanocnych. W tym roku Wielkanoc wypada dość wcześnie, zatem szybciej też nadejdzie tłusty czwartek. W 2024 roku święto wszystkich miłośników pączków i słodkich przekąsek będziemy obchodzić 8 lutego. Wówczas rozpoczną się ostatnie dni karnawału, który potrwa do wtorku 13 lutego. 14 lutego 2024 wypada środa popielcowa. 

Szybkie pączki z serka na tłusty czwartek 

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki 
  • 3 jajka 
  • 2 waniliowe serki homogenizowane 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 50 dkg smalcu do smażenia 
  • cukier puder lub lukier do posypania 

Przygotowanie

Serki przełóż do naczynia. Wsyp przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Następnie wbij całe jajka. Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę. Smalec umieść w rondelku i rozgrzej, aż będzie gorący. Nakładaj porcje ciasta łyżką na nagrzany tłuszcz i smaż, aż pączki zrobią się rumiane. Wyjmuj je za pomocą łyżki cedzakowej i odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe pączki polej lukrem lub posyp cukrem pudrem. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 04:29