Czym jest tłusty czwartek?
Tłusty czwartek to dzień, który symbolicznie przypomina o nadchodzącym zakończeniu karnawału. Świętujemy wówczas, jedząc tłuste, słodkie przekąski, takie jak pączki czy faworki. Tego dna nie liczymy kalorii, bowiem już niebawem zacznie się wielki post, którego w dawnych czasach bardzo surowo przestrzegano. Dziś także wiele osób rezygnuje na ten czas np. z alkoholu czy słodyczy, zatem tłusty czwartek to dla nich jeden z ostatnich dni, gdy mogą nacieszyć się pysznymi słodkimi wypiekami.
Czy w tłusty czwartek trzeba zjeść pączka?
Tradycyjnie w Polsce w tłusty czwartek jada się pączki lub faworki (chrusty). Tego dnia przed piekarniami ustawiają się ogromne kolejki, bowiem wszyscy chcą przestrzegać tego zwyczaju. Czy w tłusty czwartek koniecznie trzeba zjeść choć jednego pączka? Otóż tak, bowiem przesąd mówi, że kto nie zje niczego w ten wyjątkowy dzień, ten w kolejnym roku nie będzie miał szczęścia!
Kiedy jest tłusty czwartek w 2024 roku?
Tłusty czwartek co roku wypada w inny dzień, ponieważ jego data jest uzależniona od początku wielkiego postu, a co za tym idzie – od daty świąt wielkanocnych. W tym roku Wielkanoc wypada dość wcześnie, zatem szybciej też nadejdzie tłusty czwartek. W 2024 roku święto wszystkich miłośników pączków i słodkich przekąsek będziemy obchodzić 8 lutego. Wówczas rozpoczną się ostatnie dni karnawału, który potrwa do wtorku 13 lutego. 14 lutego 2024 wypada środa popielcowa.
Szybkie pączki z serka na tłusty czwartek
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 2 waniliowe serki homogenizowane
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 dkg smalcu do smażenia
- cukier puder lub lukier do posypania
Przygotowanie:
Serki przełóż do naczynia. Wsyp przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Następnie wbij całe jajka. Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę. Smalec umieść w rondelku i rozgrzej, aż będzie gorący. Nakładaj porcje ciasta łyżką na nagrzany tłuszcz i smaż, aż pączki zrobią się rumiane. Wyjmuj je za pomocą łyżki cedzakowej i odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe pączki polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements